Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от националното външно оценяване в десети клас са съизмерими с тези от 2023 г.

Снимка: Pixabay

Резултатите от националното външно оценяване в десети клас са съизмерими с резултатите от миналата година, средният резултат по български език и литература (БЕЛ) e 49,4 точки, а миналата година беше 49,44 точки или спадът е само с около 4 стотни. По БЕЛ учениците са се справили много добре със задачи, които изискват по-голяма интегралност на знанията и голям процент от десетокласниците са работили върху създаването на текст, което също е положително в сравнение с миналата година. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков днес, представяйки анализ на резултатите от националното външно оценяване в десети клас, съобщава БТА.  

По математика резултатите показват, че учениците са се справили с част от практическите задачи, които са свързани с разстояние, с време и с измерване на различни величини, но имат определени затруднения със задачи, свързани с финансовата грамотност, обясни министър Цоков. Той уточни, че учениците са се затруднили при изчисляването на лихви и това трябва да се подобри през следващите години, като акцент в преподаването на математика в рамките на първия гимназиален етап на обучение. Лекият спад на резултатите - с около една точка и четири десети от миналата година по математика, до голяма степен се дължи на това, че само една четвърт от учениците са успели да решат задачите, свързани с финансовата грамотност. Средният резултат от тази година по математика в десети клас е 33,1 точки, а през миналата година е бил 34,5 точки, съобщи министърът. 

Резултатите от националното външно оценяване в десети клас са важни, защото още на 4 декември 2023 г. поехме ангажимент да започне плавна промяна във формата и в типа въпроси във външното оценяване на учениците и в държавните зрелостни изпити. Тя започна през тази година с формата във външното оценяване в десети клас. Около 50 процента от задачите в сегашното външно оценяване в десети клас са с практическа насоченост и част от тях са с интегрален характер, както обявихме още на 4 декември, каза министър Цоков. 

По математика задачите с практическа насоченост от националното външно оценяване сега в десети клас са около 48 процента, а по български език и литература са малко повече. "В изпита по БЕЛ няма нито една задача за възпроизвеждане, всички задачи са насочени към по-горни равнища на мислене на учениците, което също е плюс, но това не е различно учебно съдържание", обясни министърът. 

Той съобщи, че много от регионите са показали по-добри резултати от миналата години и даде пример, че своите резултати са повишили десетокласниците в област Ловеч - по математика и по БЕЛ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С концерт закриват сезона в Дома на културата в Кърджали

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  Каня нашите съграждани и гости на града да се присъединят към тази демонстрация от изкуство и култура, пресъздадена от талантливи млади хора, каза за Радио Кърджали директорът на..

публикувано на 28.06.24 в 17:12

От 15 юли в Момчилград започва "Плувно лято 2024" за деца

На 15 юли стартира "Плувно лято 2024" в Момчилград за деца от 6 до 12 години, включително. Инициативата за провеждането на курса по плуване е на общинска администрация, съвместно с Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) и Център за обществена подкрепа (ЦОП). Това съобщиха от общинската..

публикувано на 28.06.24 в 17:00

Спира работата на Единния информационен портал за Ковид 19

От 1 юли спира функционирането на Националната система за борба с Covid-19, както и на Единния информационен портал - coronavirus.bg, съобщават от здравното министерство.  Информация за регистрираните в страната случаи на коронавирус вече ще се публикува веднъж седмично. Тя ще е налична в справките за епидемичната обстановка на Министерството на..

публикувано на 28.06.24 в 16:28

Бракониери убиха дива свиня в района на Момчиловци

Досъдебно производство във връзка с незаконен лов на дива свиня в землището на село Момчиловци, област Смолян, е образувано в Районното управление в Смолян. Животното е убито без надлежно разрешение от неустановена дата до 27 юни, съобщават от регионалния пресцентър на МВР в Смолян. Оттам уточняват, че при извършено претърсване, в частен имот в..

публикувано на 28.06.24 в 15:41
Мехмед Атаман и Гинка Райчева в церемония по смяната на властта в Областна администрация Хасково

Мехмед Атаман пое поста областен управител на Хасково

Новоназначеният областен управител на Хасково Мехмед Атаман пое поста от досегашния Гинка Райчева. Той бе посрещнат тази сутрин в сградата на областната администрация. Досегашният областен управител направи кратък отчет за работата на администрацията през последните 11 месеца.  Гинка Райчева изрази благодарност към всички служители. Тя пожела на новия..

публикувано на 28.06.24 в 13:53

Ресми Мурад прие властта от Никола Чанев

На официална церемония бившият вече областен управител на Кърджали Никола Чанев предаде властта на новоназначения Ресми Мурад. „По стара традиция предаваме щафетата от един областен управител на друг. За мен е огромна чест и удоволствие да предам тази щафета в ръцете на господин Ресми Мурад. Той няма нужда от представяне. Политик с..

публикувано на 28.06.24 в 13:26

В понеделник президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ – СДС. Това ще стане в понеделник от 9 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Папката ще бъде връчена на кандидата за министър-председател на формацията.  След приключилите вече консултации със седемте формации в 50-ото НС, държавният глава вчера отговори на..

публикувано на 28.06.24 в 12:40