Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полагат ли ви се помощи може да проверите онлайн

Българският Червен кръст започна раздаването на хранителни пакети за нуждаещи се от цялата страна по възобновената програма за храни и основно материално подпомагане, финансирана от Европейския социален фонд+.

Желаещите да получат такива пакети и отговарящи на условията, могат да потърсят най-близкия от общо 300 пункта на организацията. Седем са групите, които влизат в списъците на социалните служби и имат право на това подпомагане, обясни пред БНР д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на Българския Червен кръст.

Това са хора, получили помощ за отопление през изминалата зима, родители, които получават детски добавки, хората с най-тежки увреждания – над 90 процента и с ниски лични доходи. Правоимащи са също така семейства на деца с трайни увреждания и тези с помощ за отглеждане на дете в приемно семейство. Семейства, които са получили еднократно подпомагане за непредвидени обстоятелства през януари и такива, които не са получили енергийна помощ, но са с ниски доходи и живеят в материални лишения също могат да получат хранителни пакети.

Списъците на правоимащите са в териториалните звена на Агенцията за социално подпомагане. Онлайн, чрез ЕГН може да се провери дали лицето има право на подпомагане. Друга възможност е това да стане по телефона. Помощта може да се получи и от друго лице, упълномощено от правоимащия собственоръчно, без да е необходимо пълномощното да е нотариално заверено.

7 юни е крайният срок за раздаване на подкрепата от първия транш, която съдържа само храни. Оставащите след 7 юни продукти ще бъдат преразпределени към други нуждаещи се групи.


По публикацията работи: Гинка Динчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кирково се готвят за традиционния мевлид в джамията на Седемте девойки

Тече усилена подготовка в джамията на Седемте девойки в село Подкова, където на 6 май всяка година се събират хиляди гости от страната и чужбина, както за мевлида, така и с надежда за изцеление и вяра.  Джамията на Седемте девойки - е възстановена през 2009 г. като е съхранена древната строителна технология и е обявена за паметник на културата. Малко..

публикувано на 02.05.24 в 10:10
Никола Чанев

Чанев свиква среща за околовръстния път на Кърджали

Областният управител на Кърджали Никола Чанев ще инициира среща с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“, за да коментират перспективите за изграждането на обходен път. Той е изискал и информация за забавеното начало на основния ремонт на пътя за Маказа в участъка от входа на..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Облачно, валежи в планините

Облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 10°, максималните - предимно между 17° и 22°, в София - около 19°...

публикувано на 02.05.24 в 08:33

Днес е Велики четвъртък - последният ден от Страстната седмица

Днес е Велики четвъртък - поредният ден от Страстната седмица, през която православните християни по целия свят съпреживяват последните дни от земния живот на Иисус Христос.  Програмата на църковните богослужения на днешния ден е наситена и пресъздава редица значими събития, свързани с изкупителното дело на Спасителя за човечеството. С песнопения и..

публикувано на 02.05.24 в 07:55

И президентът Румен Радев призова за преосмисляне на решението за частна детска болница

Президентът Румен Радев изпрати писмо до медиите, с което призовава служебният кабинет на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София. "Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като..

публикувано на 01.05.24 в 17:44

Възрастна жена и 7-годишното й правнуче пострадаха при пожар в Хасково

Възрастна жена и 7-годишно й правнуче пострадаха при взрив на газова бутилка. Инцидентът е станал в къща на ул."Петър Берковски" в Хасково, разказаха огнеборци. Двамата са с обгаряния и са откарани с линейка на Спешна помощ. Детето е транспортирано в болница в Пловдив. Сигналът е подаден в 10,40 часа. Незабавно от пожарната са реагирали и на място са..

публикувано на 01.05.24 в 13:55
Снимката е илюстративна

Отбелязваме Деня на труда

На 1-ви май отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност . Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж. Бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, в която се включват над 340 хиляди души от Чикаго, Ню Йорк,..

публикувано на 01.05.24 в 13:19