Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": В Кърджали избирателната активност за кмет към 13 часа е 23%

Яница Петкова, социолог от "Галъп“ съобщи пред БНР данните за избирателната активност към 13 часа. Тя е за градовете, в които агенцията прави екзит пол.

За Кърджали от "Галъп" отчитат 23% гласували за кмет и малко над този процент - за общински съвет.

Избирателната активност е съотносима към тази, която сме измервали през 2019 година в същия час в тези градове, обясни Петкова. 

"Малко по-ниска е тя само в София и Пловдив. Надяваме се да има активизация в следобедните часове. Тя е характерна за големите градове. В по-малките населени места вотът е доста по-активен в ранните часове".

Твърде рано е да се говори за конкретен профил на избирателите, обясни социологът. 

"Но по традиция по-възрастните избиратели отиват да гласуват по-рано. Това се наблюдава и сега. По-младите и висшистите отиват до урните по-късно".

В по-малките населени места има по-висока активност, посочи социологът.

Нашите анкетьори са предупредени за опити за манипулации, посочи още Петкова. Тя призова всеки да се отзове на въпросите от екзит пол, независимо на коя агенция са.

"За да има максимално точни данни, които да коментираме още тази вечер"


По публикацията работи: Гинка Динчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Рафет Улутюрк пред БНР: Доган вече го няма

"Доган вече го няма. Периодът му приключи. ДПС стана като другите партии". Така Рафет Улутюрк, председател на най-голямата изселническа организация "Бултюрк", коментира процесите, които текат в Движението за права и свободи.  "Ахмед Доган управлява ДПС от 35 години с кукли. Помисли си (за Пеевски - бел.ред), че това е Касим Дал, Лютви Местан,..

публикувано на 04.07.24 в 09:56

Гръцките власти предупреждават за силни бури

Министерството на климатичните кризи и гражданската защита на Гърция предупреди гражданите, че днес се очаква сериозно влошаване на времето, съобщи БТА по информация на  гръцкото издание „Катимерини“. Очакват се силни бури и гръмотевична активност тази сутрин на Халкидики и съседните райони. По-късно през деня  според прогнозите лошото време ще обхване..

публикувано на 04.07.24 в 09:25

От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици в 8 клас

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици в осми клас.  Подаването на заявление за участие е само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За кандидатстване в професионалните паралелки е необходимо да има медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар..

публикувано на 04.07.24 в 09:20
Джейхан Ибрямов

ДПС - Търговище иска отстраняването на депутат

Областният съвет на ДПС - Търговище снема доверието си от народния представител Джейхан Ибрямов, това се съобщава във Facebook страницата на ДПС - Търговище.  От справка, разпространена вчера от пресцентъра на парламента след гласуването за проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, става ясно, че  Ибрямов е гласувал с "въздържал се". В решението на..

публикувано на 04.07.24 в 07:51

Правителството одобри новите студентски такси

По предложение на държавните висши училища и научните организации Министерският съвет утвърди таксите, които ще заплащат 143 870 студенти и 5357 докторанти в редовна и задочна форма на обучение в държавните висши училища и научните организации за академичната 2024/2025 година. Средният размер на годишната такса за обучение на студенти през новата..

публикувано на 04.07.24 в 07:41

Времето: Облачно, възможно е да превали

Днес облачността ще бъде разкъсана, над Южна България - предимно значителна, над Рило-Родопската област - купеста и купесто-дъждовна. На места, главно там, ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 25° и 30°, в София - около 25°. 28° ще е..

публикувано на 04.07.24 в 07:29
Инж. Ивана Калчева и областният управител Ресми Мурад

Ремонтът на бул. "Беломорски" започва през септември

Ясен е строителят, който ще изпълни основния ремонт на бул. "Беломорски" в Кърджали. Решението за избор на изпълнител на ремонта на бул. „Беломорски“ вече е влязло в сила. Предстои сключване на договор и планиране на начало на строителните работи, обяви областният управител Ресми Мурад след среща с директора на Областно пътно управление инж. Ивана..

публикувано на 03.07.24 в 17:38