Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два случая на коклюш са регистрирани в Кърджали

Снимка: Нахит Догу

Два случая на коклюш е регистрирала Регионалната здравна инспекция в област Кърджали за изминалата седмица - от 22 до 28 април.
Няма карантинирани класове заради болестта, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Кърджали.

Главният секретар на Регионалната здравна инспекция Петя Папазова каза, че заболелите са мъж на 30 и жена на 50, като случаите, регистрирани за изтеклата седмица са независими един от друг. И двамата са от град Кърджали. Те са карантинирани в домовете си, под наблюдението на личните си лекари. Заболяването им протича леко, коментира още Папазова. Тя уточни, че за коклюш са изследвани и близките на заразените, но на този етап не са отчетени други положителни резултати.

Намаляват заболелите от варицела. Новорегистрираните случаи са 23, в сравнение с предходния период от 15 до 21 април, заболелите са били 48.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Избитите прозорци след взрива в блок на ул.

МВР потвърди: Взривът в Хасково е станал при опит за синтез на наркотици

МВР потвърди официлно, че взривът станал вчера рано сутринта в Хасково е станал при химична реакция, крайната цел на която е била добив на наркотични вещества.  Ето и официлното съобщение на ОД на МВР Хасково: "Мъж е пострадал след взрив в апартамента му в Хасково. Досъдебното производство се наблюдава от Окръжна прокуратура-Хасково за повреждане на..

публикувано на 15.05.24 в 12:02

Кържали приема инициатива в подкрепа на жените и тяхната увереност

Кърджали ще е домакин на първото събитие от националното турне на програмата „Мога сама" на фондация "Emprove" (Импруув). Форумът е в подкрепа на жени, претърпели или пострадали от насилие.  Целта е да се подпомогне тяхното личностно развитие и тяхната лична увереност.  Гостуването днес ще бъде разделено в две части.  Едната ще бъде..

публикувано на 15.05.24 в 11:45
Лиляна Вълчева

Университетите ще бъдат затворени заради протест на 20-ти май

На 20 май всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер". Това пише в отворено писано на Съветът на ректорите на висшите училища у нас изпратено до президента, служебния премиер и други политически..

публикувано на 15.05.24 в 10:15

Сделките с коли и имоти вече са възможни само с погасени задалжения към НАП

Сделките за продажба на имоти или моторни превозни средства са възможни вече само след погасяване на просрочени задължения към Националната агенция за приходите.  Пред БНР Силвия Стефанова - директор на Дирекция "Събиране" в НАП, обясни: "От 3 май има промяна в чл. 264 от ДОПК, съгласно която нотариусите и съдиите по вписванията извършват проверка..

публикувано на 15.05.24 в 09:25

38 288 са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, най-много са в Турция

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на ЦИК . В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2 700. До дни ЦИК ще обобщи и заявленията, подадени до посолствата ни, и ще определи местата и броят на секциите зад..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Жена е задържана за притежание на канабис в Смолян

Жена е задържана за притежание на високо рискови наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Смолян. При полицейска проверка 39-годишната смолянчанка е спряна на ул. “Дичо Петров“ в областния град. Водачката е отказала да направи тест за употреба на наркотични вещества. Последвало е претърсване в автомобила ѝ. В..

публикувано на 14.05.24 в 16:58
Регионален исторически музей Кърджали

Регионалният исторически музей в Кърджали ще участва в Европейската нощ на музеите

Регионалният исторически музей в Кърджали се включва в отбелязването на Европейската нощ на музеите 2024 на 18 май. Тази година екипът подготвя изложба "Резултати от археологическите проучвания на късноантична и средновековна крепост в м. Язлъ дереси, с. Храстово, община Крумовград“. Откриването е в 19 часа. Вратите на музея ще са отворени до..

публикувано на 14.05.24 в 16:52