Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тунджай Тасим се цели към световно ниво за България във вадо-рю каратето

Европейският шампион по карате Тунджай Тасим си е поставил за цел да защити втори дан по вадо-рю карате пред Японската карате федерация, най-влиятелната след Световната. Ако успее, ще стане единственият българин към момента с такова постижение, а и това ще му даде възможност да представи България на световно първенство по този спорт.

В началото на ноември кърджалийската спортна надежда заминава на Европейското първенство по вадо-рю карате в Шотландия. „За мен това е най-големият турнир за тази година. Най-много съм развълнуван и най-много се готвя за него“, призна младият състезател.

След това има още две големи събития. Първото е Балканското първенство по олимпийско карате. Веднага след това заминава за Швейцария, където след участие в петдневен семинар му предстои да се яви на изпит за дан, степен за черен пояс в каратето. „Изпитите са пред Японската карате федерация, пред техни изпитващи. Тази федерация, като влияние, е най-влиятелна след Световната федерация по карате. Тя определя основните компоненти от развитието на карате“, поясни Тунджай. И допълни: „Ако успея да защитя степента си, което е много вероятно, ще имам възможност догодина да участвам на Световното първенство в Япония“.

Младият кърджалиец отново е поканен от треньора на японския национален отбор сенсей Такамаса Аракава, за да го подготви за участието на световния форум. „Аз съм защитил втори дан, но пред международна комисия, която няма такова влияние, колкото на мен ми е нужно. Аз искам да се развивам и затова съм решил да защитя втория си дан пред Японската карате федерация, като аз ще съм единственият в България, който има защитена степен, дан, в стил вадо-рю. В България има други практикуващи вадористи, но аз ще съм първият, който има защитена степен пред Японската карате федерация“, поясни Тунджай.

Степента се защитава с изпит в няколко компонента и в пряк двубой с противник, избран от комисията.

Целта за явяване на този изпит е „така ще можем да основем представителство на България в Японската карате федерация, което е нужно, за да можем да участваме на световните първенства. Така България ще има за първи път представителство“, с нескрита гордост и увереност в силите си подчерта Тунджай.

Тази стъпка ще е първата в прокарването на пътеката за бъдещо развитие на любимия му спорт. „Карате в България е развито вече, доста популярно, но моят стил в конкретност не чак толкова. Останало ми е като завет да продължа. Моят стил, като всички останали, е част от карате и е много красив, много приложен, много практичен. Моя мечта е да го развивам, тъй като това съм работил цял живот. Смятам, че има какво да направя, има какво да покажа и докажа. Ще дам всичко от себе си това да се случи – да си имаме представителство на България в Японската карате федерация, да участвам на световно първенство и да се върна с медали“, обобщи целите си младата надежда на кърджалийския спорт Тунджай Тасим.

Той не се натрапва с искания, но призна, че се нуждае от финансово подпомагане за постигане на големите цели, които си е поставил и всяка помощ е добре дошла. Всички получени суми отиват за неговото развитие и развитието на детската карате школа, която ръководи и чийто възпитаници също печелят медали.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Футболистите на АРДА U15 се наложиха с 2:0 над връстниците си от Марица

Младите таланти от школата на АРДА U15 се наложиха с 2:0 над връстниците си от Марица, в среща от 4-ти кръг на първенството Зона Пловдив. Двубоят започна отлично за възпитаниците на Ерай Салиф, които откриха резултата след много точен удар на Божидар Николов в 10-ата минута. Малко след това при нова атака за АРДА малко недостигна..

публикувано на 06.10.24 в 10:17

С равенство завърши мачът Арда - Берое

Арда и Берое направиха равенство 1:1 в двубой от 11-ия кръг на Първа лига. В Кърджали всичко по-интересно на терена стана след почивката, когато паднаха и двете попадения. Хуанка Пинеда откри за заралии след около час игра, преди Тонислав Йорданов да донесе точката за домакините. Така Берое направи равенство в първия мач след раздялата с Хосе Луис..

публикувано на 04.10.24 в 20:29

Няма победител в мача Крумовград - ЦСКА 1948

Отборите на Крумовград и ЦСКА 1948 направиха равенство 1:1 в първия двубой от 11-ия кръг в Първа лига. Домакините, водени от бившия наставник на „червените“ Атанас Рибарски, поведоха в резултата след едва 7 минути игра, когато точен бе Серкан Юсеин. Постепенно обаче гостите от София изравниха играта и стигнаха до попадение чрез Евгений Сердюк, който не..

публикувано на 04.10.24 в 17:11

Крумовград посреща ЦСКА 1948, Арда е домакин на Берое в първите мачове на XI кръг

Три мача ще дадат началото на XI кръг в Първа лига в петък. От 15:00 часа Крумовград посреща ЦСКА 1948, от 17:30 Арда е домакин на Берое, а от 20:00 часа Славия и Черно море ще премерят сили на стадион "Александър Шаламанов" в столицата. Именно двубоят в "Овча купел" ще привлече най-много погледи. "Белите" се намират в много тежка ситуация и са в серия..

публикувано на 04.10.24 в 08:56

Откриха многофункционална спортна площадка в Кърджали

Нова многофункционална спортна площадка бе открита официално днес  в кв. Възрожденци. Сред гостите бе и министърът на спорта Георги Глушков:  "Щастлив съм да бъда днес с вас и да мога да споделя вашата радост и ентусиазъм във връзка с вашата нова придобивка. Днес всички деца, а дори  и родители ще имат възможността да се докоснат до..

публикувано на 03.10.24 в 14:13

Арда излиза срещу Берое на собствен терен

Утре, 4 октомври на Арена Арда ще се играе срещата от 11-ти кръг на ефбет лига между отборите на Арда и Берое. Двубоят е с начален час 17:30 часа. От днес започват и продажбите на билети, които могат да се закупят и в деня на мача. Наскоро Арда падна от Левски в труден мач с 1:2. Досега отборът има равен бр загуби и победи над Левски и засега е шеста..

публикувано на 03.10.24 в 10:21

РК "Спорт и здраве" от Кърджали печели на Балканска спартакиада

Пореден  международен успех  на Р аботнически клуб  „Спорт и  здраве” в Кърджали. На провелата се в черногорския град Будва,  Балканска  международна работническа спартакиада нашите  спортисти завоюваха редица първи, втори и трети места, с което  наредиха Б ългарската работническа федерация  „Спорт и здраве”  на първо..

публикувано на 02.10.24 в 13:54