Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Операция: Плюшено мече" търси ментор за Хавиер от Кърджали

Снимка: Pixabay

Сдружение „Операция: Плюшено мече“ търси доброволец, който да стане ментор на младеж в неравностойно положение от Кърджали.

Хавиер е на 14 години. Доскоро е живял в Испания. Сега е в Кърджали. Тренира баскетбол и мечтае да стане професионален спортист.

„Много интересен младеж и с него работата ще бъде много интересна“, коментира за Радио Кърджали Михаела Качарова, основател и изпълнителен директор на сдружението.

„Нашата менторска програма вече е в осма учебна година и ние помагаме на младежи в цялата страна, които искат да се реализират професионално в бъдеще, но за съжаление нямат ресурса или нужната среда, която да предразполага такава професионална реализация. И тази година при нас кандидатства един младеж, който се казва Хавиер, за когото в момента търсим доброволец, който да влезе в ролята на ментор и да го подкрепя по неговия път към ориентиране за сфера на развитие и въобще мотивация и бъдещи изяви в среда, в която той иска да избере за себе си, която да се развива“, уточни Михаела Качарова.

Менторът трябва да е доброволец от Кърджали. Веднъж в седмицата той ще осъществява едночасова жива среща с младежа, в която двамата ще дискутират важни теми, които възникват в процеса на работа. Не е задължително менторът да е специалист и да има опит в сферата, в която младежът иска да се развива. По-скоро трябва да е човек, който работи за изграждането на умения и реалистични представи за света, за бъдещето, за създаването на правилна себеоценка на младия човек, за поддържането на мотивация и дори за информирано помагане да се избере университет или посока на развитие.

Михаела Качарова уточни, че менторът не е психолог и не прави терапии, нито пък е  учител. Дори не е приятел: „Менторите са хора, които всъщност имат много конкретна роля, която изисква те да бъдат авторитет за младежа, да се спазват конкретни рамки и граници, за да може всъщност процеса на изграждане на едно бъдеще за този младеж да е по-стабилен.“

Към момента сдружението търси ментори не само в Кърджали, но и в Хасково, Кюстендил и още няколко български града. През програмата вече са минали много деца, а броят на кандидатстващите всяка година расте. Расте и интересът от страна на възрастните, които желаят да станат ментори.

„При нас винаги е водещо мотивацията и дали можем да помогнем на младежа. Досега не сме връщали младеж, който заслужава да бъде подкрепен, дори на момента да нямаме финансовите средства“, каза Михаела Качарова.

Над 70 младежи са минали през програмата в осемте години на нейното съществуване. В момента сдружението работи с 42-ма млади хора в неравностойно положение, от които над една трета са студенти

„Програмата не е едногодишна. Реално ние работим с тях колкото години е необходимо, докато изкласят университет, а в момента очакваме - всъщност няколко студенти са на финалната права и ще завършат скоро, до една година, бакалавър и им предстои да започнат магистърска степен“, за което заслуга в най-голяма степен имат освен децата и техните ментори, смята Михаела Качарова.

„Операция: Плюшено мече“ е организация, която е популярна в страната с благотворителната кампания под същото име, която вече 17 години набира коледни подаръци за деца, младежи и възрастни в неравностойно положение. За последните 16 години са дарили над 100 000 подаръка в цялата страна.

Миналата година сдружението издаде и книжка, в която под формата на детски приказка се разказва за работата на организацията и един от нейните таланти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
доц. д-р Дора Янчева

Доц.д-р Дора Янчева: Науката в Кърджали се отличава със специфичност и оригиналност, което я прави уникална

Научните работници в Източните Родопи отбелязват тази година два юбилея - 80 години от създаването на Съюза на учените в България и 40 години от учредяването на клона на съюза в Кърджали. Тържествена сесия ще бележи двете събития. Тя ще се проведе на 15 октомври в конферентната зала на хотел „Арпезос“ от 17.30 ч. и ще бъде под патронажа на..

публикувано на 15.10.24 в 08:47
 Мария Митева

Мария Митева: Активното и целенасочено сътрудничество между учители и родители е от ключово значение за успеха на учениците

 Разработка на тема „Съвместната работа между учители и родители на деца с изявени дарби“  на извоюва една от наградите в конкурс за успешни практики за образователната интеграция и приобщаването на деца и ученици от уязвими групи.  Конкурсът беше организиран от Министерството на образованието и науката, а разработката й беше отличена сред..

публикувано на 12.10.24 в 16:52
Проучванията до двете кули в крепостта край Храстово продължават и тази есен

Археолози ще търсят още тайни в двете кули и църквите на крепостта край Храстово

Разкопките на късноантичната и средновековна крепост до крумовградското село Храстово се подновяват от началото на следващата седмица. Това е четвърта археологическа експедиция на обекта. За трети път финансирането е осигурено от Община Крумовград. Тази есен то е в размер на 60 хиляди лева. Интересен паметник, който дава много интересни..

публикувано на 11.10.24 в 13:58

Танер Чобанов: Музеят в Ардино привлича туристи от цял свят

Дошли да видят прочутият Дяволски мост, все повече  хора посещават и Общинският музей в Ардино. В родопското градче отчитат силен летен сезон. Ръстът на туристите е около 60 процента, каза  главният  уредник  на музея Танер Чобанов, според него "посещаемостта на музея нараства драстично". Той е убеден, че една от причините за този посетителски..

публикувано на 10.10.24 в 16:20

Кометата, която ще се приближи до Земята на 12 октомври, няма да може да се наблюдава с невъоръжено око

Ярка комета приближава Земята. Най-близо до нашата планета тя ще ена 12 октомври. Това е кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), която бе открита в началото на 2023 г. и предизвика голям интерес сред астрономите заради прогнозите, че ще се наблюдава с висока яркост към края на лятото и през есента на 2024 г.  За жалост обаче през..

публикувано на 10.10.24 в 15:52

Министерството на младежта и спорта насърчава младите хора да бъдат физически активни

Министерството на младежта и спорта обяви нова инициатива под името "Be Active", чиято цел е да стимулира младежите да спортуват повече и да започнат да водят здравословен начин на живот. Заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов коментира за Радио Кърджали и още други проекти и инициативи, насочени към младите хора. Той заяви, че в..

публикувано на 10.10.24 в 15:48

Бойко Синапов: Положението е тревожно, губим ферми с часове

Като отчайващо определи положението не само в животновъдството, но и в целия земеделски сектор председателят на Асоциация "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. Той уточни, че напрежението в животновъдния сектор е голямо, защото фермерите са поставени в трудна ситуация: "Много важно е да отбележим да се  знае, че има една голяма..

публикувано на 09.10.24 в 11:39