Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксините ще са при общопрактикуващите лекари до края на седмицата

Все още няма доказани случаи на грип

Снимка: Pixabay

До момента няма доказан случай на грип в страната, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Първите грипни случаи започват в края на октомври и началото на ноември, а след това започва бърз ръст, за да достигне през януари до епидемични стойности. Така ще бъде и през тази година, каза Ангел Кунчев, като добави, че в момента има и други респираторни вируси.

"Covid-19 в момента, и то този вариант - флирт, който причинява в момента доста заболявания и поне половината от случаите, които отиват при личен лекар за преглед са такива. Има, разбира се, и други риновируси и други респираторни вируси. Хубавото е, че не е много тежко протичането. Масово, над 80-90% от хората изкарват тия инфекции за 3-4 дни и се възстановяват бързо. При ковида продължава да го има, но не при всички този симптом на загуба на вкус, на мирис има и кашлица, която се задържа малко по-дълго неприятна суха", обясни доц. Кунчев.

Ваксините вече са доставени за част от общопрактикуващите лекари и вече се поставят, а до края на седмицата те ще достигнат до всички общопрактикуващи лекари, според заявените количества.

Професор Нели Корсун, завеждащ лабораторията "Грип и остри респираторни заболявания" посочи кои ще бъдат грипните вируси през този сезон.

"Очакванията са да циркулират грипни вируси, които са сходни с тези, които са включени в състава на ваксината. Това са два субтипа от А вирусите, а именно Н1 N 1 с представител Виктория А, H3N 2 с представител А Тайланд, и два Б вируса - това са Б Виктория и Р Ямагата", поясни проф. Корсун.

От началото на месеца, откогато започва Националната програма за ваксиниране на лицата на и над 65-годишна възраст са поставени над 15 000 дози ваксина. И тази година имунизационната кампания срещу сезонен грип при възрастните хора стартира успешно, посочи д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването.

"Количествата ваксини се съобразяват с първоначалните заявки, които получават притежателите на разрешението за употреба - фирмите, производители и доставчици на ваксини срещу грип", каза д-р Пармакова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Момичета от Момчилград се класираха за републиканските финали по тенис на маса

Силно начало на новия сезон в първенството по тенис на маса отбелязаха състезателите на Спортен клуб "Родопи" от Момчилград. На Националния турнир „Млад олимпиец“ за Купата на България, който се проведе в Панагюрище представителките на Момчилград при девойките Есел Ибрахим и Елиф Ибрям заеха трето и пето място и се класират директно за финалите на..

публикувано на 09.10.24 в 14:07
Кафява мечка

Мечки шетат в Родопите

Петнадесет щети от мечки са установени през месец септември в стопанства на територията на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян. Това съобщи директорът й инж. Екатерина Гаджева. Община Ардино от област Кърджали е включена в периметъра на действие на РИОСВ-Смолян. В закона е предвидено да се оценяват щети от мечки и корморани...

публикувано на 09.10.24 в 14:03

Музеят на тютюна привлича все повече туристи

Година след официалното откриването на музея на тютюна в Ардино се наблюдава ръст на посещаемостта, съобщава Танер Чобанов, уредник в общинския музей. Този ръст е драстичен - 50-60%, каза още Чобанов:

публикувано на 09.10.24 в 12:00

Два пожара пламнаха и бяха загасени в областта

Два са пожарите вчера в областта, няма материални загуби. Около 15 часа е подаден сигнал за димящ кашон в миниван в Момчилград. Незабавно е бил изпратен екип на РСПБЗН-Момчилград, който загасил огъня, причинен според огнеборците от изхвърлена незагасена цигара при товареното на колата. Вследствие на небрежност при боравене с открит огън пламнал пожар в..

публикувано на 09.10.24 в 11:05

Разкриха кражба на тротинетка

Кражба на тротинетка е разкрита за часове от полицаи от РУ-Кърджали. Индивидуалното електрическо превозно средство било оставено от собственика пред търговски обект в Кърджали и откраднато оттам вчера, съобщиха от пресцентър на ОД на МВР. След сигнал и предприети действия за разкриване на престъплението като съпричастни към случая са задържани двама –..

публикувано на 09.10.24 в 11:02

Бойко Синапов: Земеделците продължават да са в стачна готовност

Земеделците остават в протестна готовност, заради неразплатените средства по т.нар. „украинска помощ“. Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства, но остават още 125 млн. лв., за които към момента има само уверение от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, че ще бъдат изплатени до края на ноември. Като отчайващо определи..

публикувано на 09.10.24 в 10:25

60 пожара са потушени за денонощие у нас

Общо 60 пожара са загасени в страната за последното денонощие, пострадал е един човек, съобщават от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР на сайта на ведомството.  Мъж на 49 години е пострадал при пожар в газохранилището на хотел в Приморско, област Бургас. Пожарникарите са реагирали на 102 сигнала за произшествия...

публикувано на 09.10.24 в 07:43