Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се 50 млн. лв. за приоритетни инфраструктурни проекти – водоснабдяване, улици

Ерол Мюмн: Ще направим Кърджали мечтания дом за всеки от нас

Увеличават местата в детските градини, строят спортни съоръжения, няма да увеличават местните данъци и такси

| Интервю
Ерол Мюмюн, кмет на община Кърджали
Снимка: Мехмед Реджеб

Не се предвижда увеличаване на местните данъци и такси за следващата година.Това каза в интервю за Радио Кърджали кметът на общината Ерол Мюмюн. „Що се отнася до бюджета за следващата година, внесли сме в Министерството на финансите списък с приоритетни общински обекти на обща стойност 50 милиона лева. Проектите са за основен ремонт на 17 улици в град Кърджали, 5 общински пътя, както и за благоустрояване на междублокови пространства – именно ремонт на настилка,тротоари, бордюри, изграждане на зони за отдих и детски площадки в най- големия квартал„Възрожденци“.Имаме засега уверението, че тези 50 милиона ще бъдат отпуснати и смело мога да заявя, че Кърджали, ако това се случи и ние реализираме тази доста предизвикателна идея, ще мирише на асфалт, изрази се образно градоначалникът.

Един от важните приоритети на община Кърджали ще бъде осигуряване на водоснабдяване на жителите на малките населени места.„Направихме първа стъпка за изпълнение на този ангажимент към избирателите и буквално преди два дни подписах в МРРБ (Министерството на регионалното развитие и благоустройството) споразумения за финансиране на проекти за ВиК инфраструктура в три населени места - Болярци, Главатарци и махала Долна Бленика за над 3 милиона лева“, допълни кметът. Той изрази надежда с изпълнението на тези проекти да бъде решен проблема с водоснабдяването двете села. По думите му с  изграждането на вътрешната водоснабдителна мрежа в Главатарци ще бъде подпомогнат местният бизнес, „който ще привлича повече туристи,предлагайки качествени условия за престой на гости“.

С 300 места ще се увеличи капацитета на детските градини в областния град. „Следващата година се надяваме да решим и проблема с недостиг на места в детските градини и ясли. Изграждат се, реконструират се и се обновяват 4 детски градини, едно училище за близо 11 милиона лева с финансиране от МОН (Министерството на образованието и науката), като половината от тази сума трябва да се осигури от община Кърджали“, допълни Ерол Мююн. Той информира, че в най-големия кърджалийски квартал „Възрожденци“ ще се открие нова детска градина с капацитет 128 места. В централната градска част ще бъде възстановена Детска ясла № 5 с капацитет 72 места. Увеличава се материалната база на детските градини „Чайка“ и „Щастие“ общо за 4 групи. Кметът припомни, че тече основен ремонт на училищна сграда в района на пазара, където след приключването на строително-ремонтните работи ще могат да се обучават 450 ученици.

„Внесохме за одобрение на заседание на Общински съвет един проект, по който кандидатствахме за изграждане на многофункционална спортна площадка в квартал „Възрожденци“. Теренът се намира пред бл. 56. Съоръжението включва площадка за футбол, баскетбол и волейбол. Ползването ще бъде напълно безплатно за жителите и спортните клубове също така ще имат достъп. В този квартал живее може би половината население на града и досега там липсваха спортни съоръжения, няма нито една спортна зала или площадка. Също така подготвихме проекти и очакваме финансиране за изграждане на 7 спортни площадки в кърджалийски училища“, каза още кметът Ерол Мюмюн.

Сред главните цели на екипа си той посочи грижата за младите хора и превръщането на Кърджали в желано място за живот. „Приоритет на приоритета за новото ръководство ще бъдат бъдещето на нашите деца и грижата за тях. Ще положи максимални усилия да направим така, че те да живеят в един модерен европейски Кърджали с добра инфраструктура, с повече зелени площи, чисти и поддържани паркове. Ще направим така и нашите съграждани от по-малките населени места да изпитват гордост, че са жители на община Кърджали. Кърджали трябва да бъде мечтания дом за всички нас“, категоричен бе кметът Ерол Мюмюн.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
с.Шумнатица. 2023

Празник на качамака събира гости в Шумнатица

Близо 1400 порции качамак ще бъдат раздадени на гостите на Празника на качамака в кирковското село Шумнатица, който ще се проведе на 1 юни, събота.  Родопският деликатес ще бъде приготвен по традиционна местна рецепта, а брашното за него ще бъде смелено във възстановената през 2016 година воденица в селото.  Заместник-кметът на Община Кирково..

публикувано на 29.05.24 в 10:29
Нашественикът

Нашествениците са победени поне за 10 години

Приключи пръскането срещу каламитета на намножаване на марокански скакалци и в община Кърджали.  С два вертолета бяха третирани 4 200 дка обработени площи, съобщи за Радио Кърджали д-р Георги Грозев, директор на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ден преди това приключи и пръскането с вертолети на..

публикувано на 28.05.24 в 01:58
Стилияна Николова

Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида" започна

В Хасково започна Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида". В него участват около 600 гимнастички. Те са от 23 клуба от страната, Босна и Херцеговина и Черна гора. Той се организира от Спортен клуб по художествена гимнастика Аида, към който тренират и кърджалийските гимнастички. Около 80 от тях взимат участие в през..

публикувано на 25.05.24 в 12:35

Започна Фармфест "Момчилград"

Близо 50 фермери и производители вземат участие във втория Фармфест "Момчилград". Той беше открит в 10 ч.  с изпълнението на гайдарски състав "Войводите" в подножието на лесопарк "Момчил юнак". В началото на Фармфест "Момчилград" беше раздаден курбан за здраве и берекет.  Посетителите могат да видят отблизо местни породи..

публикувано на 25.05.24 в 11:15
Мира Нико и Руси Ников

Писателката Мира Нико и баритонът Руси Ников за романите, операта, сцената и живота

30 години след първите си изяви на сцената на Дома на културата в Кърджали оперният певец Руси Ников отново пя в родния си град. Баритонът, участвал в над 4700 спектакли и концерти по целия свят, докосна с гласа и песните си публиката по време на представянето на книгата "Ерата на Шестото слънце" на писателката Мира Нико в дните на фестивала..

публикувано на 24.05.24 в 16:14

Туристите към клуб "Ахридос" ще опишат редките билки и растения по известни маршрути

Община Кърджали заедно с Туристическия информационен център по идея на спортно-интелектуален клуб "Ахридос" започнаха кампании в рамките на инициативата „Аз обичам Кърджали". Само преди дни в първата се включиха 150 ученици, учители и доброволци.  Маркирани са пет туристически маршрута, като единият от тях от туристическата секция на..

публикувано на 21.05.24 в 13:24

110 години светско училище в Крумовград (ОБНОВЕНА)

Започнаха тържествата, посветени на 110-та годишнина от създаването на СУ "Васил Левски" в Крумовград, което поставя началото на светското образование там.  Тази вечер (21.05.2024) факелно шествие ще премине по улиците на града. То започва в 20 часа от основната сграда на училището и ще завърши пред сградата, където се обучават децата от началния..

публикувано на 21.05.24 в 13:07