Коледните празници отминаха, Нова година дойде, изядохме вече остатъците от богатите празнични трапези и вече започнахме да се питаме как да отслабнем и как да влезем във форма. Има ли лесни начини и какви са съветите на диетолозите за здравословно хранене?
"Ако говорим за лесен начин за влизане във форма, лесният начин е да не излизаме от форма. Тоест преди това да сме създали добри навици", каза в ефира на Радио Кърджали диетологът д-р Йорданка Господинова.
Според нея нагласата, че празниците трябва да преминават на маса и да са свързани с хранене и преяждане е "най-страшното нещо, което може да ни се случи. И въпреки че сме прекалили по Коледа и Нова година, нека не забравяме една от моите любими максими - не е страшно какво ядеш от Коледа до Нова година. Страшно е какво ядеш от Нова година до Коледа. Така че винаги има начин да се променим и винаги има начин следващата Коледа да бъде по-успешна от предишната по отношение на хранене и мисъл за нашето здраве".
Нашето тяло ни е партньор и функцията му като част от природата е да ни запази живи. Когато оставим тялото си в условия на глад, това е огромен стрес за него и то започва да трупа мазнини като резерв за бъдещето. Затова е важно балансираното и редовно хранене, казва специалистът.
"Всеки организъм е индивидуален, но е хубаво да съблюдаваме баланс на макронутриентите - протеини, мазнини, въглехидрати. Хубаво е в нашето хранене 30-35% от общия калориен прием да е от протеини, 35-40% от въглехидрати и 30-35% от мазнини, като уточнението, че има различни видове мазнините - нека да бъдат полезните мазнини и да си ги осигурим от авокадо, зехтин... По същия начин за въглехидратите. Нека да търсим бавните въглехидрати - пълнозърнести храни, овесени ядки, варива и да избягваме трите бели отрови - бяла захар, бяло брашно и сол", обясни д-р Господинова.
Тя е категорична, че никога не е късно човек да започне да живее правилно и да не го прави по принуда, когато болестите чукат на вратата и когато всеки неминуемо минава в някаква форма на режим и на ограничения. Хоброто хранене според нея включва повече сурова храна, пълнозърнести храни, месо като източник на протеин и риба, нетлъсти меса - пилешко, пуешко, добра риба, яйца, млечни продукти, плодове, зеленчуци.
"За да може едно ново нещо да се превърне в навик, са му необходими 90 дни. Тоест три месеца е добър срок, без да ставаме жестоки към себе си. Тоест не може до вчера да сме били от маса на маса, от ядене в ядене с вредни храни и от днес край слагаме бариерата и започваме да се храним по нов начин. Нека да го правим с малки стъпки, да отчитаме малките успехи и да не забравяме, че и най-дългият път започва с първата крачка", каза още д-р Господинова.
Тя потвърждава, че изключително полезни са храните, които са в географската ширина, в която сме родени и за това има научно обяснение - нашият организъм има генетична памет за тези храни. "Тоест голяма част от тях са храни, които са яли нашите баби и дядовци, нашите родители. Както наблюдаваме, все повече пазарът е залят с екзотични плодове, с екзотични храни, които безспорно са вкусни, доставят ни удоволствие, но едновременно с това покачват процента на автоимунните и алергичните заболявания. Тоест, ако ние ядем едни екзотични плодове, които не са характерни за географската ширина, в която сме израснали, и ги ядем всеки ден, всеки ден, всеки ден, може би нашите деца и нашите внуци ще имат ензимна система да разграждат тези храни. Но ние ще платим доста висока цена", смята д-р Господинова.

Изложба провокация "Естествен интелект" показва Владимир Чукич в пловдивската галерия Дяков . Защо изкуственият интелект не може да измести естествения ? Въпреки революцията в сферата на високите технологии, благодарение на които компютърен алгоритъм рисува като Ван Гог, или пък създава песни с гласа на Майкъл Джексън, творчеството от..
В БАН се проведе 12-та сесия на Ученическия институт към Академията, на която млади хора от цялата страна защитаваха научни идеи и разработки в различни направления, върху които работят в последната година. По традиция област Кърджали винаги има представители, които стигат до финалния етап и печелят награди за своята работа. Тази година..
Проф. Павел Пенчев /председател на Българска асоциация по подземни води (БАПВ)/ съобщава, че край Ахрянско е разкрит нов водоизточник с дебит около 100 куб. м /ден , което е важна стъпка за подобряване на водоснабдяването в Ардинския регион. "Районът е красив, но хидрогеоложките условия са неблагоприятни и много населени места разчитат на малки..
Андрей Тамахкяров е родом от Кърджали, но в продължение на години живее в Кипър, Германия, Англия и Испания. В Кипър се запознава със съпругата си, имат дъщеря и по-късно се местят в Испания, заради по-добър климат и условия. Семейството решава да се върне в Кърджали, за да расте детето им близо до роднините и българската култура. Андрей..
Благотворителен бал за хора с репродуктивни проблеми подготвя Алумни Асоциацията на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПССРБ). Това съобщи в ефира на Радио Кърджали Даниел Парушев, доктор по икономика, президент на Алумни Асоциацията и председател на НПССРБ в периода 2020-2024 г. Инициативата за..
„Това музикално произведение, което е едно преживяване наистина емоционално, е благодарение на тази симбиоза между нашия Музикален театър и Стефан Петков, който със неуморимата си енергия толкова месеци даде всичко от себе си това нещо да се случи. С общи усилия успяхме да направим един продукт, който включва най-емблематичните и обичани песни..
В 80 процента от случаите на обжалване на решение на ТЕЛК-комисия за даден процент инвалидност, Националната експертна лекарска комисия уважава жалбата и дава по-висок процент. Това съобщи за Радио Кърджали Шенай Бекир, регионален координатор за Кърджали на Съюза на инвалидите в България. В последната една година тя е помогнала на над 50 души да..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478