Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи за годината случай на ХИВ е регистриран в Кърджали

Снимка: БГНЕС

Секретарят на РЗИ-Кърджали Петя Папазова обясни за БТА, че става въпрос за млад мъж от община Кърджали, като данните за него са получени от Националната референтна лаборатория. Тя уточни, че за миналата година няма случай на ХИВ или СПИН в региона.
Петя Папазова допълни, че при приключилата преди десетина дни профилактична кампания за изследване на вируса, част от втори етап на Националната антиспин кампания, не е установена положителна проба. В кампанията са се включили близо 100 души на място или чрез мобилни екипи от Регионалната здравна инспекция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пенсионират училищни директори в областта, сред тях Милко Багдасаров и Златко Атанасов

Директори на 8 учебни заведения ще бъдат пенсионирани в областта. Това потвърдиха за БНР-Кърджали от РУО. Сред тях са дългогодишните Милко Багдасаров на СУ "П.Р.Славейков" и Златко Атанасов на СУ "Отец Паисий". Те ще бъдат вреемнно изпълняващи длъжността до конкурс за нови директори.

публикувано на 25.06.24 в 17:18
Главен комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН

Александър Джартов: Произшествията са нараснали близо три пъти в последните три седмици

Близо три пъти са нараснали произшествията в последните три седмици, с които се борят на денонощие пожарникарите в страната. Това заяви за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той награди победителите в националното ученическо състезание за защита при бедствия, пожари и..

публикувано на 25.06.24 в 16:50

Предлагат промяна в наименованието на Астрономическата обсерватория в Кърджали

Промяна в наименованието на Астрономическата обсерватория в Кърджали обсъждат общинските съветници на заседание на постоянната комисия по „Образование, култура и вероизповедания“ в местния парламент. В Община Кърджали е постъпило мотивирано предложение от директора Агоп Узунбохосян , с което се изразява желание наименованието на обсерваторията да бъде..

публикувано на 25.06.24 в 16:05
Плаж в Пелопонес, Гърция

Кърджалийци предпочитат да почиват в Турция и Гърция

Турция, Гърция и България са най-предпочитаните дестинации за летните почивки на кърджалийци и то подредени точно в този ред. Това сочат наблюденията на Севдие Мустафа, представител на една от най-големите туристически агенции в града. По-високи са цените в сравнение с миналата година, посочи още тя: "Има повишаване на цените не само в Турция, в..

публикувано на 25.06.24 в 15:39

ИТН и "Величие" са на консултации при президента в сряда

Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарни групи в 50-ото Народно събрание със срещи с представителите на ИТН и "Величие". Те ще се проведат утре. В 11.00 часа на "Дондуков" 2 Радев ще посрещне представителите на "Има такъв народ".  Два часа по-късно президентът ще проведе консултации с представители на парламентарната група на..

публикувано на 25.06.24 в 15:00

Организират футболен турнир в подкрепа на Никол

Традиционния футболен турнир в с. Конуш тази година е посветен на каузата #ЗаНикол . Любителската спортна надпревара се провежда в рамките на традиционния събор на селото. По инициатива на кмета на Конуш Златко Латунов, негови приятели и съмишленици тази събота, 29 юни 2024г., от 9,00 часа стартира футболна надпревара с цел събиране на средства за..

публикувано на 25.06.24 в 14:55

Новите пенсии ще бъдат изплатени между 8 и 22 юли

Между 8 и 22 юли ще се изплащат осъвременените пенсии на над 2 милиона пенсионери, съобщиха от Националния осигурителен институт. Преводите на парите, които се получават по банков път, ще стане на 8 юли. По-високият размер идва от осъвременяване на трудовите пенсии с 11 на сто. Освен това се повишава процента на добавката от пенсията на починал..

публикувано на 25.06.24 в 14:05