Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военен служител извади кръста в Смолян за трети път

Седем смелчаци скочиха във водите на река Черна, за да спасят Божия кръст в Смолян.
Улови го 40-годишният Иван Бялков. Той е военнослужещ и за трети път хваща кръста на Богоявление, съобщиха от община Смолян.
Преди това беше отслужена тържествена литургия в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски".
Негово Преосвещенство епископ Висарион поздрави миряните с празника Богоявление.
Заедно с местни духовнице той благослови присъстващите. След това, пред храма, архиерейският наместник на Смолянската духовна околия извърши Богоявленски водосвет и освети знамето на 101-ви Алпийски полк.
Поздравление за празника отправи кметът на Смолян Николай Мелемов. Той посочи, че на 6-ти януари по стара традиция се освещават военните части и бойните знамена на Българската армия. 
"Трябва да помним силата на българската армия, да пазим несломимия дух, който родните военни носят, нека предаваме на бъдещите поколение величието на българската армия, постигнала безброй успехи – армията, която няма нито едно пленено знаме в своята история“, допълни кметът Мелемов. 
Зам.-областният управител Зарко Маринов поздрави присъстващите с празника Богоявление. "На днешния светъл празник искам да пожелая преди всичко здраве – на вас и семействата ви. Да носите в себе си силна вяра в доброто, обич към ближните и България. Съхранявайте и предавайте на идните поколения изконните човешки ценности, които ни сплотяват и ни правят по-силни като народ“, посочи Маринов в словото си и поздрави военнослужещите от 101-ви Алпийски полк.

По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кабинетът решава за обезпечаване на съхранението на машините за гласуване

Очаква се кабинетът да приеме решение, с което да се обезпечи съхранението на машините за гласуване на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Вчера от правителствената пресслужба информираха, че след допълнителни уточнения между Министерския съвет и Централната избирателна комисия е изяснен казусът, след като в края на миналата седмица стана..

публикувано на 30.09.24 в 09:36

Процесът по удостоверяване на машините за предсрочния вот започва

В Министерството на електронното управление тази седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване. От ЦИК информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и неправителствени организации, регистрирали наблюдатели в процеса. До утре се приемат заявленията за участие в удостоверяването на устройствата за..

публикувано на 30.09.24 в 09:25

Седмицата започва с дъжд и спад в температурите

Днес в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, които до полунощ ще спрат. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър, който вечерта ще започне да отслабва. Максималните температури ще са от 11°-13° в североизточните райони до 18-20°.

обновено на 30.09.24 в 09:19

България е с най-голям брой жилища на 1000 души сред страните в Европа

Според последния Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания "Делойт" на всеки 1000 български граждани се падат по 668 жилища, като България е с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европа.  Това дава възможност за голяма печалба от недвижими имоти в страната ни, отбелязват експерти...

публикувано на 29.09.24 в 18:14

На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето

На 29 септември отбелязваме Деня на сърцето. Инициативата е глобална и е създадена от Световната федерация по сърце (World Heart Federation) с цел да повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и значението на грижата за сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркт и инсулт, са една от водещите причини за смърт в света, като..

публикувано на 29.09.24 в 15:28

С малко, но спада безработицата в Кърджали за август

С 59 души е намалял броя на безработните в област Кърджали през август, в сравнение с предходния месец. В края на месец август броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от област Кърджали е почти 4 600 души. Равнището на безработица през месец август в област Кърджали е почти 10% при малко над 5% за страната.  През месец август в област..

публикувано на 29.09.24 в 12:56

Изтича срокът за подаване на коригираща декларация

Крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича в понеделник, 30 септември.  Законът позволява при откриване на неточност в подадената вече данъчна декларация за доходите от предходната година, до 30 септември еднократно да се подаде коригираща декларация.  Тази възможност е валидна както за физическите лица, които трябваше да..

публикувано на 29.09.24 в 12:48