Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Имунизацията не предотвратява заболяването, но гарантира по-лекото му протичане

2
д-р Димитър Димов

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика. 
За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава от другите респираторни инфекции. Той си върви с една кашлица, с хрема, възможно повишаване на температурата, заради което е доста трудно да бъде отличен от другите респираторни инфекции. И това е неприятното, защото един пациент, болен от коклюш е заразоносител и докато се постави неговата диагноза, той може да направи доста контакти и да зарази доста хора около себе си", коментира д-р Димов. Изключително важно е деца с хрема, с кашлица да не се допускат в детските колективи - в забавачката или в училище, а да бъдат насочени към лекар, подчерта специалистът. Това ще спомогне да се пресече разпространението на заболяването.
Ако болният е с кашлица повече от две седмици и няма ефект от провеждано симптоматично лечение, тогава задължително трябва да се направи изследване за коклюш, препоръчва лекарят. В по-късната фаза се развива и типичната за заболяването картина на пристъпна кашлица с отделяне на оскъден секрет в края на пристъпа, даже до повръщане, посочи той част от симптоматиката, която трябва да „светне червената лампа“ за задължителна консултация. При съмнения за бактериална инфекция, дори да не е сигурно, че е коклюш, е добре да се направи изследване – кръвна картина, „защото започването и провеждането на антибиотично лечение в катаралния период при коклюша намалява възможността от усложнения и съкращава времето на боледуване, т.е. антибиотичното лечение в първоначалния етап има своя положителен ефект“, коментира д-р Димов.
По отношение ускоряването на предстояща след около година реимунизация на дете, педиатърът изрази личното си мнение, че не е необходимо. „Никъде не съм срещал препоръки да се избързва с реимунизацията“, допълни още той. Трябва да се знае, че имунизацията срещу коклюш не предотвратява заболяването. Тя може да облекчи протичането на заболяването, а не да предотврати самото заболяване. Така че дори и да си поставите реимунизацията по-рано, това няма да ви предпази от възможността да се разболеете. Не намирам голяма логика в това да се избързва с една година, ако предишните имунизации на детето са направени по календар“, аргументира се д-р Димов. Заболяването е опасно за малките бебета, чиито майки не са боледували и които още не са имунизирани. Затова сега се предприема изтегляне по-рано на ваксинирането с комбинираната ваксина, включително срещу коклюш, защото кърмачетата са най-уязвимата групаТези, които са пропуснали по някаква причина да си поставят ваксината или реимунизацията, да го направят, защото рисковете не са малки“, категоричен беше д-р Димов. Той допълни и че хора, които имат някакви хронични болести не е лошо също да се имунизират, „защото рисковете от една такава инфекция биха били също високи“.
Най-добрата превенция е да се избягват контакти, както и всички добре познати ни вече от ковид пандемията хигиенни превантивни мерки. 
Повече можете да чуете н прекачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Нашественикът

Нашествениците са победени поне за 10 години

Приключи пръскането срещу каламитета на намножаване на марокански скакалци и в община Кърджали.  С два вертолета бяха третирани 4 200 дка обработени площи, съобщи за Радио Кърджали д-р Георги Грозев, директор на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ден преди това приключи и пръскането с вертолети на..

публикувано на 28.05.24 в 01:58
Стилияна Николова

Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида" започна

В Хасково започна Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида". В него участват около 600 гимнастички. Те са от 23 клуба от страната, Босна и Херцеговина и Черна гора. Той се организира от Спортен клуб по художествена гимнастика Аида, към който тренират и кърджалийските гимнастички. Около 80 от тях взимат участие в през..

публикувано на 25.05.24 в 12:35

Започна Фармфест "Момчилград"

Близо 50 фермери и производители вземат участие във втория Фармфест "Момчилград". Той беше открит в 10 ч.  с изпълнението на гайдарски състав "Войводите" в подножието на лесопарк "Момчил юнак". В началото на Фармфест "Момчилград" беше раздаден курбан за здраве и берекет.  Посетителите могат да видят отблизо местни породи..

публикувано на 25.05.24 в 11:15
Мира Нико и Руси Ников

Писателката Мира Нико и баритонът Руси Ников за романите, операта, сцената и живота

30 години след първите си изяви на сцената на Дома на културата в Кърджали оперният певец Руси Ников отново пя в родния си град. Баритонът, участвал в над 4700 спектакли и концерти по целия свят, докосна с гласа и песните си публиката по време на представянето на книгата "Ерата на Шестото слънце" на писателката Мира Нико в дните на фестивала..

публикувано на 24.05.24 в 16:14

Туристите към клуб "Ахридос" ще опишат редките билки и растения по известни маршрути

Община Кърджали заедно с Туристическия информационен център по идея на спортно-интелектуален клуб "Ахридос" започнаха кампании в рамките на инициативата „Аз обичам Кърджали". Само преди дни в първата се включиха 150 ученици, учители и доброволци.  Маркирани са пет туристически маршрута, като единият от тях от туристическата секция на..

публикувано на 21.05.24 в 13:24

110 години светско училище в Крумовград (ОБНОВЕНА)

Започнаха тържествата, посветени на 110-та годишнина от създаването на СУ "Васил Левски" в Крумовград, което поставя началото на светското образование там.  Тази вечер (21.05.2024) факелно шествие ще премине по улиците на града. То започва в 20 часа от основната сграда на училището и ще завърши пред сградата, където се обучават децата от началния..

публикувано на 21.05.24 в 13:07
Областна ученическа конференция

Младежи от страната ще обменят опит като доброволци в Кърджали

Започва първата национална младежка конференция за доброволци под надслов "Аз съм млад млад и избирам живота". Домакин на събитието е Общински съвет по наркотични  вещества и Превантивно информационен център (ПИЦ) Кърджали. Участниците в нея са от 11 Превантивно информационни центрове в страната. Това съобщи д-р Сезгин Бекир, председател на..

публикувано на 20.05.24 в 10:00