Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 октомври е професионален празник на българския архивист

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

10 октомври е професионален празник на българските архивисти - хората, които се грижат документалната памет на миналото да се пази и съхранява. Датата е годишнина от създаването през 1951 година на Държавният архивен фонд. През 2023 г. се навършват 72 години от началото на организираното архивно дело в България. 

Държавният архив в Кърджали като структура се създава по-късно, след новото териториално деление на страната на окръзи през 1959 г.. "От началото на 1960 година се създава и структурата на Държавния архив в Кърджали. През периода на своето съществуване архивът се грижи за издирването, опазването, съхраняването, популяризирането, информационното обслужване на потребителите на архивна информация, събирайки документи от територията на целия тогава Кърджалийски окръг, а сега Кърджалийска област", припомни в ефира на Радио Кърджали началникът на институцията в Кърджали Гергана Димитрова.

Първоначално е имало директор и един-двама специалисти. В последствие структурата се разширява. Стига до функции на като териториална дирекция. Щатът е стигал до 15 човека, имало е и звено за извършване на експертизи към архива. "През 2010 година беше извършена реформа и оттогава структурата в Кърджали става отдел към Дирекцията в Пловдив и съответно и щатът е съкратен на 5 човека", обобщи Гергана Димитрова сегашното състояние на институцията..

В Държавен архив в Кърджали се съхранява фондът на Мара Михайлова - краевед, журналист, общественик с огромна тежест в живота на Източните Родопи. Едно от другите "богатства" е фондът на друг изявен краевед и общественик - Кирил Попгеоргиев.

 "Всеки един фонд, който се съхранява при нас, съдържа ценна и интересна информация. Има много фондове на училища, предприятия, в които има запазена информация за тяхното историческо развитие, за създаването. Има много лични спомени на отделни лица. Кои участници в  различни събития да кажем в Балканската война, във Втората световна война. Има много запазени спомени на бежанци от Беломорска Тракия, които описват своя път и заселването си при нас. Също така има отделни постъпления, тоест непълни фондове, които разказват за историята на този край. Има много снимков материал, илюстриращ различни населени места, различни събития. Снимките са едни от най-интересните и най-използваните от нашите посетители, защото, освен че разказват, те и показват", разказа Гергана Димитрова.

Част от посетителите на Архива са хората, които търсят информация от имуществено-стопански характер, за земи, имоти, ниви. Другата част са научните работници, ученици и студенти, които работят по различни теми в зависимост от своите интереси и правят проучвания на различни населени места, за създаването, развитието на селищата на региона. 

Най-младите посетители на институцията, "които действително четат като информация, са да кажем ученици 15, 16-17-годишни, които работят в училище по различни проекти и се интересуват от историята на региона, но иначе като институция ние организираме представяне и запознаване на младото поколение в много училища, имали сме посещение на ученици и ученици от  2 и 3 клас. Интерес и любопитство в тях предизвиква самата институция Архив какво представлява", обяснява Гергана Димитрова.

Увеличават се и дарителите и хората, които оценяват стойността на документа и смятат, че той би бил полезен за следващите поколения. Сред последните по-значими дарения е второ постъпление към фонда на известния кърджалиец, поет, общественик и бивш директор на библиотеката Иванко Маринов, направено от неговата съпруга Тамара Димитрова, която пък тази година през юни получи приза "Дарител на годината".

Гергана Димитрова призова ввеки кърджалиец, който смята, че има документи и смята, че са важни, да се свърже с Държавния архив, за да ги остави за следващите поколения.

Самият празник ще бъде отбелязан с изложба, посветена на 110 години от създаването на първото в Източните Родопи българско училище "Отец Паисий". "И тъй като в една изложба  няма как да с пълнота да се представи цялостният живот и дейност на една образователна  институция с вековна история, ще представим на хората документите, които са запазени в Архива от неговото създаване до момента. Училище, израснало  от осем ученика в началото и  превърнало се в едно модерно иновативно училище днес", каза Гергана Димитрова.

Откриването на изложбата е предвидено за 10 октомври, вторник, от 15 часа


повече може да чуете в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Петя Цонева

Петя Цонева представя новата си стихосбирка в Кърджали

Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов. Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград. " Люлката на живота е една книга,  която е вдъхновена от  посещението ми в село Хухла,..

публикувано на 17.05.24 в 11:00
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19