Коледните празници отминаха, Нова година дойде, изядохме вече остатъците от богатите празнични трапези и вече започнахме да се питаме как да отслабнем и как да влезем във форма. Има ли лесни начини и какви са съветите на диетолозите за здравословно хранене?
"Ако говорим за лесен начин за влизане във форма, лесният начин е да не излизаме от форма. Тоест преди това да сме създали добри навици", каза в ефира на Радио Кърджали диетологът д-р Йорданка Господинова.
Според нея нагласата, че празниците трябва да преминават на маса и да са свързани с хранене и преяждане е "най-страшното нещо, което може да ни се случи. И въпреки че сме прекалили по Коледа и Нова година, нека не забравяме една от моите любими максими - не е страшно какво ядеш от Коледа до Нова година. Страшно е какво ядеш от Нова година до Коледа. Така че винаги има начин да се променим и винаги има начин следващата Коледа да бъде по-успешна от предишната по отношение на хранене и мисъл за нашето здраве".
Нашето тяло ни е партньор и функцията му като част от природата е да ни запази живи. Когато оставим тялото си в условия на глад, това е огромен стрес за него и то започва да трупа мазнини като резерв за бъдещето. Затова е важно балансираното и редовно хранене, казва специалистът.
"Всеки организъм е индивидуален, но е хубаво да съблюдаваме баланс на макронутриентите - протеини, мазнини, въглехидрати. Хубаво е в нашето хранене 30-35% от общия калориен прием да е от протеини, 35-40% от въглехидрати и 30-35% от мазнини, като уточнението, че има различни видове мазнините - нека да бъдат полезните мазнини и да си ги осигурим от авокадо, зехтин... По същия начин за въглехидратите. Нека да търсим бавните въглехидрати - пълнозърнести храни, овесени ядки, варива и да избягваме трите бели отрови - бяла захар, бяло брашно и сол", обясни д-р Господинова.
Тя е категорична, че никога не е късно човек да започне да живее правилно и да не го прави по принуда, когато болестите чукат на вратата и когато всеки неминуемо минава в някаква форма на режим и на ограничения. Хоброто хранене според нея включва повече сурова храна, пълнозърнести храни, месо като източник на протеин и риба, нетлъсти меса - пилешко, пуешко, добра риба, яйца, млечни продукти, плодове, зеленчуци.
"За да може едно ново нещо да се превърне в навик, са му необходими 90 дни. Тоест три месеца е добър срок, без да ставаме жестоки към себе си. Тоест не може до вчера да сме били от маса на маса, от ядене в ядене с вредни храни и от днес край слагаме бариерата и започваме да се храним по нов начин. Нека да го правим с малки стъпки, да отчитаме малките успехи и да не забравяме, че и най-дългият път започва с първата крачка", каза още д-р Господинова.
Тя потвърждава, че изключително полезни са храните, които са в географската ширина, в която сме родени и за това има научно обяснение - нашият организъм има генетична памет за тези храни. "Тоест голяма част от тях са храни, които са яли нашите баби и дядовци, нашите родители. Както наблюдаваме, все повече пазарът е залят с екзотични плодове, с екзотични храни, които безспорно са вкусни, доставят ни удоволствие, но едновременно с това покачват процента на автоимунните и алергичните заболявания. Тоест, ако ние ядем едни екзотични плодове, които не са характерни за географската ширина, в която сме израснали, и ги ядем всеки ден, всеки ден, всеки ден, може би нашите деца и нашите внуци ще имат ензимна система да разграждат тези храни. Но ние ще платим доста висока цена", смята д-р Господинова.
На 6 май, денят на който Църквата почита Свети Георги Победоносец, един от най-тачените сред православните християни светец, своя храмов празник отбелязва църквата „Свети Георги Победоносец“ в Кърджали. Свети Георги е смятан за закрилник на Балканските народи и дори на Цариград - днешен Истанбул, каза за Радио Кърджали отец Петър Гарена,..
Една вековна традиция, която от години продължава и в Чернооченско, през последните години набра все по-голяма жизненост. Така е в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Исмет Исмаил разказа в ефира на Радио Кърджали за това как празнуват Хъдърлез в..
Днес- 2ри май в Свиленград ще бъде открита нова изложба на талантливата бургаска художничка Надя Пеовска. Член на Съюза на българските художници и Малтийското общество на изкуствата, тя е добре позната не само у нас, но и в чужбина. Нейни картини са част от частни колекции в САЩ, Канада и Гърция, а една от тях - "Годеж" - е включена в културното..
За алианите в Източните Родопи настъпват празнични дни. От 1 май започват традиционните пролетни събори - маета, на религиозната общност. Те се провеждат на открито, край гробниците (тюрбетата) на мюсюлманските светци в региона, пазят традициите на населението още от средновековното му минало и до днес събират стотици хора от близо и далеч. "Това..
От години в България липсва профилактика на оралното здраве на децата, организирана от държавата или от лекарския съюз. Това е един от мотивите на двама млади лекари – д-р Юлия Кючукова и д-р Христо Панковски, специалисти по дентална медицина и орална хирургия, да се включат в кампанията "Детско здраве" в Кърджали за високоспециализирани..
Председателят на Правната комисия в Европейския парламент и български евродепутат Илхан Кючюк официално сезира Европейската комисия относно блокирането на напълно завършения Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Рудозем–Ксанти“ от страна на Република Гърция. На фона на факта, че България вече е пълноправен член на Шенгенското..
Въпреки че не е предвиден като задължителен, преглед при уролог трябва да се направи до около двегодишна възраст на детето, особено при момченцата . Препоръката даде в интервю за Радио Кърджали детският уролог д-р Габриела Минова, завеждащ отделение по урология към Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И...
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478