Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава Деветата национална ученическа конференция по история

Днес  е същинската работа на Деветата национална ученическа конференция по история, която се провежда от 5 до 7 април в СУ "П.Р. Славейков" в Кърджали. 148 разработки и доклади на представители на 35 училища от цялата страна бяха одобрени от журито за участие в конференцията. 
Темата "Атентати, преврати, революции и граждански войни", предлага много и разнообразни гледни точки към събития от националната и световната история, още повече, че тази година се навършват и много годишнини, коментира организаторът на форума Димитър Димов.
Според Димитър Димов гледните точки на младите историци са много интересни. Например за 10 ноември тръгват да изследват проблема, без да приемат за категорично, че животът се е променил към по-добро. "Преобладава тезата, че очакванията на хората са били много големи, надеждите са били много големи. За съжаление след 35 години много хора са разочаровани от пътя, по който е поело обществото. И това един млад човек на 18-19 години да разсъждава по този начин, за мен наистина е интересна гледна точка..."
Допуснати за участие са 148 доклади и разработки на ученици от 35 училища от цялата страна, каза в ефира на Радио Кърджали Димитър Димов, организатор на конференцията, преподавател и ръководител на школата "ИстОрика". Минимална част от тях са от област Кърджали: "Нашето училище и нашата школа имаме пет разработки, "Ботев" имат една. За съжаление, нито едно друго училище не участва, дали темата е трудна, дали има нещо друго... Колегите от Ардино трета поредна година участват, така че те са представители на областта", коментира Димитър Димов. Той уточни, че на това издание на конференцията има нови училища, които за първи път се включват, като Балчик и Силистра например. Има и много вече традиционни участници - от Бургас, Варна, София, за първи път има представители на шест столични училища. 
Представена е почти цялата "образователна география" - има селски училища, градски, с хуманитарна насоченост, професионални гимназии, езикови гимназии: "т.е всякакъв тип, така че да видим къде кой как преподава, как децата приемат нещата", обясни Димов.

Темата на Деветата национална ученическа конференция "Атентати, преврати, революции и граждански войни" дава богати възможности за избор на идеи от регионалната, националната и световната история за разработки и доклади, смята историкът. Още повече, че има и няколко годишнини, които се навършват през 2024 г., като 235 г. от Френската революция, 110 г. от атентата в Сараево и началото на Първата световна война, 90 г. от преврата на 19 май 1934 г., 80 години от 9 септември 1944-та, 35 години от преврата на 10 ноември 1989-та. 



По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жена е задържана за притежание на канабис в Смолян

Жена е задържана за притежание на високо рискови наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Смолян. При полицейска проверка 39-годишната смолянчанка е спряна на ул. “Дичо Петров“ в областния град. Водачката е отказала да направи тест за употреба на наркотични вещества. Последвало е претърсване в автомобила ѝ. В..

публикувано на 14.05.24 в 16:58
Регионален исторически музей Кърджали

Регионалният исторически музей в Кърджали ще участва в Европейската нощ на музеите

Регионалният исторически музей в Кърджали се включва в отбелязването на Европейската нощ на музеите 2024 на 18 май. Тази година екипът подготвя изложба "Резултати от археологическите проучвания на късноантична и средновековна крепост в м. Язлъ дереси, с. Храстово, община Крумовград“. Откриването е в 19 часа. Вратите на музея ще са отворени до..

публикувано на 14.05.24 в 16:52

В Кърджали се проведе заключителения изпит за кандидатите за „Воден спасител"

Днес се проведе заключителен изпит за кандидатите за „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове“ и „Воден спасител на открити площи и море“. В закрития басейн на ЕГ „Христо Ботев“ младежите демонстрираха усвоените по време на обучението практически умения, свързани с покриване на нормативи по плуване, спасителни техники за оказване на първа помощ..

публикувано на 14.05.24 в 16:47

Работещите в сферата на висшето образование излизат на протест

Работещите в сферата на висшето образование излизат на протест на 20 май. Той ще се проведе от пред Министерството на финансите, съобщиха от Националния синдикат "Висше образование и наука". "Недоволството се дължи на 3-годишни проблеми, създадени от управляващите, които лишиха системата от над 320 милиона лева", обясни пред БНР проф. Лиляна..

публикувано на 14.05.24 в 16:30
Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева представя бюлетините за предстоящите избори на 9 юни.

Представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина на началния..

публикувано на 14.05.24 в 16:15

Задържаха 99 000 опаковки за тютюн за наргиле на Капитан Андреево

Митническите служители задържаха 99 000 опаковки за тютюн за наргиле със знаци на търговски марки при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната през ГКПП Капитан Андреево. Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между органите на Агенция "Митници", ГД "Борба с организираната престъпност", ГД "Гранична полиция" и..

публикувано на 14.05.24 в 16:13

411 моторни превозни средства са проверени в специализирана операция

411 моторни превозни средства са проверени в специализирана операция на територията на областта вчера с цел ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия, контрол на водачите за спазване на скоростните режими, употреба на алкохол и наркотични вещества. 198 са констатираните нарушения на ЗДвП, за които са съставени 30 акта и 138 фиша,..

публикувано на 14.05.24 в 16:07