Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ферма от Родопите поставя първите млекомати в Смолян

Фермер от рудоземското село Чепинци ще постави първите млекомати за сурово краве мляко в Смолян, съобщи за БТА зам.-кметът на община Смолян Мариана Цекова. Меди Лошев е подал заявление до общинската администрация за поставяне на вендинг млекомати на три места в града – на ул. „Дичо Петров“ на Новия център, на кръстовището в квартал "Райково" и на общинския пазар в квартал "Устово".

Меди Лошев от 16 години отглежда животни. Има ферма, в която се грижи за 100 крави. „Поставяме млекоматите, за да може хората да си взимат истинско прясно мляко и от него да си правят кисело мляко, кашкавал, сирене“, каза Лошев. Той вече е поставил млекомати в Мадан и Рудозем и хората са много доволни. „Всеки ден в машините ще има прясно, сурово краве мляко“, добави фермерът. Засега продава един литър мляко за три лева, в които са включени 20% ДДС, наем, електричество, осигуровки и заплати.

Във фермата на Лошев цялата система за доене е роботизирана и той е категоричен, че млякото ще пристига до крайния клиент без да бъде докосвано от човешка ръка. „Всяка година модернизираме стопанството. Работим по европейски програми. Предстои да започнем нов проект за минимандра към фермата за производство на кашкавал и сирене“, каза още Меди Лошев.

Предстои на следващото заседание на Общинския съвет в Смолян да бъде дадено съгласие кметът на общината да открие процедура за провеждане на публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на общински терени за поставяне на преместваемите обекти, като елемент от градското обзавеждане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слънчево, горещо и тихо е времето в неделя

Днес ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони ще e с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще остане почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в Кърджали – 30, в Хасково ще ббъде около 31 градуса, а в Смолян - 27, съобщи за Радио..

публикувано на 16.06.24 в 10:00

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Започна Курбан байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни. Това е най-големият мюсюлмански празник и е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Младите искат прошка от по-възрастните. За мюсюлманите Курбан байрам е празник, който сплотява, свързан е със семейните..

публикувано на 16.06.24 в 09:26

Без Синя зона в Кърджали за Курбан Байрам

Отменя се таксуването за ползване на паркинг в зоните за платено паркиране в Кърджали в дните на празника Курбан Байрам, съобщават от общината. От 08.30 часа на 17.06.2024 г. до 17.30 часа на 19.06.2024 г.  паркиращите в Синя зона няма да следят за времето и да пускат съобщения или да плащат на паркомат.

публикувано на 15.06.24 в 16:07

Балетна школа "Алегро" чества десетгодишен юбилей с "Лешникотрошачката"

Десетгодишен юбилей чества балетната школа "Алегро" към Младежки център Хасково. „Лешникотрошачката“ на балетна школа „Алегро“ препълни залата на театър „Иван Димов“ в Хасково, съобщиха от общинския пресцентър. Малките артисти от школата на Мая Габровска представиха класическия шедьовър на Чайковски по повод 10 години от създаването на балетната школа..

публикувано на 15.06.24 в 15:19

Йорданка Христова идва за "Нощта на Орфей"

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова ще бъде специален гост на 16-ото издание на музикалния фестивал "Нощта на Орфей", съобщиха от Община Момчилград. Фестивалът ще се проведе на 22 юни от 20.30 часа в подножието на древното светилище на Орфей край момчилградското село Татул. Звездата на българската естрада ще изпълни за публиката..

публикувано на 15.06.24 в 14:52

Лакомства за малчуганите в Ардино за Деня Арифе

Децата в Ардино уважиха традицията в Деня Арифе, който предхожда настъпването на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Те обиколиха близки и съседи, за да получат лакомствата, подготвени за тях от възрастните. За празника вярващите раздават мекици на приятели и съседи. На този ден с молитви почитат и паметта на починалите близки.

публикувано на 15.06.24 в 14:41

Общински курбан раздадоха в Черноочене за Байрама

Пакети с прясно месо за Курбан Байрам раздадоха на нуждаещи се семейства от Община Черноочене, съобщи Исмет Исмаил от общинската администрация. Подпомагането вече е традиция и се извършва по предварително подадена информация от кметовете и кметските наместници на населените места. В Деня Арифе беше заколено жертвено животно.  Общинският курбан бе даден..

публикувано на 15.06.24 в 14:32