Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за заявки за повишаване на оценки от матури

| Интервю

Зрелостниците, които са положили успешен изпит на държавно външно оценяване, но не са доволни от резултата си, могат да се явят за повишаване на оценката. За целта е нужно да заявят това си желание в съответното училище, а срокът да го направят е едва тридневен - от 24 до 26 април. Това съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното управление на образованието в Кърджали Ангелина Костова.

Желаещите ще могат да се възползват за първи път в сесията май-юни. Отнася се само за успешно издържалите матурата си през миналата година. Могат да положат изпит само по учебна дисциплина, на която са се явили и предишния път. Заявлението се получава от директора на съответното училище. Там се и подава след като бъде попълнено. След това по график, утвърден от образователния министър, се насрочват изпитите.

Изключително важна подробност е, че дори да получат по-висока оценка, това няма да промени успеха им в дипломата. Ще получат отделно удостоверение, което може да им послужи единствено за кандидатстване във висше учебно заведение.

На седмокласниците е дадена възможност за допълнителна дата за явяване на матура, ако поради извънредни причини са пропуснали редовната. Такива причини са болничен престой, ако са били под задължителна изолация или карантина, или пък поради смъртен случай на член от семейството, настъпил до един месец преди изпитите.

До седем работни дни след редовната дата за провеждане на съответния изпит по национално външно оценяване трябва да се подаде заявление пред началника на РУО. То трябва да бъде придружено от набор документи, доказващи причината за неявяване на редовната дата. Министърът на образованието решава кога ще се проведе изпита.

Важна подробност е, че учениците, които се явяват на втората дата не участват в редовното класиране за местата след седми клас, а в отделно, което се провежда след като приключат четирите първи кръга. Така децата от извънредната дата на матурата имат ограничени възможности и заемат само останалите свободни места. Ако няма такива, се приемат над план-приема  само там, където физическата среда в училищата позволява и балът им е по-висок или равен на минималния на приетите в посочената паралелка ученици.

Тече обсъждането на началния час за матурата на десетокласниците на 10 юни. Заради произвеждането на избори на 9 юни, беше предложено той да бъде променен от 8 на 11 ч. преди обяд. Заповедта на министъра е публикувана на сайта на МОН и всеки, който желае да даде мнението си може да го направи до 13 май, поясни Ангелина Костова. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Светия синод с послание за Възкресение Христово

"Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение", се казва в посланието на Светия синод, с което поздравяват по случай Великден всички вярващи у нас и в чужбина и пожелава на..

публикувано на 04.05.24 в 18:15

Арестураха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка. Жертвата успяла да подаде сигнал до полицията, което отвежда униформените до мястото на престъплението.  По информация до сега от разпитите на арестуваните българката е била привлечена да пристигне в Гърция с обещание за перспективна работа и добри доходи.  След преминаване на..

публикувано на 04.05.24 в 16:10

Великденската трапеза е с 6 на сто по-евтина от миналата година

С 6% е по-ниска цената на потребителската кошница за Великден тази година спрямо миналата. 137 лв. е стойността ѝ тази година при закупуването на единица от всяка стока заедно с агнешко месо, 98лв. е без него при 106 лв. по същото време миналата година. Това съобщи в ефира на БНР Радио Стара Загора председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. Основната..

публикувано на 04.05.24 в 15:35

Мъж и жена запалиха копие на Корана в Малмьо

Мъж и жена запалиха копие на Корана в шведския град Малмьо в навечерието на конкурса за песен „Евровизия“.  Шведската полиция беше критикувана, защото е допуснала инцидента близо до място, на което са планирани събития с масово участие.  Властите обаче заявяват, че става въпрос за действия, които са законни от гледна точка на правото на свободно..

публикувано на 04.05.24 в 14:10

Кампанията "Аз обичам Кърджали" стартира след седмица

Община Кърджали и Туристически Информационен Център (ТИЦ) Кърджали стартират кампания "Аз обичам Кърджали", чиято цел е маркиране и почистване на екопътеките и туристическите маршрути в община Кърджали. Началото на първото от множество събития ще се проведе на 12 май 2024 г., в 8:30 часа. Първите, които ще се включат в инициативата, са ученици от СУ..

публикувано на 04.05.24 в 13:25

ЦИК вече допусна 8 партии и коалиции да се регистрират за местния вот в Хасково

8 партии и коалиции вече са допуснати от ЦИК за участие в новите избори за общински съветници в на 23 юни. Припомняме, че до извънредните местни избори за съветници се стигна след касиране на резултатите от последните местни избори. Това стана с решение на Хасковския административен съд. То потвърдено и от ВАС. След това президентът Румен Радев издаде..

публикувано на 04.05.24 в 12:25

Велика Събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

публикувано на 04.05.24 в 10:39