Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 200 евро ще плати на 17 кърджалийски села дружеството на интерконектора с Гърция

Снимка: БГНЕС

17 села в община Кърджали, попадащи в трасето на интерконектора Гърция - България, ще получат по 2 200 евро.

Дарението от общо над 37 000 евро е от дружеството - инвеститор на системната връзка. Парите се отпускат заради причинените неудобства на местните жители от строителството на газопровода.

За да получи парите, всяко населено място трябва да посочи от какво има нужда. Финансовото предложение ще бъде разгледано на сесия на Общинския съвет в Кърджали.

Стремци е едно от селата, през чието землище преминава газопроводът . Затова то ще получи финансова помощ. В селото живеят 600 души. Според кмета Кемил Хасан, 2000 евро ще стигнат само за малки ремонти.
"Ремонт на селската чешма. Вода има, ама стълбите са разронени, защото е на ниско, това се сещам, първоначално".

А в село Бялка мечтаят за нов път. Там живеят 15 души. Все възрастни хора, нямат обществен транспорт, магазин и аптека. 2000 евро не са много пари, смята кметицата Ембие Мехмед.

"За нищо няма да ни стигнат. От всичко има нужда. Селото е в окаяно състояние".

Повечето кметове на села не знаеха за дарението, но всички казаха, че ще питат хората от какво имат нужда.

"Докато не попитам хората даже не знаех за тази сума от какво се нуждаят, първо хората ще ми кажат от път, защото най-много се нуждаем от това".

Финансовото предложение на дарителя ще бъде гласувано на Сесия на Общинския съвет в Кърджали. За да получи парите, местната администрация трябва да посочи за какво ще се използват те.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кържали приема инициатива в подкрепа на жените и тяхната увереност

Кърджали ще е домакин на първото събитие от националното турне на програмата „Мога сама" на фондация "Emprove" (Импруув). Форумът е в подкрепа на жени, претърпели или пострадали от насилие.  Целта е да се подпомогне тяхното личностно развитие и тяхната лична увереност.  Гостуването днес ще бъде разделено в две части.  Едната ще бъде..

публикувано на 15.05.24 в 11:45
Лиляна Вълчева

Университетите ще бъдат затворени заради протест на 20-ти май

На 20 май всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер". Това пише в отворено писано на Съветът на ректорите на висшите училища у нас изпратено до президента, служебния премиер и други политически..

публикувано на 15.05.24 в 10:15

Сделките с коли и имоти вече са възможни само с погасени задалжения към НАП

Сделките за продажба на имоти или моторни превозни средства са възможни вече само след погасяване на просрочени задължения към Националната агенция за приходите.  Пред БНР Силвия Стефанова - директор на Дирекция "Събиране" в НАП, обясни: "От 3 май има промяна в чл. 264 от ДОПК, съгласно която нотариусите и съдиите по вписванията извършват проверка..

публикувано на 15.05.24 в 09:25

38 288 са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, най-много са в Турция

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на ЦИК . В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2 700. До дни ЦИК ще обобщи и заявленията, подадени до посолствата ни, и ще определи местата и броят на секциите зад..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Жена е задържана за притежание на канабис в Смолян

Жена е задържана за притежание на високо рискови наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Смолян. При полицейска проверка 39-годишната смолянчанка е спряна на ул. “Дичо Петров“ в областния град. Водачката е отказала да направи тест за употреба на наркотични вещества. Последвало е претърсване в автомобила ѝ. В..

публикувано на 14.05.24 в 16:58
Регионален исторически музей Кърджали

Регионалният исторически музей в Кърджали ще участва в Европейската нощ на музеите

Регионалният исторически музей в Кърджали се включва в отбелязването на Европейската нощ на музеите 2024 на 18 май. Тази година екипът подготвя изложба "Резултати от археологическите проучвания на късноантична и средновековна крепост в м. Язлъ дереси, с. Храстово, община Крумовград“. Откриването е в 19 часа. Вратите на музея ще са отворени до..

публикувано на 14.05.24 в 16:52

В Кърджали се проведе заключителения изпит за кандидатите за „Воден спасител"

Днес се проведе заключителен изпит за кандидатите за „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове“ и „Воден спасител на открити площи и море“. В закрития басейн на ЕГ „Христо Ботев“ младежите демонстрираха усвоените по време на обучението практически умения, свързани с покриване на нормативи по плуване, спасителни техники за оказване на първа помощ..

публикувано на 14.05.24 в 16:47