Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гюлестан: Не може партия, създадена от страдание, да се управлява авторитарно и еднолично

"Слуховете за смъртта на Ахмед Доган са леко преувеличени" - така с перифраза на известната сентенция на Марк Твен общественикът д-р Фикри Гюлестан коментира в ефира на Радио Кърджали ситуацията в Движението за права и свободи.

И обясни: "ДПС е много деликатна, много особена партия. Там нещата не могат да пипат така, с груби рице. Не може да се влиза в душите на хората с ботуши. Не може една партия, която е създадена от страховете и страданията на хората, да се управлява по един авторитарен начин..., чрез всяването на страх и страхуването на хората. Вземането на еднолични решения в крайна сметка води до такиви резултати. Разбирате ли не може еднолично да се вземат решения."

Д-р Гюлестан уточни, че не бива да се забравя, че Делян Пеевски не е едноличен председател на ДПС, а е съпредседател на партията. "Това, което се случи вчера, показа авторитарно ръководство и незачитане на всички устави и правила в ръководството на една партия. Самият факт, че единият председател гласува против правителството, а другият гласува за правителството, означава, че има напрежение в парламентарната група. Означава, че нещата не са съгласувани, че нещата не са така, както би трябвало да бъдат в една нормална партия и от там се получи това разделение", коментира д-р Гюлестан.

Още преди година стоматологът изрази мнение в ефира на Радио Кърджали, че избирателите на ДПС трудно ще приемат Делян Пеевски за водач и лидер. "...не защото той е българин, всеки българин, арменец, всеки може да стане председател на ДПС. Но начинът, неговото минало, подходът, налагането, страхуването и другите неща... В тая партия, която е създадена от съмишленици, някой да игнорира волята на Доган означава, че се игнорира и волята на хората, които са гласували за ДПС."

Д-р Гюлестан изрази мнението, че народните представители от Кърджали вероятно се страхуват и затова са гласували за правителството. "Хората се страхуват да кажат това, което мислят, хората се чувстват както по времето на Възродителния процес, в душата им е едно, в устата им е съвсем друго. Ако ги оставят на своята воля, те няма да ласуват по този начин. Не са го направили по убеждения", смята д-р Гюлестан.

Според него това "страхуване" не е само в ДПС, има го в целия български политически живот. И това е опасно явление.

"Това е проблем на цялата българска общественост, на цялата българска държава. Ще ви дам пример, казвам го като етнически турчин - в област Кърджали имаме седем общини, кметовете на които са от ДПС. Имаме петима депутати, които са само от ДПС. И в един даден момент ти назначаваш и областния управител от ДПС. Това са неща, които по един или друг начин ние осъзнаваме как се чувства другата част на обществото. Не може по този начин да се действа. Трябва малко по-държавнически. Затова казвам, че това, което се случва, е опасно", коментира още д-р Фикри Гюлестан.

Според него, ако продължава този начин да се управлява партията, в най-скоро време Ахмед Доган ще се намеси.

цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дискутират психичното здраве на подрастващите в Кърджали

Кръгла маса по повод Международния ден на психичното здраве се организира на 4 октомври в Кърджали с участието на медицински специалисти, училищни педагози, лекари и гост лекар детски клиничен психолог. Тя ще се състои в конферентната зала на хотел Кърджали от 10 часа, а организатор е Общинският съвет по наркотични вещества. Повече по..

публикувано на 03.10.24 в 11:33

Иванка Караколева: КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана

КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана и да се въведат нейните изисквания в текущото българско трудово законодателство. Конвенцията е на международната организация на труда и е за премахване на насилието и тормоза в областта на работното място.  "До момента ние нямаме ясна дефиниция за насилие и тормоз на работното място. Тоест..

публикувано на 02.10.24 в 16:02

Беркант Барзат: Трудна задача ще се окаже назначаването на СИК

РИК-Кърджали регистрира кандидат за депутат от листата на парламентарно представена политическа партия, на който по-рано отказа регистрация. Това стана след намесата на ЦИК.  "Отказахме регистрация заради това, че не е живял в последните 18 месеца в България - такава информация излезе в справката, която направихме. Те обжалваха и ЦИК отмени нашето..

публикувано на 30.09.24 в 18:01

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57
Снимка Фейсбук

Не подценявайте запотяването на стъклата в автомобила, това може да е предпоставка за катастрофа

Есента настъпи, с нея идват и дъждовете, а  с тях и един много неприятен, даже досаден проблем, който може и да е опасен, а именно - запотяването на стъклата на автомобила. Наглед може и да се стори за някого маловажно, но знаем, че  понякога малкото камъче може да преобърне каруцата, защото и запотяването на стъклата може да  създаде предпоставка..

публикувано на 24.09.24 в 13:48

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55