Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Гостите на празника вкусиха традиционни местни деликатеси от царевица

Качамак по вековна рецепта готвиха в Шумнатица (видео)

Предстои възстановяването на още една воденица в граничното село

| Репортаж
5
Снимка: Георги Аргиров

Стотици жители и гости на кирковското село Шумнатица се стекоха на селския мегдан на 1 юни за Празника на качамака. Той се превърна в традиция и жители и гости на селото за поредна година се събраха, "за да почетат зърнената култура, дошла по нашите земи от далечно Мексико и превърнала се не само в основен земеделски продукт за българина, но и в запазена марка на Кирковския регион".

Празникът започна с шествие от римския мост в центъра на селото към трибуната, поведено от кмета на общината Шинаси Сюлейман, кмета на с. Шумнатица Ваньо Трендафилов, народния певец Николай Славеев и гайдарски оркестър „Войводите“.

Още от ранни зори работеше и първата възстановена воденица в селото. Там любопитните можеха да видят как точно царевичните зърна се превръщат в брашното, от което се приготвя вкусния качамак. Мелничарят Венцислав Ханков показа процеса на мелене. Той разкри, че за хубавия качамак е нужно по-ситно смляно брашно. От рано сутринта туристи бяха дошли специално в Шумнатица, за да видят атракцията,  правеха си снимки и споделяха в социалните мрежи.


Местната майсторка на качамака  Шинка Пехливанова, която е родом от съседното село Априлци, но вече от 45 години живее в Шумнатица, разкри тайните за приготвянето на родопската вкусотия. Майсторлъкът имала по наследство от дядо си Юсеин, бащата на майка ѝ, който правел най-вкусния качамак в околността. 


Слагаш водата в тенджерата. Като заври, слагаш брашно. Подравняваш. Правиш дупки с точилката. Седем или девет дупки правиш. Така е по традиция. И в дупките слагаш сол. Трябва да прецениш колко сол да сложиш. После, като заври, две-три минути трябва да ври с дупките. Пробваш водата. Като започне водата да става малко гъста, сваляш тенджерата. Почваш да бъркаш с точилката. Напитяваш (правиш като питка, б.а.) с дървената лъжица. Слепваш отгоре. Слагаш пак малко на котлона да навдигне качамака. Като навдигне, сваляш го от огъня и почваш да го слагаш в тарелки или в тава с дървена лъжица, на топки. С дървена лъжица се прави, защото по-малко полепва. Има много тънкости, разкри майсторката.


На мегдана се завъртяха кръшни хора, а междувременно кметовете Шинаси Сюлейман и Ваньо Трендафилов, както и заместник-кметът на община Кирково Валя Димитрова, раздадоха стотици самуни царевичен хляб. Народът се струпа и там, където пък майсторите на качамак раздадоха над 1200 порции от местния деликатес, овкусен с месо и сирене.

Шинаси Сюлейман каза, че скоро предстои да бъде реставрирана и да заработи още една от водениците в селото. Той не скри задоволството си, че празникът, станал вече традиционен, привлича гости и извън селото.


Главните виновници за това да се случи празника Ваньо Трендафилов и Валери Гюдюлев също бяха доволни.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл, както и да видите във видеото в YouTube. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Димитър Митрев, управител на

Димитър Митрев: Слаб е интересът към базите на „Ученически отдих и спорт“

През последните години намалява интересът към ползването на базите на „Ученически отдих и спорт“. Организацията, която е под юрисдикцията на МОН, в област Кърджали предлага 22 морски и 9 планински бази. Причините за слабия интерес според управителя на дружеството Димитър Митрев са - от една страна намаляващия  брой ученици в..

публикувано на 16.07.25 в 17:19

По-чувствително поскъпват кашкавалът, сиренето и пилешкото

Продуктите от основната потребителска кошница са поскъпнали с два лева на едро за последната седмица, отчитат от Държавата комисия по стоковите борсии тържищата.  Увеличението на цените на годишна база се дължи основно на плодовете и зеленчуците, които са по-скъпи с 8 лв. в сравнение със същия период на миналата година, а основните..

публикувано на 14.07.25 в 15:40

Протестът на горските служители приключи, пуснаха от ареста вицепрезидента на КНСБ

  Протестът на горските служители на магистрала "Тракия" приключи. В 14.00 часа в София започва среща на синдикатите с министъра на земеделието Георги Тахов като част от преговорите за увеличение на заплатите на работещите в горските и ловните стопанства. Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, който беше задържан при сблъсъците на..

публикувано на 14.07.25 в 15:00

Нов фонтан ще краси парк „Нилюфер“ в Ардино

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан извърши оглед на строителните дейности по изграждането на новия фонтан в парк „Нилюфер“. Заедно с него бе и неговият заместник Неджми Мюмюнходжов. Новото съоръжение ще допринесе за осъвременяването на парковата среда, като включва иновативни технологични решения и елементи на дигитализация. „Работим..

публикувано на 14.07.25 в 10:50

Ансамбъл „Орфей” е на финал на Международния фолклорен фестивал в Прищина

Представителният танцов ансамбъл "Орфей" при Дома на културата в Кърджали, с главен художествен ръководител Марияна Ликова, се класира на финала на Международния фолклорен фестивал „Новороден” в Прищина, Косово. Кърджалийските танцьори ще се надиграват с още 10 ансамбъла за призови места. В този празник на фолклорното танцово изкуство..

публикувано на 11.07.25 в 13:03

Модернизират кабинета на Школата по етнография в ОДК

Общински детски комплекс в Кърджали получи добра новина  - а тя е, че са спечелили проект, с който ще могат да обновят кабинета на Школата по етнография и краезнание с ръководител Нели Карабашева.  Проектът е наименуван „Магията на традициите“ и е на стойност 19 977 лв. „ От класирани 48 проекта на центрове за подкрепа за личностно..

публикувано на 10.07.25 в 12:35

Тахов заминава в Будапеща за среща със земеделските министри на 4 държави

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще участва в среща в Будапеща с колегите си от Унгария, Полша, Словакия и Румъния. Срещата се организира за обсъждане на постигнатото принципно споразумение между Европейската комисия и Украйна. В него се преразглежда двустранното Споразумение за задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия...

публикувано на 09.07.25 в 09:20