Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

Снимка: БГНЕС

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература. 

Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори.

Учениците трябва да са в училищата, в който са разпределени за полагането на изпита, не по късно от 30 минути преди неговото начало.

Със себе си те трябва да носят документ за самоличност и служебна бележка за допускане. Пише се с черна химикалка.

Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Преди началото на изпита в класните стаи ще се проведе инструктаж, по време на който на учениците ще бъде обяснено какво представляват отделните модули на матурата. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.

За провеждането на изпита традиционно е осигурено видеонаблюдение. 

За първи път през тази учебна година зрелостниците ще имат възможност за повторно явяване на матура за повишаване на резултата, като оценката от този изпит ще може да се използва само при кандидатстване във висше училище

На 20 май ще се проведе вторият задължителен зрелостен изпит. Той е по един от профилиращите предмети, изучавани в 11 и 12 клас или по теория на професията за придобиване на професионална квалификация за учениците от професионалните гимназии. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни.

Министерството на образованието и науката е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по отношение на секретността и контрола при провеждането на днешната матура по български език и литература. Това коментира заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова в отговор на репортерски въпрос дали и тази година може да се стигне до т.нар. купени матури.

"Разчитаме изключително много на отговорността и професионализма на всички останали, ангажирани в процеса. Особено на училищно ниво, на контрола на директорите и на отговорността на квесторите. За да можем да запазим достойнството на цялата ни система и да уважим труда на всички зрелостници, които разчитат единствено на себе си", каза тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Сигнал от сирени в Деня на Ботев, МВР призова да останем на място

На 2 юни, неделя, ще бъде задействана сиренната система в Кърджали.  В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България на 2 юни в 12 часа ще бъде задействана сиренната система. При подаването на сигнала всички пешеходци и водачи на пътни превозни средства в страната следва да преустановят движението си по улиците, като..

обновено на 01.06.24 в 09:36

Около 350 000 души с двойно гражданство имат право на глас в Турция

Около 350 000 души с двойно гражданство имат право на глас в Турция. Няма точна статистика колко от тях ще упражняват вота си на 9 юни за Българско Народно събрание, но очакванията са отново за висока активност.  В югоизточната ни съседка са разкрити 166 изборни секции, което е най-големият брой в чужбина. В четири от бюрата ще се гласува..

публикувано на 01.06.24 в 09:16

Първо издание на планинския маратон Zlatograd Bike n’Run

Първото издание на маратона Zlatograd Bike n’Run се открива днес. Над 250 състезатели от България, Гърция, Румъния, Испания, Великобритания са заявили участие.   Сред състезателните дисциплини е включен и дуатлон – 44 км колоездене, последвано от 14 км планинско бягане. "Zlatograd Bike n’Run не е само спортно събитие, а кауза, която  популяризира..

публикувано на 01.06.24 в 09:05

Поклонение в памет на жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене"

Инициативна група организира поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер "Белене" - на бившия Втори обект на дунавския остров Персин. Почитането на жертвите на комунистическата диктатура е неполитическа събитие, а организатор е инициативна група , се отбелязва в поканата. Към нея са се присъединили..

публикувано на 01.06.24 в 09:01

Отбелязваме Международния ден на детето

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Празникът води своето начало от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева преди близо век. През 1950 години 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света. У нас през целия ден са организирани различни културни прояви, образователни инициативи и много..

публикувано на 01.06.24 в 08:35

Весел празник в Кърджали по случай 1 юни – Международния ден на детето

Община Кърджали и Общински детски комплекс (ОДК) организират утре, 01.06, събота, Първоюнски детски празник, в Градската градина, който ще продължи през целия ден. Ръководителят на ОДК Кърджали Златка Пеньова покани на празника всички жители и гости на Кърджали. "Празничната програма започва в 10.30 часа. Подготвили сме много изненади, арт..

публикувано на 31.05.24 в 16:19

350 бегачи от 10 държави се регистрираха за ултрамаратона в Момчилград

350 любители на бягането от 10 държави са потвърдили участие в първия по рода си ултрамаратон в Източните Родопи. Rhodo Rock ще се проведе на 8 юни край Момчилград.  Освен от България в трите дисциплини на ултрамаратона в Момчилград ще се включат маратонци от Турция, Гърция, Мексико, Русия, Украйна, Румъния, Южна Корея, Германия и Франция...

публикувано на 31.05.24 в 13:57