Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки

Офис на НАП, Кърджали

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. Това напомни в ефира на Радио Кърджали Нериман Сали, директор на офиса в Кърджали на Националната агенция за приходите. 

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор абитуриентите трябва да внесат здравните си осигуровки, които са в размер на 37,32 лв. месечно, за своя сметка.  Причината за това е, че зрелостниците не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет. В същото време и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване, обясни директорката. В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец № 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски. 

В рубриката "Здравно осигуряване"  на интернет страницата на приходната агенция е публикувана и информацията за попълване и подаване на споменатата декларация образец № 7. Формулярът се подава в офис на НАП,  по пощата с обратна разписка или чрез електронната услуга на приходната агенция "Приемане на декларация образец № 7 "Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски", достъпна с Персонален идентификационен код /ПИК/ или КЕП, допълни Нериман Сали.

При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи чрез електронната услуга "Здравноосигурителен калкулатор", която е със свободен достъп в Е-портала на НАП, припомни директорката. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп в Портала на НАП. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и на телефон: 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на съответния оператор/. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава информация и за всички месеци по години, за които липсват данни за здравно осигуряване на лицата. Справката за здравноосигурителен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден, подчерта Сали.

Тя напомни и за изтичащи срокове по данъчния календар.

На 1 юли изтича крайният срок на юридическите лица и едноличните търговци, в който е необходимо да подадат годишните си декларации и да платят дължимия данък. Над 5000 дружества и физически лица от региона, които извършват дейност като еднолични търговци, декларираха и внесоха данъците си към момента, каза Нериман Сали.

Също до 30 юни самоосигуряващите се лица, които извършват дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, трябва да декларират и внесат окончателните осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. Тъй като последният ден на юни е в неделя, срокът за тези лица да подадат данъчни и осигурителни декларации и платят задълженията си се удължава до 1 юли. Подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета, се извършват онлайн, чрез Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), обясни директорката на офиса на приходната агенция в Кърджали.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Избират новия български патриарх (Обновена)

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският..

обновено на 30.06.24 в 12:01

КЕВР окончателно определя цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за..

публикувано на 30.06.24 в 10:16

Интензивен трафик на "Маказа", както и на другите пунктове с Гърция и Румъния

Към 9.30 часа опашката в посока Гърция на ГКПП "Маказа" е над 2.5 километра. В посока България движението е спокойно. Интензивен е трафикът на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. На границата с Румъния трафикът е интензивен на изход за..

публикувано на 30.06.24 в 09:36

Традиционният събор в Конуш ще е с благотворителна цел

Хасковското село Конуш ще отбележи селищния си събор в събота, 29 юни. Празникът на селото ще започне с футболен турнир с благотворителна кауза -  "Да помогнем на малката Никол". 8-годишното момиченце от Хасково се бори с тежко заболяване.  Кметът на Конуш Златко Латунов уточни, че турнирът ще е разделен на две части - за деца до 16 години и за..

публикувано на 28.06.24 в 15:51

70 деца се учиха на пътна безопасност в Кърджали

Възпитаници на детските градини „Чайка“ и „Мир“ в Кърджали бяха обучени днес от пътни полицаи на основни правила за  безопасно движение на специално оборудвана площадка в двора на ОУ „Св. Климент Охридски“. Проявата е съвместна на сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Кърджали, Община Кърджали и Областно пътно управление по повод 29 юни – Национален..

публикувано на 28.06.24 в 13:09
Снимката е илюстративна, архив

Задържаха мъж с наркотик в Кърджали

38-годишен е задържан с наркотик в Кърджали. На мъжа е направена проверка в четвъртък в късния следобед от полицейски служители. Те намерили в него 2 грама кристалообразно вещество, което при направен тест реагирало на метаамфетамин.  Наркотичното вещество е иззето, притежателят му е задържан за срок до 24 часа в РУ-Кърджал, съобщават от..

публикувано на 28.06.24 в 10:02

Пътуващият фестивал на храната и изкуствата продължава да търси старите рецепти на кърджалийските села

След като в село Глухар бе дадено началото на пътуващия фестивал “Вкус Фест” за 2024 г., той продължава с втора спирка в село Стремци на 29 юни /събота/ от 10.00 часа. За първи път в Глухар посрещнаха гости не само от област Кърджали, но и от Пловдив, Плевен, Търговище и др. В Стремци гостите на фестивала ще опитат местни деликатеси, приготвени от 55..

публикувано на 27.06.24 в 10:06