Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Аврен тракийци почетоха жертвите на събитията от 1913 г.

7
Снимка: Галина Стефанова

Тракийци отбелязаха 110 години от трагичните събития през 1913 – 1914 година край с. Манастир, когато 42 жени и деца са посечени от башибозук и захвърлени в урва край днешното село Аврен. Националният тракийски женски събор-поклонение е традиционен и се отбелязва ежегодно, като организатори са Тракийският женски съюз, Съюзът на тракийските дружества в България, Община Крумовград и кметство Аврен.


Стотици потомци на тракийци се стекоха пред паметника, изграден в центъра на крумовградсдкото село. Пред събралото се множество председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов каза: „Една голяма част от българския народ в лицето на тракийските българи са оставили наследство с много героизъм и всеотдайност да се борим и да запазим България като държава, да я има днес на картата и тя да бъде една от водещите в културно отношение, надявам се в бъдеще и в икономическо отношение, държави в Европейския съюз. Ние нямаме право да забравяме нито една страница от нашата героична история. Това е особено важно. Това поклонение е адресирано към младото поколение – нека да знае“.


Председателката на Тракийския женски съюз Ваня Мечева каза: „Аврен днес олицетворява нашата родина. А родината е род и памет. Днес тук са събрани авренските родове по повод празника на селището. Тук са и тракийските българи. Всички ние заедно – и авренци, и тракийци, днес ще направим поклонението пред паметта на тези жени и деца. Никола Инджов казва, че родината в съзнанието на човека е по-голяма от пространството. И ако родината в пространството изчезне, това е страшно. Но още по-страшно е, ако изчезне родината в ума и в сърцето на човека“.

Кметът Милена Алекова също приветства гостите и жителите на село Аврен за празника.


За да почетат паметния ден дойдоха заместник-кметовете на община Крумовград Неждие Акиф и Асен Хаджиев, депутатът от 50-то народно събрание Цвета Караянчева, членовете на Върховния комитет на СТДБ Краснодар Беломорски и Ангел Коджаманов, политически лидери от Кърджали, потомци на тракийци, жители и гости на село Аврен.

Специални поздравителни адреси изпратиха кметът на общината Себихан Мехмед, а също и ръководството на „Дънди Прешъс Металс“.

Денят за поклонение започна с панихида в памет на загиналите 42 невинни жени и деца, отслужена в храма „Св. Иван Рилски“ в Крумовград. По традиция, след тържествените слова бяха поднесени венци и цветя на признателност пред паметника в центъра на селото. Тази година се навършват 60 години от построяването му. Признателните авренци и потомци на тракийци са изписали имената на всичките 42 невинни жертви, за да не се забравят никога и да са урок по героизъм.


От години вече денят за почит пред загиналите съвпада и със селищния празник на село Аврен. Така след проявите на преклонение пред жертвите, денят продължава с народно веселие и тържества. И тази година самодейни състави от региона, както и гости от Дома на културата в Кърджали внесоха празничност с изпълненията си.


Завиден певчески талант демонстрира и депутатът Цвета Караянчева, която изпя заедно с местни изпълнителки незабравимата песен на Емил Димитров „Пътнико свиден“.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Влак е дерайлирал на гара Любимец

Товарна композиция на частен превозвач е дерайлирала на гарата в Любимец. Инцидентът е станал на глух коловоз, след като машината не е спряла и е продължила след края на релсите. По първоначална информация локомотивът и два от вагоните са "изпаднали" от релсите, предаде БНТ. Няма информация за сериозно пострадали хора. Причините за инцидента се..

публикувано на 06.10.24 в 16:26

Минимално повишение на цените на храните на едро

Минимално повишение на цените на едро на храните отчита и тази седмица от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Поскъпнали са доматите от оранжерии, а краставиците са поевтинели. Скочила е и цената на зеления и червения пипер, както и на лука. Спад е отчетен обаче при картофите, морковите и зелето. На по-висока цена са се продавали..

публикувано на 06.10.24 в 14:09
От високо

До десетина години може да имаме въздушни таксита

 Оповестени планове за строителство на портове за летящи коли на новия трети терминал на летище София показват, че до  десетина година в София може да има въздушни таксита. Но пред Европа има още доста дълъг път дори да догони САЩ и …. Саудитска арабия и Дубай по темата. Още тази година е можело в България да дойде първият летящ..

публикувано на 06.10.24 в 13:16
Снимката е илюстративна

Започна ремонт на 23 км от пътя Пловдив - Хасково

Започва текущ ремонт на 23 км от първокласен път I -8 Пловдив - Хасково в област Хасково, съобщиха от АПИ. Проектът включва цялостно преасфалтиране на участъка между Върбица, Горски извор, Клокотница и Хасково. Предвидено е възстановяване на отводняването, почистване и профилиране на канавките на пътя. Ремонтираното трасе ще бъде..

публикувано на 06.10.24 в 11:37
Росица Матева

ЦИК: Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори

Не за първи път по време на кампания преди различни видове избори от ЦИК е искано разрешение за привличане като обвиняем или за задържане на кандидат, каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) "ЦИК действа съобразно закона. Няма досега в практиката на ЦИК случай, в който да е..

публикувано на 06.10.24 в 11:21

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите в Кърджали

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите хора в Кърджали, каза д-р Сезгин Бекир, председател на Общинския съвет по наркотични вещества - Кърджали. Те се използват като стратегия за справяне с тревожността и депресията. Проблемът е, че се синтезират нови и нови синтетични вещества, които са общодостъпни, коментира той.  За съжаление,..

публикувано на 06.10.24 в 10:47

Хасково отново подкрепи Европейският ден на донорството и трансплантацията на органи

 Осветиха в зелено камбанарията в парк Ямача в подкрепа на донорството, донорите и техните силни семейства, които даряват  живот . Община Хасково за поредна година подкрепя инициативата на Съвета на Европа за провеждане на Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи. Целта е да се насочи общественото внимание към каузата..

публикувано на 06.10.24 в 10:25