Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов опит за покушение срещу Доналд Тръмп

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп е бил обект на ново покушение в голф клуба си във Флорида, съобщи ФБР, а от щаба на кампанията на кандидата за президент на Републиканската партия и правоохранителните органи съобщиха, че той е в безопасност и не е пострадал.

Тайните служби на САЩ потвърдиха, че един или повече техни агенти "са открили огън по въоръжен мъж", намиращ се в близост до границата на голф игрището на Тръмп, както и че е намерена пушка с оптически прицел.

Заподозреният е избягал с черен автомобил, но свидетел е помогнал на полицията да идентифицира автомобила и властите са го проследили.

"В момента имаме задържан човек, който е потенциален заподозрян", заяви на пресконференция шерифът на окръг Палм Бийч Рик Брадшоу.

"Тръмп е играл голф на игрището си в Уест Палм Бийч, Флорида, недалеч от резиденцията му Мар-а-Лаго, когато стрелецът е бил забелязан на дупка пред него", каза Брадшоу.

"Президентът Тръмп е в безопасност след изстрелите в близост до него", пък се казва в изявление на говорителя на кампанията му Стивън Чунг.

Неприятният инцидент бележи втория опит, в който Тръмп е мишена на стрелец. Бившият президент беше ранен в ухото на 13 юли, докато говореше на митинг на открито в Бътлър, Пенсилвания.

Властите не потвърдиха дали въоръженият мъж действително е стрелял по посока на бившия президент, но агентите на "Сикрет сървис" са влезли в схватка със заподозрения.

"В момента не сме сигурни дали лицето е успяло да стреля по нашите агенти", посочи Рафаел Барос от службата за сигурност.

На мястото са открити оръжие, подобно на автомат "Калашников" 47, с оптичен мерник, две раници, както и камера GoPRO, с която той е щял да прави снимки. 

Федералното бюро за разследване заяви, че "разследва това, което изглежда като опит за убийство на бившия президент Тръмп".

Към момента е ясно, че служителите на "Сикрет сървис", които са извършвали охранителна дейност на игрището, докато Тръмп е играл голф, са забелязали цев на пушка, стърчаща от оградата.

Заподозреният е бил разположен вероятно на разстояние между 300 и 500 ярда (275 до 455 метра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

4 села в община Момчилград се готвят за традиционните есенни събори

4 села в община Момчилград се готвят за традиционните събори, които се провеждат през есента след прибирането на реколтата, съобщиха от общинската администрация. Два дни ще продължи Даг байрам, който се провежда в подножието на връх Стръмни рид. Празникът е общ за селата Ралица, Сенце и Кременец.  На 29 септември в село Чуково пък ще се проведе Яран..

публикувано на 18.09.24 в 17:30

Общински детски комплекс организира "Ден на отворените врати" в Кърджали

Първият учебен ден започна преди два дни за всички училища. А Общински Детски Комплекс в Кърджали, тепърва предстои да отвори своите врати. Кога ще се случи това и какво се очаква за тази учебна година ще ни каже директора на Общинският Комплекс- Златка Пеньова. А освен това с нея си говорим за това какви новости предстоят, за поколенията, които..

публикувано на 18.09.24 в 16:11

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 14:30
снимката е илюстративна

България няма да бъде засегната от "Борис"

Няма опасност България да бъде застигната от циклона "Борис", причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Ситуацията се следи всекидневно. Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев на свиканата от него работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в редица европейски региони, съобщават..

публикувано на 16.09.24 в 21:45

Новата учебна година бе открита във филиал „Любен Каравелов“ на Пловдивския университет

С тържествена церемония във филиала на Пловдивския университет в Кърджали – „Любен Каравелов“, бе дадено началото на новата академична година.  По традиция прозвучаха химните на България, ЕС и на филиал „Любен Каравелов”. Директорът на филиала доц. д-р Елисавета Семерджиева поздрави присъстващите и пожела на студентите успешна учебна година.  За БТА..

публикувано на 12.09.24 в 09:47

Започва имунизационната кампания срещу Covid-19

Започва имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от здравното министерство. Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и започна от днес в цялата страна в кабинетите на Регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари. От доставените количества, 80 640 дози са предназначени за..

публикувано на 11.09.24 в 16:41

Румен Радев: Извън Европейският Съюз, Турция е най-големият търговско-икономически партньор на България

Президентът Румен Радев, каза, че Турция е най-големият търговско-икономически партньор на страната ни извън Европейския съюз.  Началото на проекта днес е свидетелство за възходящата тенденция в развитието на двустранните отношенията между България и Турция, която е най-големият търговско-икономически партньор на страната ни извън Европейския съюз...

публикувано на 11.09.24 в 13:27