Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Каравасилев: Талантите, също като болестите, трябва да се откриват навреме

Астрофизикът Никола Каравасилев е треньор на отбора, който представя България на международни олимпиади по астрономия и астрофизика. На последната олимпиада по астрономия в Китай в края на миналата година възпитаниците му Мартин Недев, Елена Йорданова, Красимир Станков и кърджалиецът Атанас Митрев, спечелиха осем медала. Никола Каравасилев е преподавател в Националната природо-математическа гимназия в София. Отбор на училището участва в проведеното в Кърджали Пролетно национално състезание по физика, а самият той беше сред проверяващите на задача на участниците от 7 клас.

"Впечатленията ми са добри, бяха се справили добре на това, което аз проверих. Повечето ученици имаха над средния брой точки за задачата. Набелязах си няколко човека, които са между 7 и 10 клас, с които бих искал да продължим да работим по-късно. Вече съм се свързал с някои от техните учители и за тях виждам надежда и в бъдеще", коментира Никола Каравасилев за Радио Кърджали. Той уточни, че на всяко такова състезание се виждат нови  таланти, с които си струва да се работи, важното е и след форума да бъдат насърчавани да се развиват.

Шегува се, че талантите, както и болестите, трябва да се откриват навреме, но "навреме" е разтегливо понятие и не бива да се унифицира. И дава пример: "Аз самият се интересувам от астрономия от 6 клас...Но истината е, че много ученици започват да се изявават в 9 и 10 клас и се оказва, че показват наистина отлични резултати. Тоест няма късно, това искам да кажа... Всеки има своя индивидуална крива на развитие. Някои достигат своя максимум 7-8 клас. Някои по-нататък. Има дори такива, които всъщност реализират пълния си потенциал чак през студентските си години."

"За жалост, в повечето училища в България няма необходимата среда, за да се развие един талант. Затова всъщност има специализирани училища, тоест математически гимназии, природо-математически гимназии, където се предполага да има необходимата творческа атмосфера за развитието на талантите и в голяма степен това се случва, защото там има извънкласни дейности, като школи, като кръжоци, в които талантливите ученици се развиват." Така Никола Каравасилев отговаря на въпроса дали талантите изгряват "заради" или "въпреки" българското образование.

В подготовката на българския олимпийски отбор по астрономия и астрофизика няма нищо скрито, казва той: "Всичко е публично, което правим. Тоест, който не ми е поискал задачите и методиката, по която се готвим, на него не съм ги дал."

Обяснява, че всяка година, след като се избере разширеният отбор, се прави анализ на участниците - какви ученици са попаднали, какво знаят, къде са им пропуските, какъв тип подготовка се изисква. Когато е ясна петицата класирани ученици за международна олимпиада, се прави индивидуална подготовка с всеки един от тях, целта на който е всеки да покаже максимума на своя потенциал.

Според него, когато обяснява на учениците си, "се качвам на тяхното ниво. Често пъти казвам, че всъщност това не е слизане, това е по-скоро изкачване, защото това е пречупване на начина, по който преподаваш".

Младите го учат на това да не спира да има интерес към науката, да търси нови начини за преподаване на физика и астрономия, да се развива.

А освен да се заеме сериозно с желанието си да защити докторска степен и да прави изследвания за удоволствие, Никола Каравасилев мечтае още да продължи да създава научни таланти и бъдещи учени, а също и мислещи хора. "Никой не е длъжен да стане физик или астроном, важно е стане мислещ човек, който прилага научното във всичко, в което работи", казва астрофизикът.


цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Петя Цонева

Петя Цонева представя новата си стихосбирка в Кърджали

Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов. Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград. " Люлката на живота е една книга,  която е вдъхновена от  посещението ми в село Хухла,..

публикувано на 17.05.24 в 11:00
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19