Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

48 паралелки ще приемат ученици след 7 клас в област Кърджали


Утвърден е вече план-приемът за учениците след завършено основно облазование за 2024-2025 учебна година за област Кърджали. Кандидат-гимназистите ще се борят за приемане в 48 паралелки в училища в цялата област. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова:

"...От общо 48 паралелки след завършено основно образование имаме 43.5 парарелки дневна форма на обучение и 4.5 паралелки дуална форма на оббучение. Тези половинки са, защото имаме в някои професионални гимназии една паралелка, в която половинката е дневна форма, а другата половинка е дуална форма на обучение. А спецификата на дуалната форма е, че дава възможност за по-малък брой прием на ученици, което се свързва с подписването на договори с работодатели."

Заповедта е качена на сайта на Регионалното управление по образованието в Кърджали и е изпратена до всички директори на училища, които са задължени да я публикуват на училищните интернет-страници, уточни Ангелина Костова. Тя допълни, че към нея има таблица, в която е описано всичко, което е необходимо да знаят ученици и родители за кандидатстването след 7 клас - брой паралелки, брой специалности, училища, осъществяващи план-прием, балообразуващи предмети и т.н.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Крумовград обяви конкурс за детска фотография и рисунка

Община Крумовград обяви конкурс, посветен на наближаващия празник 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.  Конкурсът е за фотография и рисунка и е под надслов "Крумовград, моя болка и радост". Целта е да се покаже красотата на родния край. Малките фотографи могат да участват с до две снимки, черно-бели и цветни във..

публикувано на 06.05.24 в 15:52

Хасково празнува 6 май - Гергьовден и Ден на храбростта и Българската армия

Община Хасково и Военните формирования в Хасково и Корен организираха тържествено честване на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Венци и цветя на признателност пред паметника на Незнайния войн на площад „Свобода“ поднесоха заместник областният управител Митко Петров, заместник-кметовете на Хасково Мария Вълчева и Динко..

публикувано на 06.05.24 в 13:40
ДПС регистрира листата си в РИК Кърджали

ДПС регистрира листата си в РИК Кърджали (видео)

Делян Пеевски ще бъде водач на листата на ДПС в Кърджали за предстоящите избори за парламент. ДПС  регистрира пълна листа с кандидати за народни представители в Районната избирателна комисия (РИК) в Кърджали за предстоящите парламентарни избори. Делян Пеевски ще води листата на партията в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен..

публикувано на 06.05.24 в 10:51

Музеят на авиацията в Крумово отбелязва 6 май с вход свободен

Музеят на авиацията отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия с вход свободен, безплатен музеен тур и активности за деца. В деня на отворените врати, от 10 до 16.30 часа, гостите на музея ще имат възможността да разгледат постоянната вътрешна и външна експозиция, както и най-новата изложба "Пътят към звездите“, посветена на 45-ата..

публикувано на 06.05.24 в 10:27

Дамбалъ отново събра хиляди в нощта срещу 6 май

Хиляди се струпаха край целебния извор в планинската местност Дамбалъ над Момчилград в нощта срещу на 5 срещу 6 май. Според местно предание на Хъдърлез ледените води, извиращи от скалите в района, добиват чудодейна сила и лекуват заекване, парези, екземи и други болести.  Край извора се събраха хора от цяла България, както и от Турция и Гърция...

публикувано на 06.05.24 в 09:32

Военни от Смолян подмениха трибагреника в местността "Усойката"

Огромен трибагреник е спуснат за 6 май от Орлова скала в местността "Усойката" край Смолян. Това е традиция, която изпълняват за празника на армията военнослужещите от 101-ви Алпийски полк. Спуснатият национален флаг е с размери 20 на 10 метра. Всяка година военните алпийци го заменят с нов преди Гергьовден. По повод празника военнослужещите от полка..

публикувано на 06.05.24 в 08:56

Гергьовден е!

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия. Георги бил смел и доблестен мъж...

публикувано на 06.05.24 в 08:34