Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно протичат изборите в Турция

нимката е от разпечатването на една от двете секции в "Авджълар" от председателя на СИК.
Снимка: БНР

Към момента изборният ден в Турция протича спокойно според информацията от българските дипломатически мисии, които се занимават с провеждането на парламентарния вот. Екипът на БНР следи гласуването в квартал „Авджълар“ в Истанбул, където е специалният ни пратеник Мария Петрова:
При отварянето на двете секции в „Авджълар“ все още нямаше пристигнали избиратели. Първият гласувал беше всъщност един от представителите на медиите тук. Предишни години в „Авджълар“ е имало големи опашки, а в един случай и сблъсъци. Заради това интересът от страна на българските медии продължава да е много голям тъкмо към гласуването в този квартал на Истанбул, където, разбира се, има и голяма българска общност. Активността сега е видимо слаба, и работата на секционните избирателни комисии върви спокойно и без натоварване.
Екипът ни разговаря със Севинч Кобакова, която е от общността на българските изселници и освен това е служител в Международния отдел на общината в „Авджълар“. Като такава тя помага за осъществяване на изборния процес и днес се грижи за плавното протичане на гласуването във „Фирюзкьой“ в Истанбул. Участва в седми избори и според нея тук няма организиран вот, но вероятно ще има ниска активност.
Хюлия Алтън, която като служител в местната община също помага с организацията на вота и е в секциите в училището в „Авджълар“, където е и екипът на БНР, също отчита умора от поредното гласуване за Народно събрание. Тя смята, че българското гражданство носи със себе си съответната сериозна отговорност и младите хора би трябвало да са активни гласуващи.
Севинч Кобакова и Хюлия Алтън не очакват по време на вота да има напрежение, нито спорове или сблъсъци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Галъп" - 17.4% избирателна активност в страната към 13.00 ч.

Агенция "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на предсрочните парламентарни избори, съобщи, че към 13.00 часа избирателната активност в страната е била 17,4%. Данните показват покачване със 7% за изминалите два часа. Предишните резултати сочеха 10.4 процента активност към 11.00

публикувано на 27.10.24 в 14:00

13.2% е избирателната активност към 11 ч. в Смолянско

13,2% от имащите право на глас са гласувалите до 11 часа избиратели в Смолянска област, според информация на РИК – Смолян.  Избирателната активност е с около 1.7% по-висока в сравнение с гласувалите по същото време на парламентарния вот през месец юни.  Най-висока е избирателната активност в община Рудозем, в която пред урните са застанали..

публикувано на 27.10.24 в 13:17
Росица Матева

ЦИК: Избирателната активност към 11.00 часа е 9,55%

ЦИК оповести първи официални данни за избирателната активност . Към 11.00 часа тя е била 9,55% , съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева. Най-висока е активността в Монтана - 14,44%, а най-ниска във Варна - 5,25%. Избирателната активност е изчислена на база брой избиратели в окончателните избирателни списъци, обясни Матева пред медиите...

публикувано на 27.10.24 в 12:06

В спокойна обстановка започна изборният ден в област Кърджали

  480 служители на ОДМВР-Кърджали, РДПБЗН-Кърджали и Зоналното жандармерийско управление в Кърджали от вчера поеха охраната на избирателните секции и ще осигуряват опазването на обществения ред до приключването на гласуването и транспортиране на изборните книжа и материали до Районната избирателна комисия.  Изборният ден в област Кърджали..

публикувано на 27.10.24 в 08:53

В Хасково получиха изборните материали

Днес, 18 октомври, в Областна администрация Хасково бяха доставени изборни материали, включително 220 000 броя бюлетини, предназначени за изборите за народни представители на 27 октомври. Тиражът на бюлетините е с 8000 бр. по-малък от броя на избирателите в област Хасково. През днешния ден община Хасково и Димитровград ще получат своите..

публикувано на 18.10.24 в 17:12

Изтича срокът за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват екзитпол

В 17:00 часа изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания екзитпол в изборния ден 27 октомври. Според правилата на ЦИК резултатите от допитвания до общественото мнение не могат да се огласяват в деня за размисъл и до обявяване края на изборния ден на територията на страната. За..

публикувано на 18.10.24 в 10:59

Доставиха хартиените ролки за вота в Хасково

В Областната администрация в Хасково бяха доставени ролките със специализирана хартия за машинно гласуване, предназначени за вота на 27 октомври. Общо 688 ролки бяха приети от упълномощени служители на Областната администрация и представители на Районната избирателна комисия - Хасково. Ролките ще бъдат предадени на общините по график след получаването..

публикувано на 17.10.24 в 16:21