Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха 99 000 опаковки за тютюн за наргиле на Капитан Андреево

Снимка: архив

Митническите служители задържаха 99 000 опаковки за тютюн за наргиле със знаци на търговски марки при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната през ГКПП Капитан Андреево. Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между органите на Агенция "Митници", ГД "Борба с организираната престъпност", ГД "Гранична полиция" и Национална агенция за приходите, с цел противодействие на контрабандата.

На 09.05.2024 г. на пункта пристига влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът –турски гражданин, представя документи за превозваната стока  от Турция за Западна Европа. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия сред декларираната стока са открити 28 кашона с 99 000 опаковки за тютюн за наргиле с логото на две търговски марки. Стоката е задържана в изпълнение на Регламент (ЕС) №608/2013 относно защита на правата върху интелектуалната собственост. За случая са уведомени притежателите на марките.

Предлагането на тютюн за наргиле във фалшиви опаковки не само ощетява търговската марка, подвежда купувачите, но и потенциално крие рискове за потребителите. Наред с това фалшифицирането на акцизни продукти, за какъвто е класифициран тютюнът за наргиле в България и в повечето държави от Западна Европа, предполага организирането на нелегални манифактурни производства и нелегални търговски вериги, които нанасят значителни щети на икономиките и бюджетите заради невнесени акцизни и други данъци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Чапловата колония в река Арда в центъра на Кърджали се измества

Изместване на местообитанието на известната сред орнитолози от страната и чужбина чаплова колония в рамките на река Арда в центъра на Кърджали се наблюдава през настоящата година . За БТА Христо Христов, експерт биоразнообразие във Фондация „По-диви Родопи“ каза, че основната причина е изсъхването на дърветата, по които птиците гнездяха в досега..

публикувано на 08.06.24 в 17:13

Започна раздаването на изборните книжа в Кърджали (видео)

В Кърджали започна раздаването на изборните книжа на секционните избирателни комисии. Подготовката за вота 2 в 1 на 9 юни протича без затруднения.  Районната избирателна комисия в Кърджали е готова за произвеждането на изборите. 

публикувано на 08.06.24 в 15:14

Горещата вълна в Гърция продължава, температурите удрят 44 градуса

Продължава горещата вълна в Гърция. Метеоролозите прогнозират повишение на температурите до 44 градуса. Извънредно съобщение на Гражданска защита и здравните власти предупреждава за температури над 40 градуса в следващите дни. Според метеоролозите от понеделник навлиза много гореща вълна с въздушни маси от Африка придружени с прах. Министерството на..

публикувано на 08.06.24 в 14:24

Ултрамаратонът "Родо рок" започна в Момчилград

Близо 200 състезатели от десет държави на три континента - Европа, Азия и Америка, участват в първия организиран от община Момчилград ултрамаратон "Родо рок". Категориите в маратона са както за професионалисти, така и за любители. Трасетата са с дължина 9 км, 23 км и 53 км. Предвидени са също детско бягане и поход за любителите на природата. Няма..

публикувано на 08.06.24 в 12:45

Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска", която е реализирана по инициатива на Музея на родопския карст в град..

публикувано на 08.06.24 в 11:35

510 полицаи ще охраняват секциите и обществения ред в област Кърджали

510 служители на МВР ще охраняват избирателни секции и обществения ред в област Кърджали на изборите за народни представители и членове на ЕП. Служители от всички структури на МВР в област Кърджали участват в охраната на изборните материали при съхраняването и транспортирането, охраната на избирателните секции и обществения ред на изборите на 9 юни...

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Подготовката за изборите в Турция е протекла без трудности

Преди обяд днес ще бъде запечатана избирателната секция в генералното консулство на България в Истанбул. Това съобщи за БНР генералният консул на страната ни Васил Вълчев и подчерта, че подготовката за изборите е протекла без трудности. 166 са разкритите секции за гласуване в Турция, като това отново е държавата с най-много избирателни секции в..

публикувано на 08.06.24 в 08:38