Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ардино търси помощ от държавата за Дяволският мост и ЮНЕСКО

Снимка: bg.wikipedia.org

Община Ардино не се е отказала от идеята  относно вписването на  „Дяволския мост“ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Това заяви в ефира на Радио Кърджали кмета  инж. Изет Шабан.

На 24 февруари  се навършват 40 години от обявяването на "Дяволския мост" (Шейтан кюпрю) до Ардино за обект със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност, съгласно § 12, ал. 1 от Закона за културното наследство, а с Протокол на Комисия за определяне на границите и охранителните режими, утвърден от Министъра на културата (Март 2011 г.), на недвижимата културна ценност  „Дяволски мост”` е декларирана категория „от национално значение”.

Мостът е построен в началото на XVI век по заповед и желание на султан Селим I, като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море.

Предположенията са, че мост на това място е имало още от римската епоха като част от значимия античен път Виа Егнатия, свързващ Бяло море и Тракия през прохода Маказа.  

Мостът е свързан и с легендата за вграждането на човешката сянка.

Както всички мистични места в България, итова място е съпроводено с редица легенди, казва  Георги Кючуков – историк и екскурзовод с богат опит. По думите му за Дяволския мост има няколко легенди и разказа част от тях:

"Когато говорим за Дяволския мост, съществува мотивът за вграждането на дявола. Легендата разказва, че когато този мост е трябвало да бъде построен, той не се получавал, а в околността е имало жена, за която хората знаели, че има способността да предсказва. Когато строителите се допитали до нея, тя им казала, че мостът иска човешка жертва и това трябва да бъде първият човек, който те ще срещнат на следващия ден, и с кръвта му да бъде строен хоросанът на моста и това ще даде здравината. Всички знаели, че на следващия ден съпругите им ще занесат храна и успели да ги предупредят. Само най-младият майстор не направил това. Легендата разказва, че точно съпругата на най-младия от майсторите е пренесена като жертва.Вграждането на нейната сянка също съществува като мотив".

Според друга легенда майстор Манол се допитал до дявола какво трябва да се случи, за да бъде този мост здрав. Получава отговор, че може да го направи с условието, че неговият образ хем да се вижда, хем да не се вижда – такъв трябвало да бъде майсторлъкът, разказа Кючуков.

Хората, които посещават мястото, търсят точната позиция на слънцето - то трябва да е точно над моста и отражението на една скала във водата дава поразително изображение на дявола, отбеляза Кючуков.

По думите му друго интересно отражение на скалата във водата е на султанска глава. 


По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кържали приема инициатива в подкрепа на жените и тяхната увереност

Кърджали ще е домакин на първото събитие от националното турне на програмата „Мога сама" на фондация "Emprove" (Импруув). Форумът е в подкрепа на жени, претърпели или пострадали от насилие.  Целта е да се подпомогне тяхното личностно развитие и тяхната лична увереност.  Гостуването днес ще бъде разделено в две части.  Едната ще бъде..

публикувано на 15.05.24 в 11:45
Лиляна Вълчева

Университетите ще бъдат затворени заради протест на 20-ти май

На 20 май всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер". Това пише в отворено писано на Съветът на ректорите на висшите училища у нас изпратено до президента, служебния премиер и други политически..

публикувано на 15.05.24 в 10:15

38 288 са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, най-много са в Турция

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на ЦИК . В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2 700. До дни ЦИК ще обобщи и заявленията, подадени до посолствата ни, и ще определи местата и броят на секциите зад..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Жена е задържана за притежание на канабис в Смолян

Жена е задържана за притежание на високо рискови наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Смолян. При полицейска проверка 39-годишната смолянчанка е спряна на ул. “Дичо Петров“ в областния град. Водачката е отказала да направи тест за употреба на наркотични вещества. Последвало е претърсване в автомобила ѝ. В..

публикувано на 14.05.24 в 16:58
Регионален исторически музей Кърджали

Регионалният исторически музей в Кърджали ще участва в Европейската нощ на музеите

Регионалният исторически музей в Кърджали се включва в отбелязването на Европейската нощ на музеите 2024 на 18 май. Тази година екипът подготвя изложба "Резултати от археологическите проучвания на късноантична и средновековна крепост в м. Язлъ дереси, с. Храстово, община Крумовград“. Откриването е в 19 часа. Вратите на музея ще са отворени до..

публикувано на 14.05.24 в 16:52

В Кърджали се проведе заключителения изпит за кандидатите за „Воден спасител"

Днес се проведе заключителен изпит за кандидатите за „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове“ и „Воден спасител на открити площи и море“. В закрития басейн на ЕГ „Христо Ботев“ младежите демонстрираха усвоените по време на обучението практически умения, свързани с покриване на нормативи по плуване, спасителни техники за оказване на първа помощ..

публикувано на 14.05.24 в 16:47

Работещите в сферата на висшето образование излизат на протест

Работещите в сферата на висшето образование излизат на протест на 20 май. Той ще се проведе от пред Министерството на финансите, съобщиха от Националния синдикат "Висше образование и наука". "Недоволството се дължи на 3-годишни проблеми, създадени от управляващите, които лишиха системата от над 320 милиона лева", обясни пред БНР проф. Лиляна..

публикувано на 14.05.24 в 16:30