Коледните празници отминаха, Нова година дойде, изядохме вече остатъците от богатите празнични трапези и вече започнахме да се питаме как да отслабнем и как да влезем във форма. Има ли лесни начини и какви са съветите на диетолозите за здравословно хранене?
"Ако говорим за лесен начин за влизане във форма, лесният начин е да не излизаме от форма. Тоест преди това да сме създали добри навици", каза в ефира на Радио Кърджали диетологът д-р Йорданка Господинова.
Според нея нагласата, че празниците трябва да преминават на маса и да са свързани с хранене и преяждане е "най-страшното нещо, което може да ни се случи. И въпреки че сме прекалили по Коледа и Нова година, нека не забравяме една от моите любими максими - не е страшно какво ядеш от Коледа до Нова година. Страшно е какво ядеш от Нова година до Коледа. Така че винаги има начин да се променим и винаги има начин следващата Коледа да бъде по-успешна от предишната по отношение на хранене и мисъл за нашето здраве".
Нашето тяло ни е партньор и функцията му като част от природата е да ни запази живи. Когато оставим тялото си в условия на глад, това е огромен стрес за него и то започва да трупа мазнини като резерв за бъдещето. Затова е важно балансираното и редовно хранене, казва специалистът.
"Всеки организъм е индивидуален, но е хубаво да съблюдаваме баланс на макронутриентите - протеини, мазнини, въглехидрати. Хубаво е в нашето хранене 30-35% от общия калориен прием да е от протеини, 35-40% от въглехидрати и 30-35% от мазнини, като уточнението, че има различни видове мазнините - нека да бъдат полезните мазнини и да си ги осигурим от авокадо, зехтин... По същия начин за въглехидратите. Нека да търсим бавните въглехидрати - пълнозърнести храни, овесени ядки, варива и да избягваме трите бели отрови - бяла захар, бяло брашно и сол", обясни д-р Господинова.
Тя е категорична, че никога не е късно човек да започне да живее правилно и да не го прави по принуда, когато болестите чукат на вратата и когато всеки неминуемо минава в някаква форма на режим и на ограничения. Хоброто хранене според нея включва повече сурова храна, пълнозърнести храни, месо като източник на протеин и риба, нетлъсти меса - пилешко, пуешко, добра риба, яйца, млечни продукти, плодове, зеленчуци.
"За да може едно ново нещо да се превърне в навик, са му необходими 90 дни. Тоест три месеца е добър срок, без да ставаме жестоки към себе си. Тоест не може до вчера да сме били от маса на маса, от ядене в ядене с вредни храни и от днес край слагаме бариерата и започваме да се храним по нов начин. Нека да го правим с малки стъпки, да отчитаме малките успехи и да не забравяме, че и най-дългият път започва с първата крачка", каза още д-р Господинова.
Тя потвърждава, че изключително полезни са храните, които са в географската ширина, в която сме родени и за това има научно обяснение - нашият организъм има генетична памет за тези храни. "Тоест голяма част от тях са храни, които са яли нашите баби и дядовци, нашите родители. Както наблюдаваме, все повече пазарът е залят с екзотични плодове, с екзотични храни, които безспорно са вкусни, доставят ни удоволствие, но едновременно с това покачват процента на автоимунните и алергичните заболявания. Тоест, ако ние ядем едни екзотични плодове, които не са характерни за географската ширина, в която сме израснали, и ги ядем всеки ден, всеки ден, всеки ден, може би нашите деца и нашите внуци ще имат ензимна система да разграждат тези храни. Но ние ще платим доста висока цена", смята д-р Господинова.

На 26 октомври се отбелязва празникът на Свети Димитър – един от най-почитаните светци в българската традиция, символизиращ началото на зимата. В народния календар този ден е свързан с важни промени в живота и природата. Историкът и изследовател Димитър Димов, водещ на предаването „По стъпките на историята“ в Радио Кърджали, споделя интересни факти..
Какво научиха учените от ковид пандемията? Има ли опасност от нашествие на нови вирусни заболявания по нашите земи? От кои болести трябва да се притесняваме? Как влияят промените в климата в разпространението на болестите? Защо са полезни ваксинациите? Радио Кърджали потърси отговорите от вирусолога доц. Любомира Николаева-Гломб. Тя беше..
Милко Багдасаров, областен лидер на БСП в Кърджали Г-н Багдасаров, какво се случва в страната? Интересна ни е вашата гледна точка ? - Ще започна най-напред съвсем общо, че е политическа криза. Класическа политическа криза по всички учебници. Това е сигнал за сериозни промени в управленската формула. Някой го нарича театър. Други,..
Историческият сборник "Вестникът разказва. Събития. Хора. Съдби. Крумовград" (1914-1944 г.) поема своя път към читателите. Официалното представяне на книгата е на 30 октомври от 18 часа в Средно училище "Васил Левски" в Крумовград. Автори на документалното изследване са членовете на клуб "Историкон" към училището, ученици в 10-ти и 11-ти клас...
Европейският парламент одобри нови изисквания за обучение, здравни проверки и цифровизация при издаването на шофьорски книжки в ЕС. Сред основните промени са по-задълбочено познаване на рисковете на пътя, валидност на книжките до 15 години за автомобили и мотоциклети и 5 години за автобуси и камиони, както и общоевропейско признаване на..
С настъпването на студените месеци зачестяват респираторните инфекции, които засягат не само хората, но и домашните любимци. Възможно ли е вирусите да се предават между хора и кучета? Какви са характерните симптоми при животните и какви мерки трябва да се предприемат за предотвратяване и лечение? В интервюто д-р Виолета Йорданова акцентира на..
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите на парламента: „Преформатиране на кабинета е възможно само при желание от всички партньори.“ Борисов потвърди, че е провел среща с представители на ДПС „Ново начало“, сред които и Делян Пеевски. „Разговорите бяха свързани с възможностите за стабилност на управлението“, уточни той. След като миналата..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478