Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Илхан Кючюк
Снимка: Пресофис Илхан Кючюк

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите.

Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на комисията по промишленост, изследвания и енергетика. Никола Минчев от "Обнови Европа" бе избран за втори заместник-председател на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Евродепутатите от ЕНП Емил Радев и "Обнови Европа" Христо Петров бяха избрани за четвърти заместници съответно в комисиите по правни въпроси и по култура и образование.

Обещанието за санитарен контрол около евроскептичните групи бе спазено твърдо там, където имаше техни кандидати. Това ядоса евродепутата от "Патриоти за Европа" и бивш директор на ФРОНТЕКС Фабрис Леджери. След като кандидатката на неговата партия Марике Ейлерс бе отхвърлена при вота за първи заместник-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, той заяви:

"От името на групата "Патриоти за Европа" държа да изразя дълбокото ни съжаление, че от първото заседание на тази комисия правилата за прилагането на системата Д'Ондт не се спазват. Дълбоко съжаляваме, че духът на демокрацията не присъства в тази зала, след като вероятно част от колегите, които заседават тук, ще дават уроци по право и демокрация".

"Разбирам разочарованието ви, но състезанието беше открито и правилата спазени", му отговори лаконично новоизбраният председател на комисията Хавиер Сарсалехос от ЕНП.


По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Орешино чества 110-годишнината от завръщането на малоазийските българи

В ивайловградското село Орешино се подготвят за честването на 110-годишнината от завръщането на малоазийските българи. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали един от основните организатори на честванията Елена Бойназлиева. Тя е секретар на читалището в Ивайловград, но е и потомка на малоазийски българи. Орешино е бащиното ѝ родно село. Като..

публикувано на 06.09.24 в 17:33
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22

Кърджали отбеляза 139 години от Съединението

България отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. С кратка церемония Кърджали чества годишнината в градската градина. Единици бяха гражданите в Кърджали дошли да почетат паметта на героите, платили цената на Съединението с живота си. Малцина поднесоха цветя пред паметника на Освободителите, а други стояха в..

публикувано на 06.09.24 в 16:05

Пожарната в Кърджали отбелязва 110 години от създаването си

От 9 до 15 септември ще се проведе Седмица на пожарната безопасност в Кърджали и отбелязването на професионалния празник на пожарникарите. Тази година честването ще бъде под знака "110 години от създаването на Пожарна служба в гр. Кърджали". Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Планирани са редица мероприятия, пряко насочени към повишаване културата..

публикувано на 04.09.24 в 12:35

Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома

Румъния и България са на първо и второ място по фактора "неспособност на хората да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома" на Евростат. Данните на Евростат показват значителни неравенства и дисбаланси по този показател сред страните от Европейския съюз. 60 процента от румънците не почиват, защото не могат да си го позволят, в България..

публикувано на 31.08.24 в 11:00

Над 600 бойци от България и Балканите участват в „битки“ край Хасково

Военно-симулативната еърсофт игра стартира днес на бившата авиобаза Узунджово. Организатори са Община Хасково и Сдружение „Еърсофт София“. За трета поредна година е част от празничния календар на Хасково по повод Деня на града – 8 септември, съобщиха от общината. Преди да се разрази тридневният „военен“ конфликт участниците представиха екипировката,..

публикувано на 30.08.24 в 15:55

Служители на МВР Кърджали заснеха за ден 31 клипа за превишена скорост

Полицейски служители заснеха 31 клипа за превишена скорост при проверка на близо 270 моторни превозни средства в област Кърджали в четвъртък. Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР. Пътните полицаи са съставили 2 акта, връчили са и 41 фиша за констатирани нарушения. 17 шофьори са получили електронни фишове.

публикувано на 30.08.24 в 15:08