Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев: Удължаването на компенсациите за тока на бизнеса ще го спаси от масови фалити

| Интервю

“Преди две-три народни събрания евроатлантическите партии в лицето на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ взеха решение да изкарат всички небитови потребители, тоест всички фирми на свободния пазар за електроенергия, на което ние от “Възраждане” бяхме категорично против, защото казахме, че не сме готови за това нещо. Малко след това веднага се наложи да се създаде механизъм за компенсиране на тези фирми. Този механизъм действаше до средата на тази година", припомни за Радио Кърджали народният представител от "Възраждане" Георги Георгиев.  

По думите му, сега отново заради ръста на цените на свободния пазар се оказва, че всички фирми, не само хотелиерите и ресторантьорите, са отново пред ситуация в която да плащат високи цени на тока:  

“Което поставя под три основни риска нашата държава - първо, голяма инфлация, второ, масови фалити на фирми и трето, уволнение на огромен брой работна ръка.” 

Георги Георгиев посочи като временно решение проекта за удължаване на компенсациите за тока на небитовите потребители до края на годината:  

“Вкарахме този проект на решение с цел удължаване на този механизъм за компенсиране на небитовите потребители и съответно сваляне на тавана от 200 лв., т.е. всяка цена над 200 лв. сега се компенсира. Нашето предложение е да свалим тавана на 180 лв., защото трябва да има по-добри и по-гъвкави условия, за да може бизнеса да поеме този удар. Тук е важно да се каже защо евроатлантическите партии продължават да настояват да изкараме и битовите потребители на свободния пазар при положение, че виждаме, че небитовите не могат да се справят. А щом небитовите не могат да се справят и плащат огромни сметки за ток, представете си какво ще се случи с битовите потребители, когато ги изкараме на този свободен пазар, за което ние отново сме категорично против.”  

Дългосрочното решение според депутата от “Възраждане” е всички потребители да не бъдат на свободния пазар:  

 “Ние като страна, която до скоро беше износителка на електрическа енергия можем да си позволим да не бъдем на свободния пазар и да си определяме специфични цени на тока, които да предложим така, че да нямат проблем нито битовите, нито небитовите потребители. ” 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бейсим Али: Хората, родени в село Сладкодум ще се завърнат ако има вода и път

За да стигнем до село Сладкодум, трябва да изминем около 4 км черен планински път след село Морянци, където свършва асфлта. За любителите на екстремното планинско шофиране бих казала, че си е голямо офроуд приключение. Та, карайки по горския път, стигаме до една дървена порта. Колегата Мехмед Реджеб, който и друг път е идвал, спира колата и казва -..

публикувано на 17.10.24 в 15:25

Община Смолян изгражда социални жилища за бедни

Жилищата са обзаведени с легла, шкафчета, печки, перални, а наемателите могат да останат там 3 години. Наемите са символични, а до момента има 22 подадени заявления от желаещи да се настанят в кооперацията. Целта е да се помогне на бедни хора, включително многодетни и болни да не изпаднат в изолация от обществото.  Три от жилищата са..

публикувано на 17.10.24 в 12:33

Печена лютеница на фурна - рецептите на Росица Генчева

Все още на пазара в Кърджали има сезонни зеленчуци , които ни напомнят, че времето за зимнината още не е приключило. Чакаме с нетърпение зелето, което ще затворим в буркани и бидони, за да има хубава пробиотична туршия и изтрезвяващ бульон през зимата.  Много хора харесват и домашната лютениц а, но пък истинската екшън офанзива по..

публикувано на 16.10.24 в 14:39

Започнаха честванията за празника на Смолян - 21 октомври

Текат проявите по повод 112 години от Освобождението на Родопите и празник на община Смолян. На 16 октомври от 18 часа Росица Палийска открива самостоятелна юбилейна изложба живопис в изложбена зала „Петър Стайков“, КДК – Смолян. На  17 октомври /четвъртък/ от 15.00 ч., РБ „Николай Вранчев“ и РИМ „Стою Шишков“ Смолян се вклчват в празничните..

публикувано на 16.10.24 в 13:53

Росен Карамфилов: Истинският писател е готов да "реже" сърцето си

- Разкази - отражение на силата на  безсмъртния човешки дух.  Това ли е основната тема....и към къде входове, накъде изходи...? - Ами да, това е ядрото на цялата книга.  Колкот о до входовете и изходите, за мен изходът е само един, нагоре,  въпросът е как стигаме до него и всъщност тази книга е книга  за живота, за смисъла да..

публикувано на 15.10.24 в 13:42

Дървата за огрев са по-евтини, но няма купувачи

Дърва за огрев има достатъчно, намаляват желаещите да се топлят с тях, въпреки по-ниските цени. Така може да се обобщи ситуацията в началото на този отоплителен сезон.  От началото на сезона в Южноцентралното държавно предприятие в Смолян са продадени 201 000 куб. м дърва. За същия период на миналата година са били 258 000, което е с 28-29 на сто..

публикувано на 15.10.24 в 10:25

"Перпера 2024" събира танцови клубове от страната

Фолклорното надиграване “Перпера 2024” ще се проведе на 19 октомври в Дом на културата Кърджали. Това е девето издание на фестивала, който е национален. В него се вклчват танцови клубове от цялата страна. Организатори са НЧ “Тракия - 2009” и ТД “Димитър Маджаров” - гр. Кърджали. Събитието тази година е част от празничните прояви по случай Денят на..

публикувано на 14.10.24 в 16:00