Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойката лебеди във Водното огледало в Кърджали вече търси място за гнездо

6
Снимка: Станислава Георгиева

Двойката неми лебеди в чапловата колония в Кърджали вече търси място за гнездо, в което да се излюпят малките птици. И тази зима Водното огледало приюти ято лебеди от северни територии, които скоро ще отлетят. В Арда ще остане само постоянно живеещата двойка птици. Любопитен момент е, че малките, като поотраснат, не остават, а търсят други места за живот, коментира експертът Христо Христов. 
"Една двойка лебеди иска 50-60 декара минимум Водно огледало, с тръстики и върби. Най-вероятно по-младите отиват да си търсят  други места. Те остават в язовира за известно време, 1-2 години докато навършат полова зрелост и след това, вероятно, отиват по- влажните зони в Гърция."  

Христо Христов припомни, че лебедите както почти всички водоплаващи птици, живеят на двойки и си имат територия която окупират, те не са колониални видове, както чаплите.

Традиционно всяка година във Водното огледало в Кърджали или в язовир Студен кладенец и някои други влажни зони в района зимуват едно-две ята лебеди. Последните зими, които не са толкова студени, това са предимно неми лебеди. В предишни години е имало и пойни, както и тундрови.


"Вече три години нямаме наблюдения на пойни. Тази година зимата имаше наблюдение в язовир Ивайловград на едно малко ято пойни, но тук нямаме. Много е мека зимата. Ако стане много студено и замръзнат техните водоеми, тогава слизат на юг", обясни Христо Христов.

Според него би било добре да "стане някакъв проект да ги опръстеним (младите лебеди, които се излюпват всяка година в района, бел.р.) да видим къде отиват. Нормално те остават във водоемите около родителите си и опитват да направят нови гнезда, но тук нашият водоем е много малък. Една двойка лебеди иска 50-60 декара минимум водно огледало с тръстики и върби - горе-долу нашето отговаря само за една двойка и най-вероятно младите отиват да си търсят други места", смята Христо Христов. Те остават в язовира само известно време - за една-две години, докато навършат полова зрелост и след това вероятно отиват по влажните зони в Гърция, предполага специалистът.


Неговият апел е хората да не хранят дивите животни. Но в случая с лебедите хвърлянето на храна и хляб, може да изиграе възпитаващ ефект за децата и младите хора. "На запад в западните държави, където има много влажни зони в Холандия, Германия, в Полша, в Англия, хората навсякъде ги хранят, хвърлят им хляб. Не е най-типичната храна за тях. Но пък от друга страна специално за лебедите по-добре да им хвърлят нещо, да учат децата, че има природа и да обичат природата, а не да ги стрелят с прашки и с въздушни пушки. Да има грижа, защото птиците са красиви и полезни... Да ги ценим и обичаме, защотоние сме част от техния свят и те от нашия и трябва да живеем заедно", коментира Христо Христов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Петя Цонева

Петя Цонева представя новата си стихосбирка в Кърджали

Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов. Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград. " Люлката на живота е една книга,  която е вдъхновена от  посещението ми в село Хухла,..

публикувано на 17.05.24 в 11:00
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19