Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шаранът за Никулден в Кърджали - 10 лева за килограм

| обновено на 05.12.23 в 18:10
Снимка: БГНЕС

Започна подготовката на кърджалийци за Никулден. В навечерието на празника магазините са заредени повече от друг път с риба.

В търговската мрежа в Кърджали се предлагат както шаран, така и изобилие от различни други риби, рибни салати и деликатеси. Традиционната риба  - шарана, върви по 10 лева за килограм за жива риба, пресен се намира по 6 лева, изчистен е по 8 лева. Пърженият шаран се предлага по около 2.80 лева за 100 грама.

По думите на търговци, хората избират рибата за трапезата за Никулден според предпочитанията си, но повечето са тези, които спазват народния обичай и задължително купуват шаран.

Освен него, в магазините се купува бяла риба на цена около 12 лева за килограм. Сом котлети се предлага по 25 лева за килограм, чистената пъстърва е по 12-13 лева за килограм.

Не са малко  и хората, които ще предпочетат  да не правят вкъщи рибата за празничната трапеза, а да я купят готова. От специализиран магазин, намиращ се в централната част на града в района на Пазара на производителите, казаха, че вече имат много заявки, а на самия празник през целия ден ще предлагат пържена и печена риба - шаран, пъстърва, сом, есетра, сьомга, скумрия, както и сафрид, цаца и чернокоп.

Какви са цените на садковите шарани, чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Плащаме сметките за ток и парно само по банков път за период от 10 дни

Сметките за ток и парно ще се плащат само по банков път за период от 10 дни. Причината е техническо обновяване на системата на EVN.  От 18:00 ч. тази вечер до 6 сутринта на 24 юни отпада възможността за плащане на сметките за консумираната електрическа и топлинна енергия по всякакъв друг начин, освен по банков път. Това предупредиха от компанията.

публикувано на 14.06.24 в 17:30

Дъждът в Кърджали: 24 литра на квадрат за 3 часа

24 литра на квадратен метър дъжд падна в Кърджали за три часа днес по обед.  Количеството е сумарно и е за времето от 12 до 15 часа.  В най-интензивния период на валежа е достигнало 15 литра на квадрат, което се приема от специалистите като опасно явление.  Това съобщи за Радио Кърджали дежурният в Хидрометеорологичната обсерватория в Кърджали..

публикувано на 14.06.24 в 16:05

Успокоението от НИМХ: Валежите си заминават – уикендът ще е слънчев!

До полунощ валежите и в Източна България ще спрат, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. След полунощ облачността и там ще се разкъса, ще намалее и до сутринта в цялата страна ще бъде предимно ясно. Северозападният вятър ще отслабне. В събота ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в равнините и низините..

публикувано на 14.06.24 в 16:00
Гюнейт Кьоров

На дъжда се радват най-много гъбарите

Около час продължи проливният дъжд в Ардино, който се изля над родопското градче по обед. Засега няма информация за наводнени къщи или придошли дерета, съобщиха за Радио Кърджали жители на Ардино. Градушка не е паднала в града, уточниха хората. На времето най-много се радват гъбарите, коментира един от тях - Гюнейт Кьоров:  "Този пороен дъжд,..

публикувано на 14.06.24 в 14:46

Градушка удари Черноочене за втори път тази седмица

Градушка удари Черноочене за втори път тази седмица. Първият път е бил в понеделник и е била с големината на яйце. Имало е нанесени щети. Исмет Исмаил от общинксата администрация в Черноочене съобщи: "Градушка днес имаше, но слаба. В понеделник падна градушка с големината на яйце в село Безводно. Реколтата на хората е унищожена, имаше също и..

публикувано на 14.06.24 в 14:35

Градушка с големина на лешник унищожи реколтата в Давидково

Градушка с големината на лешник унищожи реколтата в село Давидково, съобщи кметът на селото Юлия Али:  "Няма големи поразии като счупени стъкла, прозорци или керемиди, но реколтата е унищожена.  Около 10-15 минути беше градушката. Не беше едра, но всичко побеля."  Чуйте още в звуковия файл.  Пчеларовци: Постоянно имаме проблеми с тока..

публикувано на 14.06.24 в 13:39
Село Пчеларово

Пчеларовци: Постоянно имаме проблеми с тока

Красимира Стоянова от читалищното настоятелство коментира и падналите количества дъжд: " Преваля, имаше силен дъжд с малка градушка, но нищо  сериозно...Не беше голяма в никакъв случай, но все пак  имаше градушка някъде колкото лешник, дори колкото грах, б их казала....Беше на моменти дъждът, изсипа се доста силен  дъжд в..

публикувано на 14.06.24 в 13:28