Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 200 евро ще плати на 17 кърджалийски села дружеството на интерконектора с Гърция

Снимка: БГНЕС

17 села в община Кърджали, попадащи в трасето на интерконектора Гърция - България, ще получат по 2 200 евро.

Дарението от общо над 37 000 евро е от дружеството - инвеститор на системната връзка. Парите се отпускат заради причинените неудобства на местните жители от строителството на газопровода.

За да получи парите, всяко населено място трябва да посочи от какво има нужда. Финансовото предложение ще бъде разгледано на сесия на Общинския съвет в Кърджали.

Стремци е едно от селата, през чието землище преминава газопроводът . Затова то ще получи финансова помощ. В селото живеят 600 души. Според кмета Кемил Хасан, 2000 евро ще стигнат само за малки ремонти.
"Ремонт на селската чешма. Вода има, ама стълбите са разронени, защото е на ниско, това се сещам, първоначално".

А в село Бялка мечтаят за нов път. Там живеят 15 души. Все възрастни хора, нямат обществен транспорт, магазин и аптека. 2000 евро не са много пари, смята кметицата Ембие Мехмед.

"За нищо няма да ни стигнат. От всичко има нужда. Селото е в окаяно състояние".

Повечето кметове на села не знаеха за дарението, но всички казаха, че ще питат хората от какво имат нужда.

"Докато не попитам хората даже не знаех за тази сума от какво се нуждаят, първо хората ще ми кажат от път, защото най-много се нуждаем от това".

Финансовото предложение на дарителя ще бъде гласувано на Сесия на Общинския съвет в Кърджали. За да получи парите, местната администрация трябва да посочи за какво ще се използват те.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
Бойко Борисов: Кърджали ще има обходен път

Етническата толерантност  в този регион трябва да бъде издигната в култ, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със симпатизанти и членове на партията в Кърджали. “Нищо по-страшно няма от разделението на религиите и впоследствие в партиите. Аз съм сигурен, като видях и водача на ДПС, като гледам и нашия водач, спокойно мога да кажа, Кърджали ще..

публикувано на 19.05.24 в 12:31

Биология и английски език са най-предпочитани в матурите по избр

Най много злестноци в Кърджали са предпочели биология и здравно оброзавание за втората матура по предмет по избор, съобщи в ефира на БНР Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на РУО в Кърджали. Билогия и здравно образование е избрана от 314 зрелостници. Следват английски език ниво В 2 и В3, избор на 233 завършващи. Останалите предпочитяния са..

публикувано на 19.05.24 в 12:15
Огнено шоу за Европейската нощ на музеите в Хасково

Огнено шоу остави без дъх хасковлии в Нощта на музеите

Огнено шоу в лапидариума на Регионалния исторически музей в Хасково предизвика истински фурор сред десетките гости. Пърформънса с факли продължи около 10 минути и остави без дъх зрителите. Това беше куолминацията в програмата за Европейската нощ на музеите в Хасково. В 22:25 ч. започна огненото шоу.  Преди това бе излъчен филма „Родени от..

публикувано на 19.05.24 в 11:34

Цените на основните храни се повишават, краставиците и доматите по-евтини

Повишение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Краставиците поевтиняват с 5,1 на сто, като тези от внос се продават по 2,24 лева за килограм, а оранжерийните - по 2,79 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 19.05.24 в 09:57

Медиана: ГЕРБ-СДС печелят изборите, "Възраждане" са втори

Изследване на агенция "Медиана" отрежда на ГЕРБ-СДС първа позиция при избори днес и им дава сериозна дистанция пред всички останали - 27,5% от заявилите, че ще гласуват биха дали гласа си за коалицията, предаде БНР. Втори вече са "Възраждане" с 15,7%. ПП-ДБ са на четвърта позиция с 13,7% след ДПС (14,2%). Сигурни за присъствието си в следващия..

публикувано на 19.05.24 в 09:44

Облачно и дъждовно

През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали краткотраен дъжд.  На места в планинските райони от западната половина на страната валежите ще са временно интензивни, а в Югозападна България е възможно и да прегърми. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София -..

публикувано на 19.05.24 в 08:25

Кърджали на осемнадесето място в страната по средна работна заплата

Ръст на средната месечна заплата в област Кърджали до 1 655 лв. отчита Националният статистически институт за първото тримесечие на тази година. С 3.4 на сто повече е средното възнаграждение спрямо четвъртото тримесечие на м.г. За обществения сектор средната месечна заплата е 1 841 лв., а за частния - 1 565 лева. Ръстът на средната брутна месечна..

публикувано на 18.05.24 в 17:45