Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваме за 50-то Народно събрание и за представители в Европейския парламент

Снимка: БТА

Днес България отново гласува. Този път за национален и за европейски парламент. Гласуването отново ще е с машини и с хартиени бюлетини, като номерата на партиите са еднакви и за двата вида избори.

Изборният ден ще започне в 07.00 часа и ще приключи в 20.00 часа. Ако пред секциите има още желаещи, те ще могат да гласуват, но не по-късно от 21.00 часа.

Над 6 500 са кандидатите, като 332-ама от тях са в листите и за двата вота.

6,593 милиона имат право на глас, за да излъчат следващите 240  народни представители.

В списъците за евровота фигурират малко над 6,100 милиона, които ще избират българските 17 представители за Европейският парламент.

За първи път в рамките на двоен вот избираме едновременно  народни представители и евродепутати. Хартиени бюлетини има във всички секции. които са около 13 000 у нас и в 769 зад граница. Те са традиционно бели, но този път надписите са в зелено за избор на народните представители и в син цвят във вота за евродепутатите, като в бюлетината за депутати в чужбина няма преференции. В секциите с над 299 избиратели има и машина.

Говорителя на ЦИК Росица Матева:

"Избирателите трябва да са наясно как желаят да гласуват и за кого, разбира се. В предизборното помещение ще има публикувани имената на всички кандидати от кандидатските листи. Ще има образци на бюлетини, табло с екраните на машината. Когато избирател ще гласува в избирателна секция, в която ще се гласува и с машина, и с хартиена бюлетина, той трябва да каже на секционната избирателна комисия как желае да гласува, ако, разбира се, има избирателни права и за двата избора. Най-напред, след като влезе в изборното помещение и подаде документа си за самоличност, Секционната избирателна комисия трябва да провери фигурирали и в двата списъка. Ако има избирателни права и за двата избора, той ще може да гласува и с машина, и с хартиени бюлетини - изборът е негов. Ако няма избирателни права за членове на Европейския парламент, ще може да гласува само с хартиена бюлетина".

При гласуване с устройство, изборът дали вота ще е в единият от двата избора или едновременно в двата се прави на началният екран, като се потвърждава на вторият. Ако устройство спре да работи и не може да бъде поправено на място от техник, вотът ще продължава само с хартиени бюлетини:

"Централната избирателна комисия съгласува вземането на решения с районните избирателни комисии - най-напред при нас, след това ние връщаме съгласуване на спирането на гласуването и те вземат решение".

След края на гласуването и при видеонаблюдение СИК ще броят бюлетините и ще попълват протоколите:

"Съветваме ги да не бързат, да броят бавно, внимателно, да попълват най-напред черновите на протоколите, да извършат проверка на електронния протокол, който е публикуван на нашата интернет страница, и след като се уверят, че е попълнен вярно и правилно, тогава да пренесат данните в беловата на протокола", каза говорителят на ЦИК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проверяват жена за издръжка на малолетни деца

Проверка за неизплатени издръжки е образувана в РУ-Кирково с разпореждане на Районната прокуратура. 23-годишна жителка на общината не издължила на малолетните си деца определени по съдебен ред месечни вноски, съобщиха от ОД на МВР в Кърджали. Група „Охранителна полиция“ работи по случая с оглед на чл.183, ал.1 от Наказателния кодекс.

публикувано на 26.06.24 в 10:39

Умар Сако от футболна "Арда" премина в "Ростов"

Защитникът на ПФК АРДА Умар Сако вече е част от руския ФК Ростов. Той премина под наем през зимата за срок от шест месеца, с опция за закупуване. След отлични игри от руския клуб са задействали въпросната клауза. Така двете ръководства постигнаха споразумение около трансфера и Умар Сако вече официално е част от ФК Ростов.Ръководството на ПФК АРДА изказва..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Тръгва летен грип, няма епидемични стойности

23 случая на грип и остри респираторни заболявания са регистрирани в наблюдаваните лекарски практики в област Кърджали през изминалата седмица. Броят е далеч под епидемичната стойност, съобщават от РЗИ-Кърджали. По данни на лични лекари сред болните има вече и случаи на летен грип. Д-р Невин Садъкова, семеен лекар, обясни пред Радио Кърджали, че..

публикувано на 26.06.24 в 10:28

Представят резултатите от матурите за десети клас

Министерството на образованието ще представи анализа на резултатите от националното външно оценяване за десети клас.  Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 - по математика. След въпрос на БНР служебният министър на образованието Галин Цоков оцени протичането на изпитите като нормално...

публикувано на 26.06.24 в 09:21

Филиз Хюсменова напуска парламента

Парламентът започва работа с прекратяване на депутатските правомощия на Филиз Хюсменова от ДПС, а след това служебният министър-председател Димитър Главчев ще бъде изслушан. Филиз Хюсменова напуска парламента по собствено желание. Вчера тя подаде заявление за оттегляне като депутат, а на Facebook страницата на ДПС-Варна, откъдето влезе като водач на..

публикувано на 26.06.24 в 07:48

Завършват политическите консултации на президента

Днес Румен Радев ще завърши консултациите с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщиха от прессекретариата на президента. От 11:00 часа Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Има такъв народ. От 13:00 часа е насрочен разговорът му с ПГ на..

публикувано на 26.06.24 в 07:09

32° ще е максималната температура в Кърджали

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните..

публикувано на 26.06.24 в 06:57