Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС: Българската позиция за Срещата на върха на НАТО отразява в пълна степен националния ни интерес

2
Снимка: БТА

"Одобрената от Министерския съвет позиция за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание". 

Това се заявява в разпространена от правителството позиция. 

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи. Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. 

Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност, се посочва в прессъобщението на Министерски съвет. 

"Независимо че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България. България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна. Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право", се посочва в официалната правителствена позиция, като се добавя:

"Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война. България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна. Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана. До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна".

От правителствения пресцентър отбелязват още, че България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави. 

В контекста на отбелязването на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО и 75-ата годишнина от създаването на Алианса, страната ни остава верен и надежден партньор за общата политика за сигурност на Северноатлантическия пакт, се посочва в предоставената на медиите официална позиция на Министерски съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В сектора на търговията на дребно очакват покачване на цените

Предприемачите в сектора на търговията на дребно очакват известно покачване на цените през следващите три месеца. Това е отговорът им в бизнес анкетата за септември, направена от Националния статистически институт. Общият показател на бизнес климата се влошава спрямо август с един процентен пункт (от 23,5% на 22,5%). В секторите "услуги",..

публикувано на 30.09.24 в 13:40

Народно веселие, концерти и футболен турнир на празника Сеид баба

И тази година община Крумовград отбелязва Деня на общината с двудневен есенен панаир "Сеид баба" на градския площад. Празникът от векове събира млади и стари и е част от културния календар на общината.  "....ние вече сме подготвили и публикували програмата за  традиционния есенен панаир, който тази година ще се проведе  в рамките на два..

публикувано на 30.09.24 в 12:34

Д-р Павел Хаджиев: Млади хора постъпват при нас направо с инфаркт

Повечето хора в Европейския регион на СЗО консумират твърде много сол и повече от един на всеки трима възрастни на възраст 30-79 години има хипертония.  Сърдечносъдовите заболявания са преобладаващата причина за инвалидност и преждевременна смърт в Европа, като причиняват над 42 процента от всички смъртни случаи за година, или 10 000 смъртни..

публикувано на 30.09.24 в 11:37

Хасковските полицаи предотвратиха ало измама за 16 000 лева

В полицейското управление в Хасково е подаден сигнал, че мъж, представил се за лекар позвънил на стационарния телефон на 85-годишна хасковлийка. По схемата, че неин роднина се нуждае от спешна операции на краката, мнимият доктор й поискал парични средства.  Възрастната жена събрала наличните си 16 000 лева и ги предала на входа на дома си. След..

публикувано на 30.09.24 в 11:09

Планински спасители помогнаха на жена, изгубила се в Родопите

Два инцидента с туристи са станали за последното денонощие в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба на БЧК.  При единия случай жена се е загубила в източната част на Родопите. В издирването ѝ са участвали екипите от Смолян и Чепеларе. Жената е открита в района на връх Свобода, като е била в добро състояние. В другия случай мъж е..

публикувано на 30.09.24 в 11:06

Прогнозите за поскъпване на олиото няма да се оправдаят

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата- Владимир Иванов съобщи, че прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Европейският пазар ще компенсира евентуален недостиг у нас и дори да има увеличение, няма да е с повече от 10%, посочиха експерти. Чувствително..

публикувано на 30.09.24 в 10:59

Отчита се спад на добивите на царевица и слъчоглед у нас с над 50%

Сушата в България е засегнала около 10 милиона декара и добивите на царевица и слънчоглед са спаднали с над  50% от нормалните за страната, съобщават за БНР от бранша. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е категоричен, че средствата, в размер на близо 11 милиона евро, с възможност за 200% национално..

публикувано на 30.09.24 в 10:50