Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще станат ли наистина тандем Пеевски и Чакъров?

Журналистът Мария Филева коментира от какво е провокирано предложението на Доган да повери ДПС в ръцете на съпредседателство

| Коментар
Мария Филева
Снимка: Личен архив

Ще се задоволи ли Делян Пеевски с позицията на „другия“, ще се сработят ли двамата съпредседатели, които почетният председател Ахмед Доган препоръчва да застанат начело на Движението за права и свободи е сред интересните въпроси, чийто отговор предстои да получим, коментира за Радио Кърджали журналистът от БНР Мария Филева. Тя от години следи развитието на политическата формация, а повод за коментара ѝ стана  обръщението на Доган към членовете и симпатизантите на ДПС, в което препоръчва управление на политическата сила в тандем - от двама съпредседатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. В него се изразява "тревога и загриженост за това, което става в структурите".  „ДПС е напът да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация", посочва Доган.

Филева припомни времената, когато Пеевски говореше все така бойко против настоящите партньори във властта, които обаче сега подкрепя. „Ето че ситуацията се промени.Промени статута на самия Делян Пеевски и той все така бойко говори, но по различен начин пред избирателите.Целта винаги е една и съща да увлече електората. Може би успява? Поне анализатори твърдят, че е дал своя принос в края на кампанията за местните избори малко да я раздвижи, защото тревожни са сигналите, които получаваха в партията за състоянието на структурите и по скоро за ентусиазма на хората в тях. Така че даде своя дан и сега черпи от това, което е успял сам да постигне за себе си“, посочи журналистката от БНР.

Според нея причината за изразената тревожност от почетния председател на Движението е „и заради скрита съпротива на структурите и да, ограничаване, спирачка пред амбициите на този корпулентен политик. А тази критика, която звучи от обръщението за преминаване на нормални отношения бизнес – политика, според мен е тази спирачка пред амбициите на Делян Пеевски“. По думите ѝ обръщането на формацията да не е само етническа партия е отдавна и причина са демографските реалности. По икономически причини все повече хора напускат страната, а сред тях са също  традиционни избиратели на ДПС. „Този „резервоар“, с който Движението разполагаше отдавна се оказва недостатъчен, за да може да запази ролята си на трета политическа сила и се обърна към други региони, нетрадиционни“, посочи Филева.

„Все пак ДПС има един характерен облик, има един електорат, който е в основата на създаването на тази формация и за мен това „отваряне на ветрилото“ не беше логично. Не съм пророк, но все пак ми се струва, доколкото познавам, а и доколкото съм разговаряла с членове на тази партия, че дори и депутати, просто не се приема благосклонно точно Пеевски, етнически българин да поеме еднолично юздите на партията. И ето доказателството – той ще има съпредседател, което според мен не е защото наистина го готвят за друга роля, а е точно знак на доверие, знак на разбиране към чувствата на членовете на партията. Затова  втори човек и то политик с турско име ще поеме съуправлението на формацията. Макар че в това обръщение се твърди, че те трябва да се допълват, а не да се конкурират, аз, честно казано, предвид активността, размаха и до известна степен този грубо прям начин на говорене на Пеевски, не виждам как ще успеят да вървят заедно. Не знам доколко дългосрочна ще е тази формула. Имам някакви съмнения“, изрази скептицизъм журналистката.

Тя коментира ролите и ангажиментите, които определя Доган в бъдещото съпредседателство на Чакъров и Пеевски – първият да държи важните позиции – връзката с традиционния електорат, с Турция и с Европа, а вторият да преодолява конкуренцията на останалите партии и да налага Движението в нови региони в страната. „Тази функция на „другия“, с която той (Пеевски) е натоварен, не знам..., ще видим до какъв сблъсък ще стигнат. Дебютът му на Тюркян чешма беше приет с ръкопляскания. То и самото му издигане като едноличен кандидат за председател на партията беше посрещнато с аплодисменти, но както виждате в тази партия бързо се сменят местата и ситуациите в зависимост от волята на  един човек – полубожество“, коментира още Мария Филева.

Целия коментар можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще информират младите хора за ползата и вредите от хранителните добавки

От Сдружението за достъпна и качествена храна започват информационна кампания сред младите хора, с която да запознаят потребителите с хранителните добавки. Голяма част от тях са опасни, казаха от Сдружението, а целта им е да се знае повече за хранителните добавки. Потребителите най-често не знаят произхода им, тъй като в дигиталното пространство има..

публикувано на 02.06.24 в 10:59

Качамак по вековна рецепта готвиха в Шумнатица (видео)

Стотици жители и гости на кирковското село Шумнатица се стекоха на селския мегдан на 1 юни за Празника на качамака. Той се превърна в традиция и жители и гости на селото за поредна година се събраха, " за да почетат зърнената култура, дошла по нашите земи от далечно Мексико и превърнала се не само в основен земеделски продукт за българина, но и в..

публикувано на 01.06.24 в 19:07
Перперикон

С 24-часово видеонаблюдение пазят Перперикон от вандали

Вандали унищожават средновековната кула на Перперикон като драскат върху старината. За това алармира в ефира на Радио Кърджали директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали Даниела Коджаманова. Тя изрази надежда изграждането на видеонаблюдението да дисциплинира недобросъвестните туристи, някои от които също вредят на паметника, като..

публикувано на 01.06.24 в 01:06

Фондация "По-диви Родопи" разселила над 1000 елени през последното десетилетие

През последните десет години екипът на Фондация „По-диви Родопи“ разсели над 1000 благородни елени и елени лопатари.  Размерът и обхватът на популациите на елени в Източните Родопи продължават да се увеличават, а с него и положителното въздействие върху биоразнообразието. Връщането на видовете в природата на Източни Родопи се осъществява в..

публикувано на 31.05.24 в 09:01

Броят на изпитите на кандидат-шофьорите ще се ограничи

От Министерството на транспорта предвиждат ограничаване на броя на изпитите на кандидат-шофьорите. Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало. Това обяви служебният министър Георги Гвоздейков по време на дискусия за пътната безопасност.  Подготвят се и други..

публикувано на 30.05.24 в 14:35

Околовръстният път на Хасково ще облекчи цялостно трафика към ГКПП Маказа

Новостите в политиката на сближаване в Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г. и успешни проекти през предходните програмни периоди бяха обсъдени на местна конференция в Хасково, в рамките на проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, който Българската телеграфна агенция изпълнява с подкрепата на Европейската комисия, предаде БТА.  Целта е..

публикувано на 29.05.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Четири акта за таксиметрови шофьори, които не издават касови бележки

Четирима таксиметрови водачи са осъществявали превоз, без да издават фискални бонове. Това съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  Това е установено при съвместна специализирана операция на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Кърджали и областния отдел „Автомобилна администрация“.  Съставени за 4 акта за..

публикувано на 27.05.24 в 13:11