Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Общо 719 секции в 57 държави са разкрити зад граница

Снимка: БТА

За предсрочните избори ще бъдат открити 719 секции зад граница в 57 държави. Днес изтича срокът за тяхното образуване от ръководителите на дипломатическите и консулските ни служби.

Цветозар Томов, заместник- председател на Централната избирателна комисия, очаква на днешните консултации за съставите на СИК зад граница парламентарните формации да постигнат съгласие въпреки напрежението между двамата председатели на една от формациите.

По закон промени в съставите на СИК в чужбина могат да се правят най-късно до 19 октомври. 

Томов потвърди, че в ЦИК са постъпили и предложения от изпълнителната власт, свързани с гласуването в Турция, където ще бъдат открити най-много секции.

Единственото, което до момента ЦИК не е предприемала и предстои да обсъди, е дали член на Комисията да отговаря специално за гласуването там.

От ЦИК напомнят, че остават само 4 дни - до 12 октомври, когато изтичат крайните срокове избиратели да заявяват гласуване по настоящ адрес и с подвижна избирателна кутия за хората с увреждания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
Павлин Кръстев, АПС: Ние от Движението за права и свободи - Автентичното винаги сме били толерантни

На среща с избиратели в Ардино, кандидатът за народен представител от Алианс за права и свободи - АПС Павлин Кръстев каза: "В седемте общини, където обикаляме има наистина много голямо присъствие там, където има събрание. Много повече, отколкото е било на предишните събрания. Тъй че аз съм сигурен, че имаме има ли едно правителство, което да..

публикувано на 19.10.24 в 11:37

платена публикация
Ангел Янчев: Стига експерименти, време е за "Възраждане"!

Разговарям с Ангел Янчев, кандидат за народен представител от листата на ПП „Възраждане“ за Кърджали. Въпрос: Кой е Ангел Янчев? Представете се. Ангел Янчев в момента е народен представител от ПП “Възраждане,  председател на Комисията по културата и медиите, но преди 50 години е роден в град Кърджали. 19 години съм живял и учил тук,..

обновено на 18.10.24 в 17:21

В Хасково получиха изборните материали

Днес, 18 октомври, в Областна администрация Хасково бяха доставени изборни материали, включително 220 000 броя бюлетини, предназначени за изборите за народни представители на 27 октомври. Тиражът на бюлетините е с 8000 бр. по-малък от броя на избирателите в област Хасково. През днешния ден община Хасково и Димитровград ще получат своите..

публикувано на 18.10.24 в 17:12

Изтича срокът за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват екзитпол

В 17:00 часа изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания екзитпол в изборния ден 27 октомври. Според правилата на ЦИК резултатите от допитвания до общественото мнение не могат да се огласяват в деня за размисъл и до обявяване края на изборния ден на територията на страната. За..

публикувано на 18.10.24 в 10:59

Доставиха хартиените ролки за вота в Хасково

В Областната администрация в Хасково бяха доставени ролките със специализирана хартия за машинно гласуване, предназначени за вота на 27 октомври. Общо 688 ролки бяха приети от упълномощени служители на Областната администрация и представители на Районната избирателна комисия - Хасково. Ролките ще бъдат предадени на общините по график след получаването..

публикувано на 17.10.24 в 16:21

Доставиха ролките за машинно гласуване в Кърджали

692 хартиени ролки за машините за гласуване бяха доставени в областна администрация Кърджали. Още днес ролките ще бъдат разпределени по общини и изпратени към тях. “Те са запечатани в непрозрачни пликове по 2 броя ролки във всеки от тях и в момента ги подготвяме за предаването им на общините”, каза Събина Сюлекчиева, секретар на областна администрация..

публикувано на 17.10.24 в 14:20

Подаваме заявления за гласуване по настоящ адрес до днес

До днес гражданите, които имат регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес. Заявлението за гласуване по настоящ адрес може да бъде..

публикувано на 12.10.24 в 11:05