Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва забавна "Ваканция в Музея" в Смолян

Регионален исторически музей "Стою Шишков" - Смолян
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Лятна школа организират за поредна година в Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян за деца от 6 до 12 години. Тя ще е в периода 15 - 26 юли. Участието е срещу заплащане от 6 лв. на ден. Може да бъдат платени на място, но също родителите могат да направят предварителна заявка на място в музея или на имейл, съобщи директорът Валентина Василева. 

Ваканцията в Музея е под наслов "Научи българското". Организаторите са предвидили както традиционни дейности, които са посрещани с интерес от децата от години, така и нови:

"Сред традиционните са запознаване с музейната експозиция, културно-историческото наследство на Родопите от древността до наши дни, с родопски ястия, като този път децата ще се научат да приготвят родопски катми или още наричани марудници. Ще имаме музейни игри. Тази година отново ще има музеен театър", каза за Радио Кърджали Валентина Василева.

Новост тази година ще бъдат музейните ателиета. Те са посветени на Песпонеделник, Тодоровден и Еньовден. В приложните ателиета ще се изработват макет на мечки, рамки за снимки, децата ще рисуват и върху тениски и керамика.


По публикацията работи: Станислава Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
От високо

До десетина години може да имаме въздушни таксита

 Оповестени планове за строителство на портове за летящи коли на новия трети терминал на летище София показват, че до  десетина година в София може да има въздушни таксита. Но пред Европа има още доста дълъг път дори да догони САЩ и …. Саудитска арабия и Дубай по темата. Още тази година е можело в България да дойде първият летящ..

публикувано на 06.10.24 в 13:16
Снимката е илюстративна

Започна ремонт на 23 км от пътя Пловдив - Хасково

Започва текущ ремонт на 23 км от първокласен път I -8 Пловдив - Хасково в област Хасково, съобщиха от АПИ. Проектът включва цялостно преасфалтиране на участъка между Върбица, Горски извор, Клокотница и Хасково. Предвидено е възстановяване на отводняването, почистване и профилиране на канавките на пътя. Ремонтираното трасе ще бъде..

публикувано на 06.10.24 в 11:37
Росица Матева

ЦИК: Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори

Не за първи път по време на кампания преди различни видове избори от ЦИК е искано разрешение за привличане като обвиняем или за задържане на кандидат, каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) "ЦИК действа съобразно закона. Няма досега в практиката на ЦИК случай, в който да е..

публикувано на 06.10.24 в 11:21

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите в Кърджали

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите хора в Кърджали, каза д-р Сезгин Бекир, председател на Общинския съвет по наркотични вещества - Кърджали. Те се използват като стратегия за справяне с тревожността и депресията. Проблемът е, че се синтезират нови и нови синтетични вещества, които са общодостъпни, коментира той.  За съжаление,..

публикувано на 06.10.24 в 10:47

Хасково отново подкрепи Европейският ден на донорството и трансплантацията на органи

 Осветиха в зелено камбанарията в парк Ямача в подкрепа на донорството, донорите и техните силни семейства, които даряват  живот . Община Хасково за поредна година подкрепя инициативата на Съвета на Европа за провеждане на Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи. Целта е да се насочи общественото внимание към каузата..

публикувано на 06.10.24 в 10:25

Оранжев код за дъжд в Кърджали, жълт - в Хасково и Смолян

Слънце, облаци, дъжд и гръмотевици - такова ще е времето в неделя в област Кърджали, според метеоролозите. Максималните температури  ще са около 25° Оранжев код за интензивни дъждове с гръмотевици за 6 октомври е обавен в областите Бургас и Кърджали. Жълт код е в сила за други 12 области. Това са областите Добрич, Варна, Силистра, Разград,..

публикувано на 06.10.24 в 09:05

Българският патриарх Даниил откри благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“

Българският патриарх Даниил откри благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“, организирана от Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ - БП. Кампанията се провежда за шеста поредна година и събира средства за подпомагане на Детското отделение по УНГ към болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Благородната кампания на Св. Синод се..

публикувано на 06.10.24 в 09:00