Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Великден е онзи ден, който осмисля живота не само тук, но и след смъртта, каза художникът Хари Атанасов

4
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща - "Сладки сънища" - акрил върху платно


Малък празник на изкуството създадоха художниците на Кърджали вчера. Върху светлината на Възкресение и победата над смъртта акцентира Великденската изложба, представена вчера в Керимовата къща. Представени са 37 платна на 18 художници, сред които и дебютантът Ивайло Атанасов с картината "Сладки сънища" - живопис, акрилна техника върху платно. Тя бе посрещната радушно от посетители и колеги, които оцениха високо реалистичния стил, наситените цветове и детайлите в творбата

Художникът и галеристът Пенка Атанасова откри изложбата, като подчерта, че художниците, които представят, са утвърдени, а сега за пръв път заедно с тях се представя и Ивайло Атанасов. Ние предаваме щафетата по този начин, на младите хора. Освен, че дебютантът е възпитаник на СУ "Владимир Димитров-Майстора", редица са художниците от Дружеството, завършили училището - Мая Мечева, Христо Габеров, Есин Салим и Десислава Емилиянова. Надявам се повече възпитаници на училището да идват и да поемат щафетата, каза Атанасова.
Ивайло Атанасов преди години представи своя изложба с художествена фотография, допълни Пенка Атанасова. 

Зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова даде висока оценка за експозицията: "отново успявате да ни изненадате. Творбите са богати и красиви". Тя пожела успех на дебютанта и също подчерта, че е възпитаник на училището по изкуства в Кърджали и "това е повод да се гордеем, че имаме такава школа".
Веселина Тихомирова пожела Великден да бъде споделен и светъл празник за всички.

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни
творби от утвърдени имена, класици, както и нови дарования. Искам да пожелая много успех на изложбата и много закупени картини"
Никола Чанев пожела успех на изложбата и светли великденски празници, изпълнени с мир и любов.
Прави чест на кърджалийските художници всяка година да почитаме Великден в традиционна изложба, каза художникът Хари Атанасов и обясни как самият той е станал вярващ, докато изучава изобразително изкуство и осмисля Библията: "Вярвам, че донасяме от нашата вътрешна радост и настроение, което предусещане за празника го показваме и в творбите, в картините. Аз си спомням покрай този празник как преди много години повярвах в Исус Христос. ....бях атеист, обаче като студент във Великотърновския университет по история на изкуството изучавахме старите майстори. По онова време техните картини бяха със съдържание, което е библейско. И се чудих много. Има ли някъде материал, откъдето да разбера какво всъщност изобразяват тези картини? Защото изучаваме плащаниците, изучаваме дрехите, композицията, обаче нямахме описание на историята и тогава намерих една много стара книгаЗнаете коя е тя, в една антикварна книжарница и започнах да я изучавам и видях, че всъщност историята с Юда е написана в 2-3 реда само. А художниците са нарисували толкова много неща около тази история. За тайната вечеря да не говоримВеронезе има 7 метра - голяма картина със стотици фигури вътре. Но там е споменато в писанието само в една глава. Но си извадих изводът, че въпреки кратките текстове те са наситени с огромно, дълбоко съдържание и особено за Възкресението на Христос. 
Всичко това ни прави да разсъждаваме много около факта на Възкресението, защото ако то не е реален факт, това променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха. А Библията казва, че Христос е победил смъртта и подарява тази победа на всички нас. Затова ние казваме - "Великден".
Иначе какво му е великото на този ден, ако ние не си спомним за великото събитие, което осмисля живота не само тук, но и след смъртта. В това има голяма надежда и когато рисуваме, когато празнуваме идването на пролетта казваме - "ето и Великден наближава". Добре е да не подминем това и да видим дълбочината на надеждата, която се крие зад тази фраза".
Изложбата продължава до 26 май. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25