Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дрангово, Кирковско, се побратимява с Дрангово, Брезовско

3
Валери Ковачев
Снимка: личен архив

Представители на Инициативната група „По стъпките на миналото – към бъдещето на Дрангово“ и кметът на село Дрангово, община Кирково, Радостина Чилингирова, ще посетят на 5 април село Дрангово, община Брезово, Пловдивска област. За първи път в историята ще се срещнат официално жители на двете едноименни села, които са кръстени преди 90 години на българския пълководец и военен педагог полковник Борис Дрангов. Посещението ще бъде първа стъпка към побратимяването на двете села.

Основателят на инициативната група "По стъпките на миналото - към бъдещето на Дрангово" Валери Ковачев разказа, че първите контакти с кмета на Дрангово, община Брезово, Ганка Минчева са отпреди година

"Посещение ще бъде опознавателно и основа за сключване на споразумение за сътрудничество. То ще бъде историческо, защото за първи път ще се срещнат кметовете на две едноименни села. Очакваме на срещата да присъства и кметът на община Брезово. Ние ще бъдем мост за бъдещо сътрудничество между община Брезово и община Кирково. Ще положим цветя пред паметника на Борис Дрангов. Ще разгледаме селото и забележителностите в района, ще посетим общинската администрация в град Брезово ще покани официално кмета Ганка Минчева за селищния празник на нашето село през май и на първия туристически събор, който смятаме да проведем в края на лятото", съобщи Валери Ковачев.

Той уточни, че в страната има три села, които носят името на полковник Борис Дрангов. Третото е в община Петрич, област Благоевград. Вече са установени контакти и с кмета на петричкото Дрангово и се обсъжда идеята трите едноименни села да създадат асоциация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
В края беше направена традиционната

Посланикът на Германия връчи немските дипломи на ботевци

Посланикът на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Мария Планк връчи лично немски езикови дипломи на 47 зрелостници от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Дипломатът подчерта, че причината да пристигне специално за тържеството е високото реноме на училището и изключителните успехи на възпитаниците му през годините. Немската..

публикувано на 03.05.24 в 13:50

България e е 59-о място в класацията на „Репортери без граници“

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията по повод 3 май – Световен ден на свободата на печата.  Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на..

публикувано на 03.05.24 в 11:40
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатските листи за Народно събрание в Кърджали и област Пловдив

Лидерът на ПП ГЕРБ Кърджали - Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатската листа за 9 МИР - Кърджали, съобщи в ефира на Радио Кърджали председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева. В листата за кандидат-народни представители има много нови лица. Познати са само водачът и д-р Адам Персенски. Има представители на различни съсловия и..

публикувано на 02.05.24 в 17:25

Двудневни тържества с наситена програма за празника на Джебел

Музика, спорт, изяви на талантите очаква Джебел за празника на града. Площад „19 май“ ще събере хиляди за Деня на „волята за свобода“ на джебелчани. Мероприятията започват още на 18 май с откриване на Алея на занаятите, турнири по шах, тенис на корт, волейбол, велосъстезание до село Тютюнче, футболен мач между ветерани. На сцената в..

публикувано на 02.05.24 в 11:45

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде..

публикувано на 01.05.24 в 14:11
Момичета от СУ “П. Р. Славейков” лазаруват

Девойки от “Славейков” пресъздадоха обичая "Лазаруване"

Група девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” представиха обичая "Лазаруване".  Рано сутрин, преди Лазаровден, те посетиха заместник-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, областния управител Никола Чанев, началника на РУО-Кърджали Ангелина Костова, както и директора на училището Милко Багдасаров и заместниците му, за да честитят..

публикувано на 27.04.24 в 15:52

Лазаровден е

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева пресъздадоха пролетния момински обичай "Лазаруване" в двора на детския комплекс.  Пред дошлите на празника деца и родители, малките лазарки, облечени с пъстри носии и закичени с цветя, разказаха за традициите и обичаите за Лазаровден, пяха лазарски песни, играха хора..

публикувано на 27.04.24 в 14:05