Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Снимка: Георги Аргиров - Арго

Започна Курбан байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни. Това е най-големият мюсюлмански празник и е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Младите искат прошка от по-възрастните.

За мюсюлманите Курбан байрам е празник, който сплотява, свързан е със семейните ценности, уважението между родители и деца и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. 

Във всички джамии в региона тази сутрин бе отслужена тържествена молитва. Хиляди вярващи присъстваха в храмовете.

Мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без значение от религия и етнос, казва в интервю за БТА главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожарът в Хасковско се разраства

Пожарът между хасковските села Изворово, Дрипчево и Черепово се разраства и вече обхваща 5 000 декара. Пожарът е низов. Там пламъците са в широколистна гора. На място гасят 10 екипа огнеборци. На помощ на пожарникарите са и горски служители. Втория пожар в Сакар, който избухна от другата страна на Изворово, вече е локализиран, съобщи Митко Чакалов -..

публикувано на 24.06.24 в 15:58

Сигналът на Радио Кърджали ще прекъсва във вторник

На 25 юни (вторник) между 11 и 12 и 14 и 16 часа ще бъде извършен ремонт на предавателите на ултракъси вълни на Радио Кърджали на честота 90 Мегахерца. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на Радио Кърджали през интернет сайта binar.bg

публикувано на 24.06.24 в 14:44

Безплатен скрининг за хепатит, сифилис и ХИВ и кръвна захар в Кърджали

Във връзка с реализирането на съпътстващи мерки по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г. , съфинансирана от Европейския социален фонд +, Български Червен кръст – Кърджали, съвместно с РЗИ организират безплатни скринингови изследвания с бързи тестове за хепатит Б и С, сифилис и ХИВ и кръвна захар. Така социално..

публикувано на 24.06.24 в 14:28

Цонев: ДПС ще подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС

"ДПС съзнава отговорността си за съставяне на редовен кабинет. Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори".  Това заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев по време консултациите при президента. Според Цонев хората категорично не искат нови избори, а искат мнозинство и редовен кабинет, който да..

публикувано на 24.06.24 в 14:06

Вдигат цената на таксиметровия превоз в Кърджали

Минималната дневна цена за такси в Кърджали вече законно ще бъде 4,00 лв., а максималната 7 лв. Нощната тарифа на такситата ще бъде минимум с 50 стотинки повече, а максимум с един лев.  Това става ясно в предложение за гласуване на юнската общинска сесия, която ще се проведе на 27 юни. В него е записано, че по искане на таксиметровите превозвачи, цената..

публикувано на 24.06.24 в 13:49

Деца представиха магията на Еньовден в двора на музея в Кърджали

В двора на Регионалния исторически музей в Кърджали  отбелязаха Еньовден -  празника на билките, слънцето и водата.  Организатори на събитието са Община Кърджали, ЦПЛР - Общински детски комплекс и Регионален исторически музей. В ритуала се включиха момичетата от Школата по етнография и краезнание и от Детски и младежки парламент в ОДК с..

публикувано на 24.06.24 в 13:34

Хасково празнува Еньовден с песни, танци и народни обичаи

Празникът на билките и здравето- Еньовден дойде в Хасково с веселие и празнични танци. В прохладата на парк Кенана „Магията на Еньовден” започна с ритуал по минаване под Еньовденския венец, направен с любов от 77 ½ билки и цветя за здраве и благодат. Еньовденски танци и традиционни песни представиха децата от Детска градина №15 "Слънце" и ДТА..

публикувано на 24.06.24 в 13:29