Коледните празници отминаха, Нова година дойде, изядохме вече остатъците от богатите празнични трапези и вече започнахме да се питаме как да отслабнем и как да влезем във форма. Има ли лесни начини и какви са съветите на диетолозите за здравословно хранене?
"Ако говорим за лесен начин за влизане във форма, лесният начин е да не излизаме от форма. Тоест преди това да сме създали добри навици", каза в ефира на Радио Кърджали диетологът д-р Йорданка Господинова.
Според нея нагласата, че празниците трябва да преминават на маса и да са свързани с хранене и преяждане е "най-страшното нещо, което може да ни се случи. И въпреки че сме прекалили по Коледа и Нова година, нека не забравяме една от моите любими максими - не е страшно какво ядеш от Коледа до Нова година. Страшно е какво ядеш от Нова година до Коледа. Така че винаги има начин да се променим и винаги има начин следващата Коледа да бъде по-успешна от предишната по отношение на хранене и мисъл за нашето здраве".
Нашето тяло ни е партньор и функцията му като част от природата е да ни запази живи. Когато оставим тялото си в условия на глад, това е огромен стрес за него и то започва да трупа мазнини като резерв за бъдещето. Затова е важно балансираното и редовно хранене, казва специалистът.
"Всеки организъм е индивидуален, но е хубаво да съблюдаваме баланс на макронутриентите - протеини, мазнини, въглехидрати. Хубаво е в нашето хранене 30-35% от общия калориен прием да е от протеини, 35-40% от въглехидрати и 30-35% от мазнини, като уточнението, че има различни видове мазнините - нека да бъдат полезните мазнини и да си ги осигурим от авокадо, зехтин... По същия начин за въглехидратите. Нека да търсим бавните въглехидрати - пълнозърнести храни, овесени ядки, варива и да избягваме трите бели отрови - бяла захар, бяло брашно и сол", обясни д-р Господинова.
Тя е категорична, че никога не е късно човек да започне да живее правилно и да не го прави по принуда, когато болестите чукат на вратата и когато всеки неминуемо минава в някаква форма на режим и на ограничения. Хоброто хранене според нея включва повече сурова храна, пълнозърнести храни, месо като източник на протеин и риба, нетлъсти меса - пилешко, пуешко, добра риба, яйца, млечни продукти, плодове, зеленчуци.
"За да може едно ново нещо да се превърне в навик, са му необходими 90 дни. Тоест три месеца е добър срок, без да ставаме жестоки към себе си. Тоест не може до вчера да сме били от маса на маса, от ядене в ядене с вредни храни и от днес край слагаме бариерата и започваме да се храним по нов начин. Нека да го правим с малки стъпки, да отчитаме малките успехи и да не забравяме, че и най-дългият път започва с първата крачка", каза още д-р Господинова.
Тя потвърждава, че изключително полезни са храните, които са в географската ширина, в която сме родени и за това има научно обяснение - нашият организъм има генетична памет за тези храни. "Тоест голяма част от тях са храни, които са яли нашите баби и дядовци, нашите родители. Както наблюдаваме, все повече пазарът е залят с екзотични плодове, с екзотични храни, които безспорно са вкусни, доставят ни удоволствие, но едновременно с това покачват процента на автоимунните и алергичните заболявания. Тоест, ако ние ядем едни екзотични плодове, които не са характерни за географската ширина, в която сме израснали, и ги ядем всеки ден, всеки ден, всеки ден, може би нашите деца и нашите внуци ще имат ензимна система да разграждат тези храни. Но ние ще платим доста висока цена", смята д-р Господинова.
"Заслужено "АРДА" намери своето място и в евроквалификациите за Лигата на конференциите. Това е толкова впечатляваща победа, като победата над "Септември", когато "АРДА" влезе в елита на българския футбол. И сега с този баражен мач, който ще играе "АРДА" се надяваме да имаме участие и в Лигата на конференциите и повече успехи на европейска сцена"...
Отново е юни и отново е време за джаз в Кърджали. На 14 юни за 14-ти път ще се проведе "Кърджали джаз фест". Мястото е познато - бутиков хотелски комплекс в кв. "Байкал", началният час е 18. Три са групите, които ще участват, съобщи за Радио Кърджали организаторът на събитието Габриела Гавраилова. Традиционно на сцената ще излезе обичаната..
„ За този ден заедно с грандиозния талант, опоезирал смъртта, и показал с живота си своето верую, трябва да помним, че по това време имало много дюкенджии, бакали, земесобственици , които не ги е интересувало дали да има отделна независима и развиваща се България, а той даде живота си именно за тази идея. Рядко ще намерим..
Туристическият ученически отряд на СУ "Васил Левски" в Крумовград отново тръгна "По стъпките на Ботевата чета". Отрядът е единственият представител от област Кърджали на националния поход Козлодуй - Околчица, който се провежда от 27 май до 2 юни. В отряда са включени 36 деца от 7-ми до 12-ти клас, каза за Радио Кърджали техният ръководител Милен..
Пчеларово се готви за своя селищен празник. Тази година той е специален, защото в селото ще открият обновената и ремонтирана сграда на музея. Кулминацията е на 31 май, събота. Програмата започва в 15.30 ч. с официалното откриване на възстановената музейна сбирка. Сградата е стара възрожденска къща, възстановена и ремонтирана по проект на..
За първи път Хасково ще бъде домакин на изключително престижно състезание по авиомоделизъм, част от международния календар на FAI (Световната авиационна федерация) . На 31 май и 1 юни 2025 г. на летище Узунджово ще се проведе Haskovo Cup F5J ’2025. Ще пристигнат участници от цяла..
Бившият председател на Конфедерацията на балканските турци - изселническа организация на българските граждани в Турция - Зюрфедин Хаджъоглу заяви, че този път официална Анкара не се намесва в политическите кризи в ДПС. По думите му съседни страни не трябва да се бъркат във вътрешните политически процеси в България. „Да подкрепяш своите..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478