Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птица стрепет, смятана за изчезнала, гнезди над община Стамболово

Един екземпляр от редкия вид птица стрепет, считан за изчезнал като гнездящ в България, е регистриран на 9 декември в пасище, попадащо на територията на община Стамболово, Хасковска област. Птицата е открита и фотографирана от ветеринарния лекар Георги Георгиев, който е член на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Мястото е посетено повторно от екип на БДЗП и „По-диви Родопи“ и присъствието ѝ в района е документирано отново.

Стрепетът, известен още като малка дропла, е гнездил в района на Хасково преди повече от 100 години. Последните му гнездовища в страната са просъществували вероятно в Северна България до около 50-те години на миналия век. Сега отделни екземпляри се наблюдават изключително рядко, основно през зимните месеци. Произходът им е неизвестен, но се предполага, че са от популацията в Украйна.

Бихме искали да обърнем внимание на ловците, че кацнал стрепетът може да се сбърка от неопитен наблюдател с женски фазан. В полет се различава лесно по бялата долна част на крилата.


Вижте още

Синдикат "Образование" обсъжда намаляване на обема на учебните програми

Работна група обсъжда промяна в учебните програми. Председателят на Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” Юлиян Петров  заяви в Кърджали:  "Като цяло се оформи като основно послание намаляването на обема на учебните програми, като той ще бъде насочено към конкретни промени в Закона за училищното и предучилищното образование".  НА работната среща се..

публикувано на 21.02.24 в 18:51