Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП обменя опит и добри практики с турската данъчна администрация

Снимка: Мехмед Реджеб

Националната агенция за приходите и Турската приходна администрация (ТПА) ще обменят добри практики и опит в областта на данъчната политика, по-добър данъчен контрол, насърчаване на доброволното изпълнение на задълженията и борба със сивата икономика. Това стана ясно по време на двудневна среща между представители на двете институции. Комисарят на ТПА Бекир Байракдар, заместникът му Мехмет Арабачъ и началникът на отдел „ЕС и външни работи“ в данъчната администрация на Турция - Ахмет Йълдъръм бяха на посещение в НАП по покана на изпълнителния директор Румен Спецов.

„Като страна членка на Европейския съюз и бъдещ пълноправен член на Шенгенското пространство, ние осъзнаваме важността на външната граница на ЕС и ГКПП "Капитан Андреево". Затова искаме да задълбочим сътрудничеството между двете приходни администрации“, заяви Спецов.

От своя страна Бекир Байракдар посочи, че България е специална държава за тях и е важно отношенията между двете администрации да се развиват постоянно и последователно.

Според екипите и на двете данъчни институции, държавите ни сами не могат да постигнат толкова високи резултати в полза на националните си бюджети, колкото ако работят заедно.  

По време на срещата Румен Спецов и заместниците му запознаха гостите с основните бизнес процеси в НАП, електронните услуги, които предлага приходната агенция и добрите практики в областта на контролните дейности и събирането на публични задължения. Той демонстрира пред колегите си от Турция и мобилното приложение на НАП, което дава възможност за проверка на касовите бележки.

Пред турската делегация бяха представени и постигнатите от НАП резултати през 2023 г., сред които 89% доброволно спазване на данъчни задължения, 98% декларирани и платени задължения през текущата година, 500 хил. подадени декларации по ЗДДФЛ с ПИК, 96% възстановено ДДС в рамките на 30 дни от заявяването.

Заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов сподели на турските си колеги как приходната агенция прави съпоставка между доходите на физическите лица и притежаваните от тях луксозни стоки, движимо и недвижимо имущество. Това предизвика сериозен интерес у турската делегация, като те поискаха да приложат българския опит и в тяхната държава.  

В заключение на проведените разговори и двамата ръководители изразиха задоволството си от установените добри взаимоотношения и надеждата, че те ще продължат да се развиват все така ползотворно.


По публикацията работи: Илияна Типова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ерол Мюмюн: Дългът на община Кърджали от 60 милиона лева е заради „вълчи капан“ и обръчи от фирми

Към днешна дата Община Кърджали е със задължения от 60 милиона лева, докато пред 2003 година те са били едва 3 милиона лева. Това обяви кметът на Кърджали Ерол Мюмюн на пресконференция и подчерта, че предстои Общинският съвет да приеме оздравителна програма, за да може в края на този мандат общината да реализира дейностите си в по здравословна..

публикувано на 20.09.24 в 18:18
Таня Светлинова

Лек ръст на броя избиратели отчитат в Смолянски МИР

Към момента са сформирани 261 секции в 22-и многомандатен избирателен район – Смолян, с една повече в сравнение с предходните избори, съобщи секретарят и говорител на Районната избирателна комисия Таня Светлинова. Според предварителните списъци в ЦИК за четирите мандата в избирателния район ще могат да гласуват общо 95 748..

публикувано на 20.09.24 в 17:38

Изграждат пречиствателна станция за отпадни води в Черноочене

В инвестиционната програма на община Черноочене за настоящата година е заложена изграждане на пречиствателна станция за битови отпадни води /ПСОВ/ от изградените канализации в с. Черноочене, с. Нови пазар, с. Каблешково, с. Пряпорец и с. Среднево. Това е изключително важен проект за Черноочене с оглед здравните рискове за жителите и гостите,..

публикувано на 20.09.24 в 17:16
Добромир Якимов

Близо 230 000 гласоподаватели избират осем депутати от Хасковско

Трудности при определяне на съставите на секционните избирателни комисии очаква председателят на Районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов. В повечето от общините, в които досега са минали консултациите при кметовете, парламентарно представените политически сили не са стигнали до съгласие за състава и разпределянето на ръководните..

публикувано на 20.09.24 в 17:15

Ясла №5 в Кърджали не отвори врати за първия учебен ден заради закононарушения при строителството

Част от строително монтажните дейности на Ясла №5 в Кърджали са изпълнени при съществени закононарушения.  Това заяви на брифинг кметът Ерол Мюмюн. Община Кърджали в грижа за здравето на децата, които ще посещават бъдещото детско заведение, е сезирала всички компетентни  институции, посочи кметът. От думите на Мюмюн стана ясно, че още..

публикувано на 20.09.24 в 16:48
Беркант Барзат

Близо 275 600 могат да гласуват в област Кърджали

Към момента сформираните секции в 9-и Многомандатен избирателен район, Кърджали са 497. Това не е окончателният брой, тъй като все още предстои да бъдат образувани подвижните секции, а също и тези в здравни и социални заведения. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали председателят на Районната избирателна комисия Беркант Барзат. Секциите,..

публикувано на 20.09.24 в 16:38

Възобновяват делото срещу Местан

Окръжният съд в Кърджали възобнови делото срещу бившия лидер на ДПС Лютви Местан за катастрофата от преди 5 години, при която загина 6-месечно бебе. Производството по него беше прекратено и върнато на прокуратурата заради допуснати отстраними съществени процесуални нарушения. От Окръжния съд съобщиха, че е образувано наказателно дело срещу Лютви Местан и..

публикувано на 20.09.24 в 16:15