Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасково се включва в кампанията срещу насилието над жени

Снимка: Община Хасково

От 25 ноември до 10 декември камбанарията в хасковския парк „Ямача“ ще свети в оранжево. По този начин Хасково ще изрази съпричастност към инициативата на ООН срещу насилието над жени и момичета. 

Две жени са настанени в най-големия Кризисен център за жени, жертви на домашно насилие в Димитровград, съобщи Петя Петкова, управител на центъра. Капацитетът му е до 15 души.
35 дела за домашно насилие са образувани в Районен съд – Хасково от началото на годината до сега. 
Заповедите за незабавна защита са 28.
Репортаж на Христо Христов в прикачения звуков файл: 

По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изграждат площад със сцена в Черноочене

Община Черноочене откри строителна площадка за изграждане на площад в кв. 7 в централното село на община Черноочене. Представители на ръководството на местната администрация и представител на фирмата изпълнител бяха на откриването. Предвижда се премахването на две неизползваеми съществуващи сгради – старата баня и старите обществени тоалетни и..

публикувано на 07.10.24 в 11:12
Биршен Ибрямова

Биршен Ибрямова: Не съм уплашена

Не съм уплашена, това обяви в ефира на Радио Кърджали Биршен Ибрямова, която обяви гладна стачка в подкрепа на съпруга си Джейхан Ибрямов, който беше задържан с белязани банкноти. „При среща с мъжа ми той каза, че всичко е абсолютна постановка. Лицето, което се твърди, че му е дал тези пари е в ареста с обвинения за тежки престъпления. Не..

публикувано на 07.10.24 в 10:45
Подвижните секции дават възможност на хората, които не могат да стигнат до урните, да упражнят правото си на глас

До 12 октомври се издават удостоверения за гласуване с подвижна секция и по настоящ адрес

До 12 октомври, хората с трайни увреждания, които желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, заявяват желанието си в писмена форма чрез подаване на заявление по образец до кмета на общината.  Също до 12 октомври, избиратели, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, могат да поискат да бъдат вписани в избирателния списък по..

публикувано на 07.10.24 в 10:31

Намалява търсенето на дърва за огрев в Смолянска област

С около 30% по-ниско е търсенето на дърва за огрев в област Смолян в началото на есента, заяви пред БТА инж. Асен Карабов, заместник-директор на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян. Намаляващият интерес към дървесината като гориво се обяснява вследствие на замяната на печките на дърва в областния град с отоплителни уреди с пелети и..

публикувано на 07.10.24 в 09:45

Oтпуснахa нови 200 млн. лв. за "украинската помощ" за земеделците

Правителството одобри допълнителни 200 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за 2024 г.  Средствата се отпускат за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. от т. нар. "украинска помощ". Правителственото постановление за допълнителните средства е прието неприсъствено в последния ден на изминалата работна седмица, се..

публикувано на 07.10.24 в 09:42

Предстои поскъпване на бензина и дизела у нас

Светът е в очакване на отговора на Израел. Няма съмнения, че те ще отговорят на атаката към тях. Големият въпрос е дали ще ударят точно петролните находища на Иран. Това каза пред БНР финансистът Димитър Георгиев, анализатор на международните пазари, който не очаква това да се случи, защото би намалило подкрепата на Запада за Израел. "Основният сценарий..

публикувано на 07.10.24 в 09:12

Глиган албинос отстреляха при откриването на ловния сезон в с. Любча

Глиган албинос е отстрелян край с. Любча, община Доспат в първия ден от новия ловен сезон, съобщиха от местната ловна дружинка. Необичайният улов на изцяло бялото диво прасе е на ловеца Митко Куцовски.  Местни авджии обясняват, че не помнят досега глигански трофей в бяло. Подобни случаи на дивеч албиноси бяха фотографирани напоследък в..

публикувано на 06.10.24 в 17:42