Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два хеликоптера ще пръскат срещу марокански скакалци в Кърджалийско на 25 май

При благоприятни атмосферни условия в събота ще започне двудневно пръскане със селскостопанска авиация срещу вредители на марокански скакалци в 8 чернооченски села. Очаква се в петък хеликоптерите да кацнат на стадиона в Черноочене.

Мярката е във връзка с обявен от Министъра за земеделието и храните каламитет - масова поява на марокански скакалци. Тя е с цел овладяване популация на вредителите и превантивни мерки срещу щети за имуществото и икономиката на общината, заяви кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед.

Бедствено положение е обявено на част от територията на община Черноочене, включваща землищата на селата Стражница, Възел, Верско, Свободиново, Габрово, Яворово, Женда и Комунига за срок от 7 дни, считано от 21.05.2024 г. При необходимост извънредните мерки ще бъдат удължени до 30 дни.

За съответните населени места ще се въведе в изпълнение общинския План за защита при бедствия, в частта за биологична опасност.

Третирането със сравнително безопасен за пчелите препарат ще се извърши с два хеликоптера на фирма „Авиоотряд-Варна“ и ще започне от землището на село Стражница, съобщи кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед.

Той каза, че засегнатите площи в района са около 8 451 декара, предимно пасища, мери и ливади.

Собствениците на пчелни семейства и селскостопанските производители ще бъдат предупредени чрез кметовете на населени места. Намножаването на скакалците е благоприятствано от сухата и топла зима.

От Община Черноочене припомнят, че последният каламитет е било преди повече от 10 години.


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предимно слънчево ще е времето в Кърджали

Жълт код за високи температури за днес е обявен за 7 области - Хасково , Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Русе, показва сайтът на НИМХ. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места, главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни..

публикувано на 25.06.24 в 08:00

Затварят част от улици в центъра на Кърджали за ремонт

От 6.00 часа на 25.06. 2024 година ще бъдат затворени за движение две основни улици в гр. Кърджали поради започване на основен ремонт. Става въпрос за ул. „Републиканска“ в участъка от ул. „Заводска“ до ул. „Мара Михайлова“ и за ул. „Отец Паисий“ в участъка от бул. „Беломорски“ до бул. „Сан Стефано“. Ще бъде създадена организация на движението,..

публикувано на 24.06.24 в 17:27

Пожарът в Хасковско се разраства

Пожарът между хасковските села Изворово, Дрипчево и Черепово се разраства и вече обхваща 5 000 декара. Пожарът е низов. Там пламъците са в широколистна гора. На място гасят 10 екипа огнеборци. На помощ на пожарникарите са и горски служители. Втория пожар в Сакар, който избухна от другата страна на Изворово, вече е локализиран, съобщи Митко Чакалов -..

публикувано на 24.06.24 в 15:58

Сигналът на Радио Кърджали ще прекъсва във вторник

На 25 юни (вторник) между 11 и 12 и 14 и 16 часа ще бъде извършен ремонт на предавателите на ултракъси вълни на Радио Кърджали на честота 90 Мегахерца. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на Радио Кърджали през интернет сайта binar.bg

публикувано на 24.06.24 в 14:44

Безплатен скрининг за хепатит, сифилис и ХИВ и кръвна захар в Кърджали

Във връзка с реализирането на съпътстващи мерки по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г. , съфинансирана от Европейския социален фонд +, Български Червен кръст – Кърджали, съвместно с РЗИ организират безплатни скринингови изследвания с бързи тестове за хепатит Б и С, сифилис и ХИВ и кръвна захар. Така социално..

публикувано на 24.06.24 в 14:28

Цонев: ДПС ще подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС

"ДПС съзнава отговорността си за съставяне на редовен кабинет. Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори".  Това заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев по време консултациите при президента. Според Цонев хората категорично не искат нови избори, а искат мнозинство и редовен кабинет, който да..

публикувано на 24.06.24 в 14:06

Вдигат цената на таксиметровия превоз в Кърджали? (обновена)

Скок в минималните и максималните цени на таксиметровите услуги от 1 януари 2025 година предлага с докладна записка пред Общинския съвет кметът на Кърджали Ерол Мюмюн. Предложението ще бъде внесено за гласуване на предстоящата юнска сесия. „Таксиметровите услуги заемат значителен дял в транспортното обслужване на населението на град Кърджали. За 2023..

публикувано на 24.06.24 в 13:49