Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините търсят нестандартни решения, за да решат проблема с „вечните домове"

Разширяват гробищата в Златоград

Голяма част от съвремнния център е построен върху бивши гробове

Новото гробище на Златоград
Снимка: Фейсбук Мирослав Янчев

Разшириха гробищния парк в Златоград с 640 кв. м. Тази дейност се оказва трудна не само заради емоционалната страна, но и заради сериозните изисквания, на които трябва да отговарят парцелите, които се определят за вечен дом. Това са трудни решения, които трябва да са устойчиви във времето, но също трябва да се взимат заедно с хората, коментира в ефира на Радио Кърджали кметът на община Златоград Мирослав Янчев.

Проблемът с парцелите за гробища е от години и с времето се задълбочава. „Ние, местните власти и общините, нямаме възможност толкова лесно да разкриваме нови парцели, нови гробни пространства, защото има изключително сериозни изисквания по отношение на лицензионния режим“, обясни градоначалникът. Заради тежките разрешителни режими и изисквания, местните власти се опитват да решават проблема или като разширяват съществуващите гробни паркове, или като въвеждат нестандартни решения.

„Имахме такъв проблем в село Старцево, в Ерма река. Вече назрява проблемът и в Златоград“, допълни Янчев. Разширението от 640 кв. м на гробището в общинския център „ще даде глътка въздух във времето“, каза той. Анализите сочат, че тези няколко стотин квадрата ще помогнат за облекчаване на проблема за около две години. Но трябва да се търсят устойчиви във времето решения, убеден е градоначалникът.

Той сподели, че не са далече от идеята за търсене на добри практики, споделяне на опит от съседни държави и въвеждане дори на нестандартни решения.

„Това е изключителна отговорност на кмета и на екипа му, затова ние работим в тази посока. Решавали сме ги проблемите поетапно във всички населени места. Дори има нестандартни решения, които доста трудно се приемаха от местното население. Например, в Старцево имахме насипване върху старо гробище и сме създали ново гробище поради липсата на алтернатива. Много е трудно. Тази тема е много трудна“, призна кметът.

Той прогнозира, че както с управлението на отпадъците в населените места у нас, така и проблемът с гробищните паркове, изискват „решения с устойчивост дълги години“, затова „предстоят много тежки решения от местните власти“.

„Имаме практики в съседни държави, които могат да се заимстват, за да може тези територии да не се разширяват безкрайно, а да се ползват и нестандартни за нашите разбирания решения, за да може наистина да се даде спокойствие и сигурност на всички жители на общината“, каза още кметът.

„Ние не може безкрайно и скъпо да разширяваме нашите гробни места и да се заемат големи площи. Нашата администрация дори е направена върху гробно място. Самият център и парка, който изграждаме е върху бивши гробища. Стадионът ни е върху бивши гробища. Връщайки се в историята назад, виждаме, че голяма територия в централните части на Златоград са били заемани от гробища“, припомни още той.

Янчев отказа да влиза в подробности за т.нар. нестандартни решения, тъй като темата е деликатна, свързана е с много лични преживявания, с особеностите и каноните на различните религии. Затова е задължително всяко решение да се взима след обществено обсъждане и приемане от гражданите.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ерол Мюмюн, кмет на Кърджали

Ерол Мюмюн: ДПС - "Ново начало" е с впечатляващи резултати (видео)

Резултатите ни са впечатляващи и изумяващи - това заяви кметът на Кърджали Ерол Мюмюн, късно снощи след като стана ясно, че  ДПС - "Ново начало" е първа политическа сила в област Кърджали.  Мюмюн представи данни, според които "ДПС - Ново начало" 31 500 срещу 26 500 за Алианс за права и свободи на областно ниво. Пак според тези данни в Кърджали 54%..

публикувано на 28.10.24 в 01:11

Паралелно преброяване на "Галъп": 8 партии в следващото НС, "Възраждане" са втора политическа сила

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в резултат на днешните избори за Народно събрание с 24,4%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан" при извадка 80%. На второ място е "Възраждане" с 13,7%, а трети са ПП-ДБ с 13,5 на сто. Следват  ДПС - Ново начало  с 11,7%,  Алианс за права и свободи  –..

публикувано на 27.10.24 в 22:05

Изборният ден в Кърджали приключи

Изборният ден в област Кърджали приключи, няма секции, продължаващи да работят, обяви председателят на Районната избирателна комисия Беркант Барзат. Той допълни, че първите секции вече са пристигнали и това традиционно са подвижните такива.  „Там не очаквам да има грешки. Грешки очакваме да има в комисиите, където има по-голям брой избиратели“, каза..

публикувано на 27.10.24 в 21:22

Без нарушения на обществения ред премина гласуването в Кърджали

Гласуването в област Кърджали премина без нарушения на обществения ред. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР Кърджали В паспортните звена в деня на изборите бяха издадени 23 удостоверения на граждани, за да упражнят правото си на вот. Под полицейска охрана ще бъдат предадени протоколите и изборните книжа от секционните избирателни комисии в РИК...

публикувано на 27.10.24 в 20:44

Екзитпол на "Галъп" към 20 часа: 7+2 формации в 51-ото НС, ГЕРБ-СДС с най-много гласове

Седем партии и коалиции влизат в следващото Народно събрание в резултат на днешните избори, а още две формации имат шанс за това, след като по предварителни данни преминават 4-процентовата бариера за парламента. Ето какво сочат данните от екзитпол на "Галъп интернешънъл болкан" към 20 часа: ГЕРБ-СДС – 25,2%; ПП-ДБ – 15,7%; "Възраждане" –..

публикувано на 27.10.24 в 20:26

Екзитпол на "Галъп": ГЕРБ-СДС първи, 7+2 формации в НС

51-ото Народно събрание ще е шарено и многолико, след като суверенът реши депутати да имат 7 партии и коалиции плюс още 2 формации, които по предварителни данни също минават 4-процентната бариера. Ето какво сочат данните от екзитпол на агенция "Галъп интернешънъл болкан", с която БНР си партнира, към 19 часа: ГЕРБ-СДС – 25,1%; ПП-ДБ – 15,4%;..

публикувано на 27.10.24 в 20:04

"Галъп": Избирателната активност в страната към 19.00 часа е 33,5%

Избирателната активност на изборите за Народно събрание към 19.00 часа е 33,5%. Това показват данните на "Галъп интернешънъл Болкан" от екзитпол. По закон изборният ден продължава до 20.00 часа, освен ако пред секциите има хора, желаещи да гласуват. В този случай времето за гласуване може да бъде удължено до 21.00 часа с решение на ЦИК.

публикувано на 27.10.24 в 19:35