Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановка за Бабинден показаха в читалището в с. Пчеларово

Снимката е тематична!
Снимка: Българските корени

21 януари е Ден на родилната помощ. Известен още като Бабинден, той е обявен официално за празник на акушерите и родилките през 1951 година и става професионален празник на всички работещи в сферата на акушерството и гинекологията. Оттогава 21 януари се отбелязва с особена тържественост и радост, а признателните пациенти поднасят цветя и подаръци на лекарите, помогнали за раждането на децата им. 

Чествания по този повод ще имаме и в село Пчеларово. Самодейците от читалище “Иван Буюклиев” отбелязаха Бабинден с възстанвка на обичаите.

Читалище “Иван Буюклиев” в село Пчеларово започва възстановяване на забравени местни народни традиции и ритуали, съобщи председателят Ваня Михалева. Началото постави пресъздаването на ритуала за Бабинден, който беше представен в залата на културната институция на 21 януари.

Повече от 20 са ентусиастите, които поддържат жива вече години наред групата автентичен фолклор “Златните пчеларовски баби”. Освен жени, "огънят" на народната песен поддържат и трима мъже, които дават опора на дамската част от състава. 

 "Искаме това читалище да бъде възродено за нов живот", категорична е Ваня Михалева. Самодейците обмислят инициативи, с които да привлекат интереса и на млади хора, които да "поемат щафетата".

"Да се надяваме, че ще останем група за автентичен фолклор. Оттук нататък моята идея е да възобновим носиите. Имаме нужда от нови носии. Колкото и автентични да са едни носии, те имат нужда от подновяване", допълни Михалева.

Самодейците имат идеи да участват с проекти в програми за финансиране, за да поддържат живота в читалището си. Изразяват надежда, че кметът и ръководството на община Черноочене също ще обърнат внимание на родолюбивото им дело и ще подпомогнат финансово дейността им, кза още Ваня Михалева.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

КНСБ не е съгласна заплатите в здравеопазването да останат същите

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година. От синдиката настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор.  Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските организации..

публикувано на 29.05.24 в 07:55

Жълт код за силни валежи в Кърджали

Жълт предупредителен код за силни валежи е обявен за седем области - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакват се гръмотевични бури и градушки, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската..

публикувано на 29.05.24 в 07:52

През нощта почти тихо, утре локални валежи и градушки

През нощта ще е почти тихо и в повечето райони временно валежите ще спрат, г лавно в Северозападна и Южна България облачността ще се разкъса. Утре облачността ще е разкъсана. Още около обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Главно в Южна България има условия за локални..

публикувано на 28.05.24 в 17:25

Създават Национална телефонна линия за пострадали от домашно насилие

Над 6,2 млн. лв. ще струват мерките, включени в Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024 – 2026 г.   Документът е разработен въз основа на постъпили предложения от заинтересованите страни и беше приет от Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие днес . Заседанието на Съвета беше..

публикувано на 28.05.24 в 16:55

На малката матура по математика се явиха близо 1000 деца от областта

На национално външно оценяване по математика са се явили 963 четвъртокласници в област Кърджали. Това съобщи Ангелина Костова, началник на Регионалното управление на образованието в Кърджали. До изпита са допуснати 1020 ученици, 57 от тях не са се явили.  " Националното външно оценяване  по математика премина спокойно  на територията на..

публикувано на 28.05.24 в 15:37

Весел детски празник цял ден на 1 юни в Кърджали

Община Кърджали и Общинският детски комплекс канят всички малки и големи момичета и момчета и родителите им на Първоюнски детски празник, на 1 юни /събота/, в Градската градина, който ще продължи през целия ден. От 10.30 часа започва Празничната програма на талантливите момичета и момчета от Детска вокална група „До Ре Ми” , Школа за модерни и..

публикувано на 28.05.24 в 15:30

Избраха Станислав Дечев за председател на Регионалния съвет за развитие

Кметът на община Хасково Станислав Дечев беше избран за председател на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район. Решението кметът на Хасково да оглави Южен централен район беше взето на заседание днес. Южен централен район обединява областите Хасково, Пловдив, Смолян, Пазарджик и Кърджали. На днешното заседание беше приета..

публикувано на 28.05.24 в 14:10