Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Маев: Случващото се последните месеци на политическата ни сцена е уникално

Снимка: Личен архив


По-скоро оптимист е политологът Иво Маев за сформирането на правителство днес.: "Да кажем, че съм 60% оптимист и 40% песимист. Тоест ако се окаже, че заради един министър, в случая Тагарев, ПП-ДБ са готови да отидат на избори, това означава, че те сами ще си сложат примката на врата, без специално Борисов да ги натиска в тази посока."

Това което се случи последните месеци на българската политическа сцена е уникално, каза в ефира на Радио Кърджали  Иво Маев:

„ Защото, в сравнение с целия европейски опит , беше създадено правителство, основано на ротационен принцип, при което по-малко влиятелната като парламентарно представителство партия, получи огромната част от властта. Сега нещата се обръщат полека-лека, за да може да се балансират в рамките на политическата пиеса, и сега наблюдаваме типичните междупартийни дрязги и напрежения. Ще завърши със създаването на някакъв кабинет, без значение дали ще бъде в резултат на тази ротация, в резултат на новото подписано споразумение, или в резултат на променената конституционна процедура, при която може да бъде излъчен временен министър председател. Това в случая няма голямо значение.  Има значение доколко това правителство което си отива, остана в рамките на парламентарния контрол. И аз мисля, че за пръв път от много години, откакто всъщност президента му хареса някак си да управлява със служебни правителства, това правителство остана много по-зависимо от парламента, където всъщност му е мястото, отколкото от президентската институция.


Как политологът коментира случващото се през последните 9 дни на политическата сцена в страната, както и поведението на опозицията, чуйте в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Корабът

"Галата" - стар ръждясал кораб с ново българско знаме

  Със знаме се сдоби първият български метален кораб "Галата", който е закотвен на брега на яз. "Студен кладенец" край Широко поле. От няколко дни българският трикольор е изрисуван от двете страни на носа на ръждясалото плавателно средство. Инициативата е на Румен Радев, който има бунгало досами корабчето. Идеята за знамето хрумва на Румен..

обновено на 13.06.24 в 12:56
Част от експонатите

Бавно загива единственият Етнографски музей на открито в единствената Евромахала Батковци

Известната в цяла България "Евромахала Батковци" в област Кърджали днес бавно се обезлюдява. Наречена е евромахала заради единствената по рода си Етнографска сбирка под открито небе, която съчетава предмети от бита от българските земи и знамена и информация за страните в Европейския съюз. Днес тази сбирка изгнива и загива. Тъжна констатация в деня на..

публикувано на 12.06.24 в 17:14
Добромир Якимов

Заради много грешки в протоколите броиха повторно бюлетините в 9 секции в Хасково

Грешки при нанасянето на данните от секционните избирателни комисии в протоколите се оказаха сред основните проблеми и в тези избори, които бяха произведени в неделя – за представители от България в Европейския парламент и за народни представители в българското Народно събрание. Заради грешно попълнени протоколи и несъответствие в данните..

публикувано на 12.06.24 в 00:19

Има добра организация за предаване на протоколи, увериха от РИК

При много стройна организация Районната избирателна комисия в Кърджали започна да приема протоколите от секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Първи, традиционно, пристигнаха комисиите от подвижните секции. Изборният ден започна спокойно с не особено голям брой неявили се членове на секционни комисии, каза Петър Захариев,..

публикувано на 09.06.24 в 22:37

Ноара Шидо и Маргарита Калъмова за пианото, музиката и мечтите

Малката лъчезарна и талантлива 12-годишна пианистка Ноара Шидо свири от 3-годишна. Родена е в Париж, майка й Маргарита Калъмова е българка, а баща й е американец. Нора, както галено я наричат, често гостува на баба си и дядо си в Кърджали. Но и във Франция, и в България, не оставя пианото нито за ден. А наскоро след тежък приемен изпит, на който..

публикувано на 04.06.24 в 13:31
Ивайло Ябълкаров и Силвия Теофарова

Проучване разглежда готовността приемни семейства да отглеждат деца-бежанци

Каква е възможността деца бежанци да бъдат настанени в приемни семейства и какви са притесненията и нагласата на обществото и на приемните родители, които биха приели такива деца. Това обсъждаха в Кърджали представители на Фондация "Мисия Криле", местни институции и приемни семейства. Проучването е подкрепено от УНИЦЕФ. А организацията има опит в..

публикувано на 03.06.24 в 17:51

Журналистът Георги Кулов показва лицата на балканския фолклор във фотоизложба

На 3 юни от 18 часа в Арт галерия "Кръг" на бул. "Тракия" в Кърджали ще бъде открита фотоизложбата "Етнопалитра - лицата на балканския фолклор" в рамките на "Мултикултурния град 2024". Автор на снимките е журналистът Георги Кулов. С тази експозиция Арт движение "Кръг" стартира акцията „Журналисти и каузи“, в която ще представя журналисти от..

публикувано на 03.06.24 в 16:38