Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителите от Дома за стари хора и Центъра за хора с психически разстройства дадоха своята лепта за новия храм

Християни и мюсюлмани даряват заедно за градеж на църква в Хасково

5
Директорът Кина Койнарска връчи дарението на отец Никола
Снимка: Общинска пресслужба Хасково

Християни и мюсюлмани са обединени от каузата за изграждане на църква в хасковския квартал „Орфей“. Местните хора не помнят повече от сто години в общината да е строен нов православен храм. Той ще е един от най-големите в Южна България и единствен в най-големия квартал на областния град. 

Градежът на църквата „Св. Иван Рилски“ е започнат в далечната 1997 г. Прекъсван е в годините, но сградата вече е издигната почти до купола. Средствата за изграждането са основно дарения, каза пред Радио Кърджали председателят на църковното настоятелство отец Никола. Само преди дни своята лепта са дали и възрастните хора, настанени в Дома за стари хора в Хасково. В продължение на месец те  са изработвали мартенички, които след това са продали на благотворителен базар. Събраните 3340 лв. са дарили за богоугодното дело, разказа директорът на Дома Кина Койнарска.


Към каузата са се присъединили и хората от Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психически разстройства в село Болярово. „Не очаквах чак толкова голям интерес да има за това, което се направи, защото хората го направиха от сърце, както те се изразяват – за доброто дело. Даже бабите, които изработват мартениците, те самите, също купиха от тези мартеници, заради доброто дело, в което всички ние участвахме“, каза директорката. Освен паричните средства, дарението включва и икона на Св. Иван Рилски.

В Дома се организират различни курсове, където всеки от 133-та  обитатели, най-възрастният от които на 94 години, се включва в заниманията според интересите и възможностите си. „Всеки един от тях е една планета. Мисля, че хората тук имат достойни старини“, категорична бе Кина Койнарска.


Възрастните хора са поднесли дарението си на специално тържество, като са се изявили и като самодейци. Отец Никола, председател на църковното настоятелство е поднесъл персонално благодарността си на всеки един от дарителите. „От сърце му благодарих, защото, както споделих и на тях самите, че хората, когато помагат в нещо, помагат от излишъка си, а те помогнаха дори от това, което го нямат, но го направиха от сърце“, каза свещеникът. 

„Финансирането на строежа е едно чудо“, не скри емоцията си отец Никола за изграждането на църквата „Св. Иван Рилски“ в най-големия хасковски квартал „Орфей“. Строителните работи са прекъсвани на няколко пъти, но от девет месеца вече се работи усилено. Целта е да се завърши поне грубия строеж и да се съхрани това, което е създадено до момента. Необходимите средства са поне 2 млн. лв. Те се събират основно чрез дарения, като това включва и строителни материали. По-голямата част е построена предимно с дарения на строителни материали, уточни духовникът.

„Този храм се превърна в кауза за много миряни в града. Като казвам миряни, казвам и жители на града, тъй като, както знаете нашият район е със смесено население, но много от дарителите са мюсюлмани. Самата кауза обедини хората в града, независимо от религия, независимо от етническа принадлежност, хората се обединиха и наистина се включиха и помагат“, разказа отец Никола.


Директорът на Дом за стари хора Кина Койнарска и управителят на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психически разстройства в Болярово Силвия Тилкова получиха сертификати за дарението.Заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева благодари на всички, които изработваха и продаваха мартенички, както и на стотиците дарители, които помагат за доизграждането на храма в кв. „Орфей“.

Всеки, който желае да се включи с дарение за градежа на църквата „Св. Иван Рилски“ в Хасково, може да се информира и от фейсбук, където свещеникът редовно публикува актуална информация за това от какво още има нужда за довършване на строителството.

Двата разговора можете да чуете в прикачените звукови файлове.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Лозен се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с изложба

Музеят в любимчанското село Лозен ще отбележи Европейската нощ на музеите с изложба "Обичаите на предците ни - интерпретация в съвременността".  Експозицията ще бъде открита на 18 май от 19:00 часа. В нея са представени реквизит и елементи от обичаите „Ирминден“ от село Лозен, „Светото“ от село Малко градище, „Прокопий пчелар“ от село Райкова могила и..

публикувано на 17.05.24 в 15:06

100-годишният Димитър Кавгазов от Славейно получи грамота за достоен данъкоплатец

„Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук. Най-сърдечно ви благодаря и ви пожелавам да минете моите години“. С тези думи 100-годишният данъкоплатец Димитър Кавгазов посрещна в дома си изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, неговия заместник Евгени Нанков, директорите на териториална дирекция Пловдив – Пламен Георгиев и на офис Смолян – Таньо..

публикувано на 16.05.24 в 17:23

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв. Финансирането на младежките инициативи се осъществява по Програма за финансово подпомагане на младежки дейности от община Хасково за 2024 г., приета от Общинския съвет. По..

публикувано на 15.05.24 в 14:45
Д-р Виктор Кирчев

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен ден от 9 до 11 ч. преди обяд и от 13 до 15 ч. след обяд, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р..

публикувано на 13.05.24 в 21:23
Гергьовден в с. Паталеница, област Пазарджик.

50 родопски чевермета очакват гостите на Момчилград

С 50 родопски чевермета ще бъдат посрещнати посетителите на второто издание на Фармфеста в Момчилград, което ще се проведе на 25 и на 26 май в подножието на лесопарк "Момчил юнак". Посетителите ще могат да разгледат типични за Източните Родопи породи животни, както и да се потопят в миналото, участвайки в доене на овце, кози и крави. Ще има..

публикувано на 13.05.24 в 18:20

Над 150 ученици и преподаватели маркираха пет туристически маршрута край Кърджали

Над 150 души се включиха в почистването и маркирането на пет туристически маршрута и екопътеки в района на Кърджали. Участниците са от пет кърджалийски училища - Езиковата гимнация Христо Ботев, средните училища Йордан Йовков, П.Р. Славейков и професионалните гимназии Васил Левски и по туризъм, както и членовете на Спортно-интелектуален клуб Ахридос...

публикувано на 13.05.24 в 11:50

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина

Над 26 300 са потвърдените досега заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. З аявления се приемат до 24 часа българско време на 14 май. Те служат за образуване на секции зад граница при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място...

публикувано на 12.05.24 в 09:34