Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Чанев участва в работна среща на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“

Областният управител Никола Чанев участва в работна среща с националното ръководство на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в конферентната зала на хотел „Кърджали“. На форума бяха обсъдени актуални проблеми на сектора – от статута и квалификацията на педагогическите специалисти, до ръста на доходите с 8,4 %, ревизията на учебните програми, промените в Закона за училищното и предучилищното образование, превенцията на агресията, използването на изкуствения интелект и т.н. 

Никола Чанев получи висока оценка от домакините и плакет за доброто социално партньорство на регионално ниво. Той от своя страна открои политиката на държавата през предходните години за удвояването на учителските заплати и извеждането на образованието като приоритет на управлението. Изтъкна като добра новина въвеждането на делегирани бюджети в детските градини на община Кърджали и посочи синдикатите като мост, който гарантира по-голяма чуваемост в системата и по-високи резултати. 

Председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров припомни, че увеличението на заплатите не е достатъчно за издигане престижа на професията и качеството на обучението, нужна е политическа смелост да бъде защитен българският учител, подкрепа за учителите-иноватори, подмладяване на сектора и създаване на условия за повишаване на качеството. Гости на срещата бяха още заместник областният управител Гюрай Сюлейман, дългогодишен член на синдиката, и началникът на РУО Ангелина Костова. 


По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започват изследвания за бъбречни заболявания в Кърджали

Скрининг за бъбречни заболявания ще се проведе в Кърджали в следващите две седмици. Той започва от 15 април, понеделник, и ще продължи до 28 април. Изследванията са безплатни и включват кръвни и уринни показатели за бъбречна увреда сред населението на община Кърджали на възраст над 18 години.  Кампанията се организира от  Българското дружество по..

публикувано на 14.04.24 в 16:02

ЦИК ще определя състава на РИК-Хасково

ЦИК ще определи състава на РИК Хaсково, защото партиите не се разбраха. Спорно се оказа председателското място, което беше поискано от ГЕРБ и Възраждане.  Kонсултациите  за състава на Районна избирателна комисия – Хасково се проведоха в Областна администрация. Те бяха водени от областния управител Гинка Райчева. Пристваха представители на шестте..

публикувано на 14.04.24 в 14:06
Мухарем Алиосман

Звиница се готви за събор

Кърджалийското село Звиница се готви за традиционен събор, който се провежда всяка година през втората събота на месец май край тюрбето на мюсюлманския дервиш Гази баба. Тази година маето е на 11 май, съобщи за Радио Кърджали Мухарем Алиосман, секретар на читалището в Звиница.  Той уточни, че определени хора се занимават с организацията на празника, но..

публикувано на 14.04.24 в 13:34

Няма непосредствена заплаха за България след атаката на Иран срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщават от пресслужбата на правителството. До момента в Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация на българи от Израел. На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към МС. Информацията е докладвана на служебния премиер Димитър Главчев,..

публикувано на 14.04.24 в 12:05

В Смолян не се разбраха за РИК

Парламентарно представените партии не се разбраха за председателското място на Районната избирателна комисия (РИК) в Смолян. След повече от час дебати по време на консултациите, свикани от областния управител Захари Сираков, се стигна до решение Централната избирателна комисия (ЦИК) да определи 13-членния състав на РИК - Смолян, предаде БТА...

публикувано на 14.04.24 в 11:58

Лятно време през април

Летните температури и горещото време ще се задържат и в неделния ден. По информация на НИМХ към 9.30 ч. сутринта в Хасково термометърът показваше 18 градуса, в Кържали - 14, а в Смолян - 11 градуса. Днес ще бъде предимно слънчево, след обяд над източните и планинските райони с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб запад-северозападен..

публикувано на 14.04.24 в 10:00

ЦИК прие правилата за образуване на секции в чужбина

Избирателните секции извън страната за изборите на 9 юни ще се образуват от ръководителите на дипломатическите и консулските ни представителства. Местоположението на местата за гласуване зад граница ще се определи и спрямо разпределението на българската общност в съответния регион. ЦИК прие правилата за образуване на секциите в чужбина и за назначаване..

публикувано на 14.04.24 в 09:28