Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Несрин Къратлъ осигури за четвърти път книги за Българското училище в Истанбул

Кърджали се включи в дарителска акция на книги и учебници на български за първия учебен ден за училището към Българската Екзархия в мегаполиса Истанбул. Инициатор е общественичката Несрин Къратлъ, пише информационният сайт "Кърджали Бг вести". 

Сред дарителите са граждани от Кърджали и Разград, директорът на Регионалната библиотека "Н.Й. Вапцаров" в Кърджали, Средното училище "Христо Смирненски" в Черноочене, писателят Хасан Ефраимов от Добрич, който пише само на български. Инициаторката Несрин Къратлъ закупи със свои средства буквари и учебни тетрадки и ги предостави на децата от Българското училище. Това е нейна четвърта дарителска инициатива. Предишните са осъществени през 2019 и 2020 г., разказва журналистът Георги Кулов.

В българското училище към Екзархията се обучават 50 деца. Те са както местни българчета, така и деца на изселници. 

Несрин Къратлъ е изселничка от с. Устина от България. Каузата й е да помага за изучаване на майчиния език. 

В Кърджалийско тя посети и дари с книги на турски език училища и библиотеки. Общо 15 000 книжки получиха децата в смесените райони в нашата страна от нея. 

"Дарих книгите на българското училище в Истанбул, защото има много българи, които не знаят майчиния си език. Делото на братята Кирил и Методий е свято и трябва да се продължава. Българската азбука за мен е първата, положила началото на културата ми. Имам два езика - майчин и на Майка България", споделя за Кърджали бг вести Несрин Къратлъ.

Вижте още

Община Ардино и синдикати със съгласие за подписване на нов колективен трудов договор

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан проведе работна среща с ръководството на Конфедерацията на независимите синдикати. На срещата се оформи съгласие относно подписването на новия колективен трудов договор  между кмета на общината инж. Изет Шабан и Синдикалната организация на КНСБ при ОбА-Ардино. Съгласно договора, синдикалните членове на..

публикувано на 05.12.23 в 16:17

"Лукойл" обмисля продажба на бизнеса си в България

"Лукойл" започна работа по преразглеждане на стратегията си в България, като с помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни възможности, "включително продажбата на бизнеса". Това се казва в съобщение, публикувано на официалния уебсайт на компанията. В него се казва, че решението е взето предвид "същественото..

публикувано на 05.12.23 в 16:04

Започна Националната благотворителна кампания на МВР

 Юбилейното 20-о издание на Национална благотворителна кампания на МВР започна. С признателност към съмишлениците и гордост от изминатия път през 2023 г. отбелязваме 20-ата годишнина от създаването на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители..

публикувано на 05.12.23 в 15:54

ДГ "Чайка" с благотворителен базар в помощ на малкия Мурад

Детска градина “Чайка” в Кърджали се включва в благотворителната кампания на Община Кърджали  за набирането на средства за изследвания, определяне на диагноза и лечение на малкия Мурад - дете в тежко здравословно състояние без ясна диагноза. На 6 декември от 9:00 ч. , в къщичка N15 на Коледния базар пред Oбщината, екипът на детската..

публикувано на 05.12.23 в 15:00
Даниел Делчев, зам.-кмет на гр. Кърджали

Очаква се поетапно саниране на обществени и жилищни сгради в Кърджали

Очаква се до края на годината да станат ясни колко и кои жилищни блокове ще бъдат санирани в Кърджали. В момента текат последни уточняващи въпроси относно непълна информация за обследването на сградите, това заяви на първата си пресконференция зам.- кмета на Кърджали Даниел Делчев. По мярката енергийна ефективност в Кърджали кандидатстват 43 блока, а..

публикувано на 05.12.23 в 14:45
Бончо Бонев, Ерол Мюмюн, Атанас Митрев и Агоп Узунбохосян (от ляво надясно)

Олимпийският медалист Атанас Митрев: Астрономията е велика

Бронзовият медалист от 27-та Международна олимпиада по астрономия, десетокласникът от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали Атанас Митрев, беше поздравен за успеха си от кмета на общината Ерол Мюмюн. Наско беше за поредна година част от националния отбор в астрономическата олимпиада и за поредна година се пребори в изключителна..

публикувано на 04.12.23 в 21:37

Коледният град в гръцкия град Драма навършва 20 години

Тази година популярният и сред кърджалийци Коледен базар Онируполи в Драма, Гърция навършва 20 години. Най-големият коледен парк Онируполи (в превод Град на мечтите) в Северна Гърция отваря врати днес, 2 декември и ще приема посетители до 7 януари.  За тези, които са имали щастието да се докоснат до коледната магия в Драма е известно, че в дървените..

публикувано на 02.12.23 в 16:13